Pogrebna vozila
Pogrebna vozila su važni deo svakog pogreba.

Smrt voljene osobe je najtragičniji događaj u životu. Iako smo svesni da život ima svoj početak i kraj, nikada nećemo biti spremni da prihvatimo činjenicu da drago biće nećemo više videti. U danima šoka, neizmerne tuge i neopisivog bola, koji razara svaki deo našeg tela, moramo pronaći snage da pripremimo dostojanstveni ispraćaj.

Organizovanje sahrane nije nimalo lako. Morate odrediti mesto i datum sahrane. Zatim, izabrati pogrebni sanduk, pokrov, kao i odgovarajuće nadgrobno obeležje. Nemojte zaboraviti i na cveće za pogreb, jer ono daje svečani čin ovom tužnom događaju. Istu ulogu imaju i pogrebna vozila.

Šta su pogrebna vozila?

Pogrebna vozila su specijalno dizajnirana vozila kojima se vrši transport kovčega nedavno preminule osobe do mesta sahrane, kao i tokom sahrane. Iako su nalik karavana ili kombi vozila, ova kola se razlikuju od drugih.

Tipična pogrebna vozila imaju 2 sedišta napred i veliki, pravougaoni, pokriveni prtljažnik. Obično su crne i srebrne boje. Zadnji prozori su zatamnjeni, dok su kod nekih modela prevučeni zavesama, tako da se kovčeg po želji može sakriti od pogleda.

Pogrebna vozila

Najčešće, otvorene zavese na pogrebnim kolima srećemo za sahrane vladara, predsednika i drugih važnih ličnosti. Na taj način svi građani koji prate kretanje pogrebne procesije mogu da odaju poštovanje. Mada nije redak slučaj i da se porodice odluče za ovaj način transporta kako bi mogle da se oproste sa voljenim bićem.

Pogrebna vozila nisu namenjena samo za prevoz pokojnika u Srbiji, tj. od mesta gde je nastupila smrt do groblja, već i za transport između država.

Međunarodni prevoz pokojnika predstavlja posebni vid pogrebnih usluga koji mogu da obavljaju samo pogrebna preduzeća sa specijalnom dozvolom. Dok vozila kojima se vrši ovaj transport moraju da budu atestirana, jer je jedino njima dozvoljen prelaz preko granice. Takođe, moraju da budu opremljena tako da garantuju brz i siguran put, bez obzira na udaljenost i uslove na putevima.

Kada su se pojavila pogrebna vozila?

Verovali ili ne, transport pokojnika postojao je od davnina. Tako su stari Egipćani i Grci svoje preminule postavljali na posebna drvena nosila sa točkovima, koja su vukli ljudi. Prevoz se odvijao od kuće pokojnika do mesta sahrane, pri čemu je pogrebna povorka imala zadatak da se zaustavi na tačno određenim mestima kako bi žene oplakale preminulog.

Pogrebna vozila

Vremenom, vučenje su preuzeli konji. Da bi se krajem 17. veka pojavile i kočije koje su imale isključivo funkciju prevoza pokojnika. Samim tim je uveden i zvanični naziv za pogrebna vozila. Za razliku od onih koje su korišćene za klasični prevoz ljudi i tovara, ove kočije su imale dodatke na kojima su se postavljale upaljene sveće za preminulog.

Pogrebna vozila

Sredinom 19. veka, sa napretkom železnice, vozovi su preuzeli ulogu pogrebnih vozila na velikim udaljenostima. Upravo je sahrana Abrahama Linkolna jedna od prvih pri kojoj je korišćen ovaj vid pogrebnog transporta. Telo američkog predsednika je za 3 nedelje prošle 7 država i 180 gradova.

Od 1908. godine pogrebna vozila su postala motorizovana, ali su u početku sporadično korišćena. Tek od 20-ih godina započela je njihova veća upotreba.

Luksuzna pogrebna vozila

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz umrlih, kako u granicama naše države, tako i iz inostranstva.

Pogrebna vozila

Vozni park obuhvata 40 Mercedes Benz vozila koja su moderno opremljena tako da ispunjavaju svetske standarde u ovoj delatnosti. Svako vozilo se redovno servisira u sklopu same kompanije, ali i proverava od strane nadležnih institucija. Na taj način je obezbeđen sigurni polazak odmah po pozivu.

Pored luksuznih pogrebnih vozila, možemo se pohvaliti i profesionalnim vozačima obučenim ne samo za bezbedan prevoz, već i za prikupljanje dokumentacije, neophodne za postupak u slučaju smrti u inostranstvu.