Prevoz pokojnika iz Milana
Prevoz pokojnika iz Milana je složeni posao koji zahteva angažovanja profesionalaca.

Prema istorijskim zapisima Srbi su još u 14. veku počeli da naseljavaju Italiju. Naime, pod najezdom Turaka nakom Bitke na Kosovu, predvođeni Skenderbegom stigli su na jug Apeninskog poluostrva.

Trst je bio glavno stecište našeg naroda, ali su se vrlo brzo nastanili i u drugim krajevima. Posebno je Milano bio aktuelan za život. Interesovanje za ovim gradom nije opalo ni u narednim vekovima. Razlog tome su odlični životni uslovi.

Drugi po veličini, Milano je glavni grad regije Lombardija u severnoj Italiji. Iako je širom sveta poznat kao središta mode, predstavlja i „privredno srce“ zemlje. U njemu se nalazi više od polovine svih većih italijanskih kompanija, uključujući fabriku automobila Alfa Romeo i guma i kablova Pireli. S obzirom da razvijena privreda stvara mogućnost za zapošljavanje novih radnika, mnogi naši stanovnici se odlučuju da život nastave upravo u ovom gradu.

Međutim, mnogi od njih izraze želju da nakon smrti budu sahranjeni u rodnom kraju. Zbog toga organizovanje sahrane mora da obuhvati i prevoz pokojnika iz Milana.

Koja je dokumentacija potrebna za prevoz pokojnika iz Milana?

Da bi mogao da se obavi prevoz umrlih iz inostranstva neophodna je specijalna dozvola, tj. sprovodnica. Izdaje je Generalni konzulat Republike Srbije u Milanu na osnovu prikupljene dokumentacije. Ona obuhvata potvrdu o smrti napisanu od strane lekara u zdravstvenoj ustanovi gde je prijavljena smrt. Zatim, umrlicu na međunarodnom obrascu koja se vadi u mesnoj kancelariji i dozvolu za prevoz koju daje sanitarni inspektor.

Prevoz pokojnika iz Milana

Od ličnih dokumenata pokojnika treba da imate njegov pasoš, izvod iz matične knjige rođenih, a ukoliko je bio u braku i izvod iz matične knjige venčanih. Takođe, potrebna je i potvrda da je obezbeđeno grobno mesto u Srbiji, pasoš osobe koja zastupa pokojnika i naziv pogrebnog preduzeća koje će preuzeti i transpotovati telo.

U slučaju da je smrt nastupila usled komplikacija izazvanih korona virusom ili nekom drugom zaraznom bolešću neophodna je i saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Imajući u vidu obimnost dokumentacije koju morate da dostavite u kratkom roku, najbolje je da čitavu proceduru prepustite pogrebnom preduzeću koje pruža međunarodne pogrebne usluge.

Koliko je vremena potrebno za prevoz pokojnika iz Milana?

Udaljenost između Milana i Beograda iznosi 1.021 km, što je oko 10 ipo sati vožnje. Put od glavnog grada naše zemlje vodi do graničnog prelaza Batrovci. Iz Hrvatske stižete u Sloveniju, a odatle na sever Italije.

S obzirom da je vreme sahrane tačno određeno, prevoz pokojnika iz Milana mora se obaviti u što kraćem periodu. Odnosno, neophodno je zastoje svesti na minimum.

Pogrebna oprema za prevoz pokojnika iz Milana

Pored procedure oko pribavljanja dokumetancije, prevoz pokojnika iz Italije podrazumeva i poštovanje određenih pravila vezanih za pogrebnu opremu.

Zakon ove zemlje nalaže da se telo stavi, najpre, u limeni sanduk, a tek onda u drveni. Za razliku od drugih evropskih zemalja, koje dozvoljavaju da limeni sanduk bude zalepljen jačom trakom ili silikonom, prema propisima Italije mora biti zavaren. Dok standardni pogrebni sanduk mora da ima tačno 24 šrafa za spajanje poklopca i donjeg dela.

Prevoz pokojnika iz Milana

Ukoliko je vašu porodicu zadesio smrtni slučaj u inostranstvu, prepustite organizovanje prevoza i sahrane pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Brz i siguran transport, kao i bogat izbor pogrebne opreme, učinili su da postanemo prepoznatljivi brend ne samo u Srbiji, već i u regionu.