Cveće za godišnjicu smrti
Cveće za godišnjicu smrti je jedan od pogrebnih običaja širom sveta.

Iako je cveće za sahranu obavezno, nikako ne treba zaboraviti da odavanje poštovanja preminulom se tog dana ne završava. Kako je godišnjica smrti voljene osobe najbolniji period u životu porodice, tugu koju ispunjava njihova srca možete na trenutak umanjiti, raskošnim cvetnim aranžmanom.

Cveće u čast preminulog prijatelja ili rođaka daje porodici do znanja da njihova voljena osoba nije zaboravljena. Ujedno, čin ljubaznosti doprinosi održavanju sećanja na njih i pruža utehu i ohrabrenje porodici.

Da biste na najbolji način odali poštovanje morate znati koje se cveće tradicionalno koristi u ove svrhe. Zato vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional otkriva kako da izaberete cveće za godišnjicu smrti.

Koja boja cveća je najpogodnija za godišnji pomen?

Baš kao i cveće za pogreb, tako i boja buketa i cvetnih aranžmana za godišnjicu smrti u velikoj meri zavisi od kulture osobe, koliko ste poznavali pokojnika, pa čak i od vere. Ipak, postoje određena opšta pravila.

Cveće za godišnjicu smrti

Prvo, buket ne bi trebalo da bude napravljen sa previše svetlim, šarenim ili veselim cvećem. Pomen se, uglavnom, dočekuje sa suzama, sećanjima, ali i velikom dozom trezvenosti da dragu osobu više nikada nećemo videti. Zato cveće za godišnjicu smrti treba da bude prikladno za ovu priliku.

S obzirom da se pogrebni običaji razlikuju, morate znate koje boje treba izbegavati. Na primer, crvena je povezana sa srećom, radošću i proslavama u Kini, te nikako nije poželjna za ovaj tužni dan. U judaizmu se ističe skromnost u smrti, a cveće svojom lepotom može da je naruši. Dok u našim krajevima ne postoje ograničenja u pogledu boje i vrste.

Stručnjaci savetuju da umesto već pripremljenih aranžmana, izaberite onaj koji je napravljen specijalno za voljenu osobu. Da li je preminuli voleo žute gerbere? Možda mu je omiljeno cveće bila ružičasta ruža ili ljubičaste hortenzije? Korišćenje omiljenog cveća u buketu povodom godišnjice smrti je jednostavan, ali značajan način da pokažemo da mislimo na osobu koja više nije sa nama.

Koje je cveće za godišnjicu smrti najbolje?

Ukoliko niste sigurni koje cveće je odgovarajuće za aranžman za godišnjicu smrti, izaberite jednu od vrsta koje se tradicionalno koriste u pogrebnim običajima.

Cveće za godišnjicu smrti

Beli ljiljani krase većinu cvetnih aranžmana za sahrane, te su prikladni i za bukete za godišnjicu smrti. Ovo elegantno cveće predstavlja mir, dostojanstvo i milost.

Ruže se od davnina koriste za pokazivanje najdubljih osećanja. Zato vodite računa o izboru boje. Žute su namenjene za prijatelje, ružičaste za nežne osobe, a bele su simbol nevinosti pokojnika.

U mnogim evropskim kulturama hrizanteme su cveće smrti. Samim tim i najčešća opcija za cvetne aranžmane za godišnjicu smrti. Hortenzije, takođe, imaju dugu istoriju, posebno ružičaste, jer su povezane sa iskrenim emocijama, ljubavlju i zahvalnošću.

Da li cveće za godišnjicu smrti treba da sadrži i poruku?

Poruka je naročit dodatak iskazivanja iskrene žalosti. Ona, uz cveće, pokazuje da sećanje na drago biće živi i dalje u srcima svih koji su ga poznavali. Osmeh, priče, blagi pogled ili, pak, toplina zagrljaja nastaviće da nas prate. Istovremeno, ova poruka predstavlja svojevrsnu zahvalnost što smo poznavali takvu osobu, te da će vam uvek biti inspiracija za nova dostignuća i životne borbe.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višedecenijsko iskustvu ne samo u organizovanju sahrana, već i pružanju usluga za pomene tako da kod nas možete pored velikog izbora pogrebne opreme za sahranu pronaći i cveće za godišnji pomen.