Planiranje sahrane
Planiranje sahrane je najtragičniji posao koji ćete ikada morati da obavite.

Život je nepredvidiv. Nažalost, svako se mora jednom suočiti sa smrću bez obzira na sve. Gubitak voljene osobe je izuzetno bolan i emocionalno izazovan. Bez obzira koliko je godina imala i da li je gubitak bio iznenadan ili očekivan, neminovno će ostaviti veliki uticaj. Dok organizovanje poslednjeg ispraćaja može biti izuzetno uznemiravajuće.

Ukoliko pokojnik nije saopštio svoje želje u vezi sahrane, morate pronaći snage da donesete važne odluke u ovim teškim vremenima. Možda će vam upravo ovaj zastrašujući posao pružiti utehu, jer ste sa puno dostojanstva odali poštovanje dragom biću.

Da bi vam pomoglo pogrebno preduzeće Drnda Internacional ukazuje na ključne stvari u organizovanju sahrane.

Izbor najboljeg pogrebnog preduzeća

Planiranje sahrane polazi od izbora pogrebnog preduzeća. U trenucima bola i tuge, mnogi nisu svesni koliko je ovaj korak važan. Umesto da posvete pažnju odabiru, prepuštaju se uslugama prvog preduzeća na čije ime naiđu.

Planiranje sahrane

Imajte u vidu da dobro pogrebno preduzeće ne čini samo kvalitetna i raznolika pogrebna oprema. Ono je mnogo više od toga. Kao vaš sigurni oslonac u teškim trenucima vodiće vas kroz sve faze procesa organizovanja sahrane. Počev od kupovine pogrebne oprema i cveća za groblje, preko specijalnih zahteva, pa do pomoći oko naplate pogrebnih troškova od Fonda PIO – stručni tim ima iskustvo u svakoj oblasti.

Pored visokog nivoa profesionalizma mora da poseduje i empatičnost. Na taj način omogućiće vam da dane do sahrane provedete uz porodicu, znajući da se priprema odvija u najboljem redu.

S obzirom da danas postoje brojna pogrebna preduzeća, za izbor najboljeg potražite savete od prijatelja i rođaka. Obavezno pogledajte i recenzije i preporuke na internetu. Kada izbor svedete na nekoliko obavite telefonske razgovore sa njima kako biste se uverili koje pogrebne usluge vam najviše odgovaraju.

Ukop ili kremiranje

Planiranje sahrane u velikoj meri zavisi da li ćete izabrati klasičan ukop ili kremiranje. Pre nego što donesete konačnu odluku razmislite šta bi vaša voljena osoba želela. Konsultujte se sa drugim članovima porodice da biste saznali šta oni žele. Uzmite u obzir i verska uverenja vaše voljene osobe.

Iako je izbor lične prirode, porodice se češće odlučuju za tradicionalnu sahranu. Odnosno, za ukop. Razlozi za to su brojni, uključujući porodičnu tradiciju, veru, kao i težnju da grobno mesto voljene osobe mogu personalizovati.

Izbor pogrebne opreme

Pogrebna oprema za sahranu je njen najvažni deo. Ona omogućava da na poseban način pokažete koliko vam preminuli znači i koliko će vam nedostojati.

Planiranje sahrane

Osnovu pogrebne opreme čini kovčeg. Dolazi u različitim oblicima, poput standardnog, pravougaonog, trapezoidnog, sarkofaga. Takođe, razlikuju se u pogledu drveta od kog su napravljeni. Najčešće su to hrast, bukva, trešnja, jasen, topola.

Ukoliko ste se odlučili za kremiranje, pored urne, biće vam potreban i specijalan drveni kovčeg. On mora da bude napravljen od mekog drveta, bez premaza i metalnih dodataka.

Nakon kovčega potrebno je izabrati boju i materijal pokrova. Obično se izrađuje od najfinijeg tafta, brokata i satena u zlatnoj, šampanj, beloj i braon boji.

Sledeći deo pogrebne opreme o kome morate voditi računa jeste nadzemno nadgrobno obeležje. U pitanju je grobna oznaka na kojoj je navedeno ime i prezime pokojnika, godina rođenja i smrti.

Za hrišćane ono je u obliku krsta. Pri čemu može biti klasičan model, ravnih strana i Svetosavski sa stilizovanim ivicama. Kod muslima koristi se nadzemno nadgrobno obeležje piramidalnog oblika.

Ukoliko je vašu porodicu zadesio tragičan događaj planiranje sahrane prepustite pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Višedecenijsko iskustvo uz uvažavanje želja, bogat izbor pogrebne opreme vrhunskog kvaliteta i najluksuzniji vozni park učinili su da steknemo poverenje brojnih klijenata ne samo u Srbiji, već i u regionu.