prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju
U centralnoj Evropi, tačnije između Danske na severu, Austrije i Švajcarske na jugu, Francuske, Belgije, Holandije i Luksemburga na zapadu i Poljske i Češke na istoku nalazi se Savezna Republika Nemačka.

Ovaj prostor bio je naseljen germanskim plemenima od davnina, ali tek u 19. veku postala je nacionalna država. Upravo taj događaj predstavlja prekretnicu u njenom razvoju koji traje do današnjih dana.

Visok životni standard, odlična socijalna i zdravstvena zaštita, kao i besplatno univerzitetsko obrazovanje učinili su da Nemačka postane druga najpopularnija imigraciona destinacija na svetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

U težnji za boljim životom put Nemačke uputili su se i mnogi ljudi iz Srbije. Prva preseljenja odigrala su se u drugoj polovini 20. veka. Poslednjih godina ovaj trend je naročito izražen. Procenjuje se da danas u Nemačkoj živi oko 450.000 naših sugrađana.

Iako ova zemlja pruža idealne uslove za život mnogi od njih izraze želju da budu sahranjeni u svom rodnom kraju. U tom slučaju priprema sahrane obuhvata i organizovanje prevoza pokojnika iz Nemačke.

Procedura vezana za prevoz pokojnika iz Nemačke

Prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju može se obaviti jedino uz specijalnu dozvolu, tj. sprovodnicu. Dokumentacija koja je neophodna za njeno izdavanje prikuplja se na više mesta, što čitav posao čini složenim, naročito za ljude koji se prvi put susreću sa ovom procedurom.

 prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju

Da biste dobili dozvolu za transport tela morate najpre da pribavite potvrdu o smrti (Todesbescheinigung). Nju izdaje doktor u hitnoj pomoći ili bolnici, gde je prijavljen smrtni slučaj. Na osnovu ove potvrde izdaje se umrlica na međunarodnom obrascu (Sterbeurkunde). Takođe, potrebna je potvrda sanitarnog inspektora o bezbednosti sanduka i potvrda o obezbeđenom grobnom mestu.

Od ličnih dokumenata pokojnika to su važeći pasoš preminulog, izvod iz matične knjige rođenih i izvod iz matične knjige venčanih, ukoliko je preminuli bio u braku.

Dokumentacija se dostavlja Ambasadi ili Konzulatu Republike Srbije u Nemačkoj.

Bezbedan prevoz pokojnika iz Nemačke

Sigurnost je ključni element prevoza preminulih iz inostranstva. Zato se on obavlja samo pogrebnim vozilima koja su u potpunosti prilagođena dugim relacijama, različitim uslovima na putu, kao i različitim vremenskim prilikama. Jedino na taj način je zagarantovan transport u predviđenom roku.

Neophodno je da vozila budu i atestirana kako bi mogla da pređu granicu. Ukoliko ne poseduju potvrdu o atestu biće vraćena s granice, bez obzira na ugovoren posao prevoza.

Na brzinu transporta utiče i gužva na graničnim prelazima. Za severne gradove Nemačke koriste se 2 granična prelaza iz naše zemlje, Kelebija i Horgoš, tako da put vodi preko Mađarske i Austrije. Dok za južne krajeve obično se koristi granični prelaz sa Hrvatskom, Batrovci, te se preko Slovenije i Austrije stiže u Nemačku.

Logistika prevoza pokojnika iz Nemačke

Imajući u vidu brojne faktore koje treba uzeti u obzir potreban je detaljan plan puta kako bi se mogući zastoji na putu eliminisali ili sveli na minimum.

prevoz pokojnika iz nemacke

S obzirom da i obimna dokumentacija može dovesti do zastoja, pa i kašnjenja za termin sahrane, najbolje je čitavu proceduru prevoza pokojnika prepustiti pogrebnom preduzeću sa iskustvom u ovoj vrsti transporta. Upravo taj uslov ispunjava Drnda Internacional. Briga za svakog klijenta, visok nivo profesionalnosti, bogata ponuda pogrebne opreme, kao i najmoderniji vozni park učinili su da postanemo prepozantljiv brend ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Оставите одговор