Sahrane u Keniji
Sahrane u Keniji oslikavaju kulturu i običaje ove višeetničke zemlje.

Na prostoru između Južnog Sudana i Etiopije na severu, Somalije na istoku, Tanzanije na jugu i Ugande na zapadu smeštena je Republika Kenija. Arheološka nalazišta govore da je bila naseljena još u 1. veku pre Nove ere. Ipak, značajni zapisi nastali su tek nakon dolaska poznatog moreplovca Vaska de Game u 15. veku, koji je iz Portugalije stigao na afrički kontinent, tačnije u kenijski grad Mombasu.

Baš kao mnoge zemlje na ovom prostoru, tako je veći deo Kenije suva ravnica. Mada se može pohvaliti i šumovitim brdima, savanom i drugim najvećim slatkovodnim jezerom na svetu, koje nosi naziv Viktorija.

Pored raznolike prirode Kenija je bogata i etničkim grupama, čak 44 koje su podeljene u 3 grupe naroda Bantu, Niloti i Kušiti. Svaki od njih ima karakteristično poimanje života i smrti, a svojim pogrebnim običajima posebno se izdvaja pleme Luja, koje sa preko 5 miliona ljudi pripada Bantu narodu.

Sahrane u Keniji plemena Luja pokazuju jedinstvo i bliskost

Kada dođe do smrti člana zajednice, grupa žena ima zadatak da plačući obavesti selo o nesrećnom događaju. Zapravo, plakanje čini važan deo sahrane u Keniji, te se očekuje od svih posetioca da kukaju i zaplaču iz sveg glasa kako bi odali poštovanje prema pokojniku. Dok porodica i najbliži rođaci treba da budu ne samo najglasniji, već i na drugi način da pokažuju svoju tugu. To uključuje cepanje odeće i puzanje po zemlji.

Sahrane u Keniji

Plač povodom smrti je dokaz da je preminuli, kao i njegova porodica, bio u dobrim odnosima sa prijateljima i komšijama. U protivnom, oni neće ovim putem odati počast. Takođe, smrt u plemenu Luja predstavlja test vernost žene. Prema običajima verna supruga sedeće uz glavu pokojnog supruga, a neverna će sedeti pored nogu.

Bdenje i dan sahrane u Keniji

Tradicionalno, preminuli mora 2 noći da provede u svojoj u dnevnoj sobi. Ovim običajem porodica mu pokazuje da ga je volela. Trećeg dana telo se iznosi iz kuće u pripremljeni šator u dvorištu gde čeka dan sahrane.

Preminuli se postavlja na vlažni pesak ili drveni ugalj, a neposredno pred sahranu uvija se u kožu životinja i stavlja u „Mayambo“, odnosno specijalni pogrebni sanduk od trske.

Zavisno od položaja koji je osoba imala u društvu određuje se i dan sahrane. Obično se mlađi članovi sahranjuju za 3 dana, dok stariji i značajnije ličnosti tek za nedelju dana kako bi svi pripadnici plemena imali dovoljno vremena da se oproste. U toku noći pale se vatre oko šatora uz koje se okupljaju ožalošćeni. Tu provode vreme pričajući o životu preminulog i podsećajući se zajedničkih uspomena.

Na dan sahrane seoski starešina obavlja službu koja se sastoji iz molitvi, himni i hvalospeva, a u ranim popodnevnim satima vrši se ukop. Pri čemu se muškarci sahranjuju ispred glavne kuće sa desne strane, a sa njihove leve strane se nalazi grob supruge. Ukoliko je umrla neudata devojka u kući roditelja biće sahranjena iza kuće pored ograde ili na plantaži banana jer se smatra strancem.

Pojedine sahrane u Keniji plemena Luja odvijaju se noću, a namenjene su za preminule koji su počinili samoubistvo ili su umrli pod nemoralnim okolnostima. Ovakvim ukopom porodica želi da izbegne lošu sreća ili demone koji ih mogu proganjati.

Običaji nakon sahrane u Keniji

Nakon sahrane organizuje se borba bikova u čast pokojnika. Nedelju dana kasnije održava se ceremonija pod nazivom „Lovego“ (što na jeziku plemena Luja znači brijanje). Tom prilikom se kosa bliskih rođaka šiša na kratko. Nije redak slučaj da se potpuno obrije glava svim članovima porodice, pa i ženama.

Sahrane u Keniji

Tokom ceremonije se razgovara o budućnosti ožalošćene porodice, naročito ako je osoba koja je umrla bila glava porodice. Na taj način se označava kraj rituala sahrane i simbolično počinje novi početak za porodicu.

Ukoliko je vašu porodicu zadesio gubitak voljene osobe, prepustite organizovanje dostojanstvenog ispraćaja pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Pogrebna oprema za sahranu najvišeg kvaliteta, poštovanje svih želja porodice i verskih običaja, izuzetna briga za svakog klijenta, kao i brz i siguran prevoz umrlih iz inostranstva luksuznim vozilima učinili su da postanemo prepoznatljivi brend.