Prevoz pokojnika iz Poljske
Prevoz pokojnika iz Poljske je kompleksan posao koji ne možete samostalno obaviti.

U istočnoj Evropi, tačnije između Rusije i Litvanije na severoistoku, Belorusije i Ukrajine na istoku, Slovačke i Češke na jugu i Nemačke na zapadu nalazi se Republika Poljska.

Prema arheološkim podacima ovaj prostor bio je naseljen još u 8. veku pre nove ere. Tu se nalazilo utvrđeno naselje Biskupin, koje potiče iz vremena Lužičke kulture iz ranog gvozdenog doba. Ipak, za zvaničnu godinu nastanka Poljske uzima se 966. kada je njen vladar knez Mješko I prihvatio hrišćanstvo.

U narednim vekovima država je ulazila u sastav drugih. Tek nakon svetskih ratova postala je nezavisna. Značajan pomak u istoriji Poljske dogodio se 1989. godine, ukidanjem komunističke vlasti. To je rezultiralo razvojem i modernizacijom privrede. Već krajem 20. veka došlo je do smanjenja inflacije, stabilizacije vulute i povećanja potrošnje. Takođe su povećana inostrana ulaganja i izvoz.

Imajući u vidu povoljne uslove za život ne čudi što je Poljska privlačna za život našim građanima. Mnogi od njih odlaze na studije, a zatim ostaju da žive u njoj. Ipak, svi oni požele da nakon smrti počivaju uz svoje pretke. U tom slučaju planiranje sahrane obuhvata i prevoz pokojnika iz Poljske.

Zašto je potrebno angažovanje pogrebnog preduzeća za prevoz pokojnika iz Poljske?

Gubitak člana porodice je najtragičniji događaj u životu svakog čoveka. U prvim trenucima šoka i neopisivog bola treba pronaći snage kako biste organizovali dostojanstven ispraćaj, što nimalo nije lako.

Smrt voljene osobe u inostranstvu čini čitavu organizaciju složenijom. Naći se u drugoj zemlji, gde nemate nikog da vam pomogne kada se suočavate sa najvećim bolom može biti zbunjujuće, stresno, pa i zastrašujuće. Dodatna otežavajuća okolnost jeste činjenica da ne poznajete procedure i propise vezane za prevoz pokojnika. Samim tim postoji rizik da priprema za transport traje duže od predviđenog. To nikako nije poželjno, jer je sahrana unapred zakazana u Srbiji.

Da biste izbegli moguće komplikacije najbolje je da čitav posao prepustite pogrebnom preduzeću sa iskustvom u međunarodnim pogrebnim uslugama.

Procedura vezana za transport umrlih iz Poljske

Prevoz pokojnika iz Poljske nemoguće je obaviti bez odgovarajuće dozvole, odnosno sprovodnice. Za njeno dobijanje morate pripremiti obimnu dokumentaciju. Tu, pre svega, spadaju pasoš preminule osobe, izvod iz Matične knjige umrlih, izvod iz Matične knjige rođenih i izvod iz Matične knjige venčanih, ukoliko je pokojnik bio u braku.

Prevoz pokojnika iz Poljske

Potrebno je imati i potvrdu o uzroku smrti, potvrdu sanitarne inspekcije o bezbednosti sanduka, kao i potvrdu o obezbeđenom grobnom mestu.

Ukoliko je smrt posledica neke zarazne bolesti neophodna je i saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Sva navedena dokumentacija dostavlja se Ambasadi Republike Srbije ili Generalnom konzulatu Republike Srbije u Poljskoj, zavisno od grada gde je nastupila smrt.

Osim administrativnog dela, procedura obuhvata i vozila kojim se obavlja prevoz pokojnika iz Poljske. Ona moraju da budu specijalizovana za ovu vrstu transporta i da imaju potvrdu o izvršenom atestu. U protivnom, neće moći da pređu granicu.

Kako se odvija prevoz pokojnika iz Poljske?

Glavni grad je Varšava, te se i najvećim delom transport odvija odatle. Drugi veći gradovi su Krakov, Lođ i Vroclav. Udaljenost za:

  • prevoz pokojnika Varšava – Beograd iznosi 1.229 kilometara i potrebno je oko 12 sati
  • prevoz pokojnika Krakov – Beograd iznosi 771 kilometar, tj. 9,5 sati
  • prevoz pokojnika Lođ – Beograd iznosi 1.139 kilometara, te traje oko 11 sati
  • prevoz pokojnika Vroclav – Beograd iznosi 1.094 kilometara, odnosno skoro 11 sati.

Osim udaljenosti, vreme transporta zavisi i od zadržavanja na graničnim prelazima. Najčešće se koristi prelaz Horgoš, tako da put vodi preko Mađarske.

Prevoz pokojnika iz Poljske

Drnda Internacional je pogrebno preduzeće sa najsavremenijim voznim parkom i višedecenijskim iskustvom u inostranom prevozu pokojnika. Telefon naše pogrebne službe stoji vam na raspolaganju 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.