Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Najpoznatije nekropole

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“ i „polis“ tj. „grad“. U bukvalnom prevodu nekropola je „grad mrtvih“.

I dok se najpoznatija groblja i danas koriste za sahrane, nekropole oslikavaju običaje davnih vremena. Građene su iz različitih razloga. Tako je Dolina kraljeva imala religiozni karakter, jer su u njoj sahranjivani faraoni za koje se smatralo da su inkarnacija bogova u ljudskom obliku. Za razliku od nje, nekropole u drugim kultura nastale su kao odgovor na zabranu sahranjivanja unutar gradskih granica. Zbog toga su ova grobna mesta nicala u neposrednoj blizini važnih centara različitih civilizacija.

Zahvaljujući impresivnoj arhitekturi koju imaju ne samo nadgrobni spomenici, već čitav kompleks, svaka nekropola poseduje karakteristične elemente. Imajući ovo u vidu pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam otkriva 3 najznačajnije nekropole.

Najveća nekropola na svetu

Nekropola Makli, poznata i kao „Grad tišine“, nalazi se u provinciji Sind u Pakistanu. Na oko 10 kvadratnih kilometara počiva oko 500.000 ljudi, što ovu nekroplu čini jednom od najvećih na svetu.

Najpoznatije nekropole

Osnovana je u 14. veku od strane Sindske civilizacije, a jedan od prvih koji su tamo bili sahranjeni je sufijski svetac Hamad Džamalija. Upravo se lokacija njegovog groba smatra osnovom za nastanak nekropole Makli, na kojoj je do 18. veka sahranjeno još 125.000 sufijskih svetaca i drugih važnih ljudi.

S obzirom da su Maklijem u različitim periodima istorije vladali muslimani, hindusi i sufije, mauzoleji u nekropli se mogu podeliti u 3 grupe. Najranije grobnice donose mešavinu običaja islamske i hinduističke sahrane. Najbolji primer je mauzolej Džama Nizamudina II kvadratnog oblika sa cvetnim i geometrijskim detaljima.

Na kasnijim grobnicama se jasno prepoznaju uticaji timuridske arhitekture iz Srednje Azije. Takve su grobnice Džan Bega Tarhana i Divan Šurfa Kana koje su osmougaone strukture sa kupolama prekrivenim tirkiznim keramičkim pločicama.

Najstarija nekropola na svetu

Iako mnogi smatraju da su egipatske piramide najstarije monumentalne grobnice, zapravo je to nekropola u Varni.

Najpoznatije nekropole

Na 4 km od centra Varne nalazi se nekropola iz neolitskog perioda. Tačnije, s kraja 5. i početkom 4. veka pre Nove ere. Otkrivena je slučajno 1972. godine prilikom iskopavanja bagerom.

Do danas su pronađena 294 groba, sa ostacima zlata, bakra, grnčarije, perli i školjki. Preminuli su u njima sahranjivani ne samo u pravom položaju, već i u zgrčenom. Pojedini grobovi su umesto skeleta sadržali grobne darove (kenotafe), po kojima se ova nekropola izdvaja od drugih.

Najpoznatija podzemna nekropola

Na stenovitom rtu poznatom kao Wari Kayán, oko 250 kilometara južno od Lime 1927. godine arheolog Julio César Tello otkrio je strmu padinu prepunu konusnih pogrebnih obeležja. Nazvao ju je „Paracas nekropola“.

Ono što ovu nekropolu čini posebnom jeste niz podzemnih odaja tako da čine pravo naselje mrtvih. Izrađene su na dubini od jednog do 5 metara u nastambama antičkog naselja, koja su stara oko 2.000 godina.

Podzemna nekropola obuhvata 429 grobova koji prikazuju složene pogrebne rituale naroda koji su u to doba naseljavali teritoriju Perua. Posebno su specifične tkanine koje su korišćene za umotovanje mumificiranih tela, dok oslikana grnčarija ukazuje na uticaj Čavinske kulture.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz umrlih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“