Smrt voljene osobe u inostranstvu
Smrt voljene osobe u inostranstvu je tragičan događaj sa kojim se suočavaju mnoge porodice u našoj zemlji.

Izgubiti blisko biće je veoma teško, čak i kada ste svesni da se rastanak bliži. Međutim, kada se to dogodi daleko od vas, u drugoj zemlji, možda ćete se osećati izgubljeno i zbunjeno.

Koji je postupak u slučaju smrti u inostranstvu? Šta da radite kada nema nikoga da vam pomogne? Kako vratiti telo voljene osobe kući? Samo su neka od pitanja koja ćete sigurno postaviti.

Bez obzira da li je smrt iznenada nastupila u toku odmora ili tokom života u inostranstvu planiranje sahrane je znatno kompleksnije. Zbog toga vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional otkriva kakva je procedura kada se dogodi smrt voljene osobe u inostranstvu.

Pronađite pogrebno preduzeće koje pruža međunarodne pogrebne usluge

Gde god da dođe do smrti, prvi korak jeste da pronađete pouzdano pogrebno poreduzeće u svom gradu ili rodnom gradu preminulog. Vodite računa da je specijalizovano za pogrebne usluge van granica Srbije. Jedino na taj način možete biti sigurni da će vam pružiti sve neophodne informacije u vezi organizovanja sahrane i prevoza pokojnika iz inostranstva. Takođe, možete im poveriti koordiniranje celokupnog posla u vaše ime, tako da ćete vi i vaša porodica bili pošteđeni dodatnih briga.

Smrt voljene osobe u inostranstvu

Ukoliko odlučite sami da preuzmete odgovornost prevoza postoji opasnost od zastoja u proceduri, pa i dodatnih troškova. Sigurni smo da ovo nikako ne želite da vam se dogodi, posebno kada se zna da je vreme sahrane unapred zakazano.

Prijavite smrt voljene osobe u inostranstvu

Potrebno je da prijavite smrt voljene osobe u zemlji u kojoj je preminula. U slučaju da je smrt nastupila u avionu ili na brodu morate znati da smrt prijavljujete u zemlji u kojoj je prevozno sredstvo registrovano.

Da biste prijavili smrt neophodan je lekar koji će konstatovati smrt i izdati potvrdu o smrti. Na osnovu ove potvrde dobićete umrlicu koja se izdaje na međunarodnom obrascu.

Umrlica je samo jedan od dokumenata potrebnih za izdavanje sprovodnice, odnosno dozvole za prevoz pokojnika. Ostalu dokumentaciju čine važeći pasoš preminulog, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, ukoliko je bio u braku. Zatim, potvrda o obezbeđenom grobnom mestu, dozvola sanitarnog inspektora o bezbednosti sanduka i naziv pogrebnog preduzeća koje će preuzeti i transpotovati telo.

Prevoz pokojnika iz inostrastva

Smrt voljene osobe u inostranstvu zahteva i organizovanje transport tela u Srbiju radi sahrane. Ovaj posao u velikoj meri zavisi od udaljenosti i propisa zemalja kroz koje se mora proći.

Pojedine zemlje zahtevaju da se telo balzamuje za transport, dok druge imaju posebna pravila vezana za pogrebnu opremu. Naime, limeni sanduk, u koji se prvo stavlja telo, kod nekih mora biti zavaren, a druge dozvoljavaju da bude zalepljen jačom trakom ili silikonom.

Vozila koja obavljaju prevoz treba ne samo da ispunjavaju standarde svoje delatnosti, već i da su atestirana. U protivnom, neće moći da pređu granicu.

Drnda Internacional je pogrebno preduzeće sa najsavremenijim voznim parkom. Samim tim garantuju brz i siguran transport iz inostranstva pri različitim uslovima na putevima.

Smrt voljene osobe u inostranstvu

Naš stručni tim poznaje važeće inostrane zakone i propise, tako da ne morate brinuti o dokumentaciji za sprovodnicu, dok bogat izbor pogrebne opreme pomoći će vam da na dostojanstven način ispratite dragu osobu.

Stojimo vam na raspolaganju 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.