Grobovi poznatih
Grobovi poznatih oduvek su privlačili pažnju javnosti.

Poštovanje predaka ukorenjeno je u kulturi čoveka od davnina. To potvrđuju i različiti pogrebni običaji u svetu koji se primenjuju i danas. Iako svaki narod i religija imaju svoju karakterističnu pogrebnu tradiciju jedno je zajedničko – svi nastoje da na dostojanstveni način isprate najbližeg.

Međutim, smrt poznatih donosi posebno interesovanje. Bez obzira da li je znamenita ličnost deo vaše zemlje ili nije imala nikakav uticaj na vaš život – gubitak jedne takve osobe pokreće brojne teme. Čak i nakon sahrane poznatih, pažnja ne jenjava, te grobovi mnogih od njih postaju mesta okupljanja obožavatelja koji žele još jednom da iskažu poštovanje.

Koji su grobovi poznatih svojevrsne turističke znamenitosti koje okupljaju ljude iz svih krajeva sveta otkriva vam u ovom blogu pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Grob najvoljenije princeze

Tragična smrt princeze Dajane 31. avgusta 1997. donela je period istinske nacionalne žalosti u Velikoj Britaniji. Hiljade i hiljade buketa cveća položeno je ispred Bakingemske palate, dok se 6. septembra na dan sahrane javnost okupila da oda počast „narodnoj princezi“.

Grobovi poznatih

Iako više nije pripadala kraljevskoj porodici Dajana je sahranjena uz sve kraljevske počasti. Službi u Vestminsterskoj opatiji prisustvovalo je 2.000 poznatih ličnosti, uključujući kako strane tako i domaće političare, delegacije, glumce, pevače, predstavnike humanitarnih organizacija… Više od milion stanovnika čekalo je da ulicama Londona prođe kovčeg voljene princeze.

Nakon zvanične ceremonije, obavljena je privatna sahrana u krugu porodice Spencer. Kao mesto počivanja izabrano je ukrasno jezero poznato kao Oval, koje se nalazi u parku Althorp, na porodičnom imanju Spencerovih. Prvobitno, plan je bio da Dajanu sahrane u porodičnoj riznici u lokalnoj crkvi, ali je veliko interesovanje ljudi za sahranu navelo Dajaninog brata, Erla Spensera da promeni odluku kako bi porodica i prinčevi mogli u miru da, kad god požele, posete grob.

Sanduk je položen u specijalno podignutoj grobnici koja je ukrašena kamejom sa Dajaninim likom i jednim od njenih citata: „Ništa mi ne donosi više sreće od pokušaja da pomognem najugroženijim ljudima u društvu. To je cilj i suštinski deo mog života. Neka vrsta sudbine. Ko je u nevolji može da me pozove. Dotrčaću gde god da su“.

Grobovi poznatih pisaca

Čuveni bard, najomiljeniji britanski pesnik i dramski pisac, Vilijam Šekspir sahranjen je 2 dana nakon smrti, 25. aprila 1616. godine, u crkvi Svete trojice, u svom rodnom gradu Stratfordu.

Grobovi poznatih

Prema zamisli samog književnika, vajar Džerard Džonson je napravio spomenik koji predstavlja Šekspirovu figuru. Spomenik je izrađen od bledoplavog krečnjaka, u prepoznatljivom stilu za sredinu 17. veka. Kako bi se bolje prikaao pesnik figura u jednoj ruci drži pero, a u drugoj komad papira na jastuku.

Zahvaljujući Šekspiru mali živopisni Stratford već vekovima posećuju brojni poštovaoci njegovog dela. Dodatnu pažnju, pa i jezu budi natpis na grobu, koji kaže: „Dobri prijatelju, za ime Isusa, prestani da kopaš prašinu koja je ovde zatvorena. Neka je blagosloven čovek koji poštedi ovo kamenje i proklet ko pomera moje kosti“.

Upravo ovaj natpis mnogi smatraju pesnikovom kletvom, dok drugi tumače kao izraz zaštite koja je trebala da uplaši pljačkaše grobova toga doba.

Grobovi poznatih pevača

Najpoznatiji rege muzičar svih vremena Bob Marli umro je 11. maja 1981. godine u Majamiju, od posledica melanoma.

Grobovi poznatih

Sahranjen je zajedno sa svojom omiljenom gitarom u rodnom selu na Jamajci, Devet milja. Pored mauzoleja u zatvorenom kompleksu se nalazi Marlijev dom iz detinjstva i muzej posvećen njemu. Posete su organizovane sa vodičem, ali je zabranjeno fotografisanje.

Drnda Internacional je pogrebno preduzeće sa tradicijom dugom više decenija. Uz bogatu ponudu pogrebne opreme za sahranu, naše usluge obuhvataju i prevoz umrlih iz inostranstva najsavremenijim vozilima.