Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Organizovanje sahrana

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Organizovanje sahrana

Organizovanje sahrana je obiman posao.

Smrt je sastavni deo naših života, a tuga njen verni pratilac. Ovaj neočekivani životni prevrat je najteži događaj u životu svakog čoveka. Iako smo svesni da ništa nije večno i da će nas jednog dana naši voljeni napustiti, ne želimo da prihvatimo tu činjenicu. Zapravo, potiskujemo je duboko u sebi, ne pričajući i ne razmišljajući o tome sve dok se zaista ne desi. A onda, treba prihvatiti da je gubitak voljene osobe gubitak sa kojim se treba nositi i naučiti kako dalje da živimo negujući uspomenu na one koji više nisu sa nama.

Prvi korak u tome jeste priprema za dostojanstven sprovod. Šta sve obuhvata organizovanje sahrana otkriva vam kompanija Drnda Internacional.

Organizovanje sahrana – administrativni deo

Ukoliko je smrt nastupila u kući organizovanje sahrana polazi od prijave smrtnog slučaja. Na poziv hitne medicinske službe dolazi mrtvozornik koji, nakon pregleda, izdaje potvrdu o smrti. Tom prilikom je potrebno imati na uvid matične podatke i zdravstvenu dokumentaciju preminulog.

U slučaju smrti u bolnici, porodica u toj ustanovi dobija potvrdu, kao i svu prateću dokumentaciju.

S obzirom da smrt može da nastupi i u inostranstvu, dokumentacija za organizovanje sahrana je složenija, jer je potrebno obaviti prevoz pokojnika za Srbiju.

Treba imati u vidu da međunarodni prevoz pokojnika mogu da vrše samo kompanije koje se bave tim poslom. Samim tim, one će završiti i proceduru vezanu za adminstrativni deo organizacije. Vama ostaje da priložite pasoš preminulog, izvod iz matične knjige rođenih i venčanih.

Organizovanje sahrana

Tek nakon pribavljene dokumentacije možete obaviti kupovinu grobnog mesta i zakazati vreme sahrane. Zatim sledi štampanje umrlica i obaveštavanje rodbine i prijatelja koji će prisustvovati pomenu.

Organizovanje sahrana može da obuhvati i angažovanje sveštenika za opelo, a u pojedinim situacijama i unajmljivanje orkestra za pogrebnu muziku.

Organizovanje sahrana – izbor pogrebne opreme

Oprema za ispraćaj pokojnika zavisi ne samo od vere, već i načina sahranjivanja.

Kremiranje se obavlja u posebnim, ekološkim sanducima. Oni su napravljeni od mekog drveta, bez sjajnog premaza i ne smeju da imaju metalne delove.

Kako su u našoj zemlji najrasprotranjenije sahrane ukopavanjem, sanduci su dostupni u različitim oblicima, boji i vrsti drveta. Uz njih obavezna je tekstilna oprema – pokrov i garnitur.

Organizovanje sahrana

Pored sanduka neophodno je obezbediti i nadgrobno obeležje, tj. krst, kao i cveće za sahrane. Obično su to gerberi koji se kombinuju sa ružama, kalama, gladiolama. Mada ikebane, venci i buketi mogu da se naprave i od drugog cveća, zavisno od želje porodice.

Organizovanje sahrana – priprema pokojnika

Organizovanje sahrana podrazumeva kupanje i oblačenje pokojnika kao završni deo pripreme sahrane. Običaji u Srbiji nalažu da najstariji čovek iz komšiluka kupa pokojnika, odnosno najstarija žena ako je u pitanju pokojnica. Kupanje se obavlja vlažnim peškirama u smeru od glave ka nogama.

Ako je pokojnik za života pripremio ukopno odelo, on se u njega oblači. Ukoliko je smrt nastupila iznenada, porodica bira odeću u kojoj će biti sahranjen. U sanduk se stavljaju i lični predmeti umrlog.

Poslednjih godina, kupanje i oblačenje pokojnika obavlja stručni tim pogrebnog preduzeća.

Kompanija Drnda Internacional nudi kompletnu uslugu za organizovanje sahrana. U našoj ponudi pronaći ćete veliki izbor sanduka, tekstilne opreme, cveća, ali i crne trikotaže za vreme trajanja žalosti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

prevoz pokojnika iz španije

Prevoz pokojnika iz Španije

Prevoz pokojnika iz Španije je složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca. Na jugu Evrope, tačnije na Pirinejskom poluostrvu i na dva arhipelaga, Balearska ostrva u

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim