Kako nastaviti život posle smrti dragih osoba
Kako nastaviti život posle smrti dragih osoba? Pitanje koje je svako od nas bar jednom postavio.

Život ima svoju putanju po kojoj hodamo, često, nesvesni svojih koraka, sve dok nas neki nemili događaj ne zaustavi. Tada, preplavljeni preispitivanjem poželimo da vratimo vreme, čvrsto verujući da bismo sa drugom šansom uradili to bolje, da ne bismo načinili istu grešku.

Težnja da se vratimo u neke prošle, srećne dane naročito je izražena kada nas pogodi smrt najbližih. Iako smo svesni da je ona sastavni deo života, čini se da ovo bolno iskustvo nikada neće prestati i da tuga koju sada osećamo ostaće zauvek naš verni pratilac.

Kompanija Drnda Internacional svojim savetima može vam pomoći u teškoj situaciji kada se zapitate: “kako nastaviti život posle smrti dragih osoba”.

Kako nastaviti život posle smrti dragih osoba – novi početak kreće razumevanjem tuge

Tuga ima svoje faze. I, hteli mi to ili ne, doživećemo svaku od njih.

Na samu vest o smrti javlja sa šok, čak i kada ste znali da se zbog teške bolesti ili godina starosti rastanak bližio. Prvobitni osećaj smenjuje neverica da se to vama događa, pa vam se čini da ćete svakog trenutka ugledati dragu osobu. Negiranje i ljutnja zbog gubitka javljaju se nakon sahrane. Da biste na kraju shvatili i prihvatili da je gubitak voljene osobe, gubitak sa kojim se treba nositi.

Oprema za ispraćaj pokojnika

I pored predviđenih faza, treba imati u vidu da je svaki čovek poseban, te svoju tugu izražava na različite načine. Jednostavno uputstvo ne postoji, niti iko zna tačan odgovor na pitanje „kako se nositi sa tugom?“ Ne postoji ni satnica za tugu, jer ona može trajati danima, nedeljama, pa i mesecima i godinama.

Ipak, i u najdubljem osećaju beznađa važno je znati da život ima svoj dalji tok i da premunili nikako ne bi želeo da propustimo šansu za sreću, jer smo predugo skrhani bolom. Zapravo, tek kada razumemo svoju tugu možemo da razmislimo i kako nastaviti život posle smrti dragih osoba.

Kako nastaviti život posle smrti dragih osoba – potražite oslonac

Sa kim ćemo popiti prvu kafu? Koga ćemo prvog pozvati da se pohvalimo zbog uspeha na poslu? Čije reči će nas nasmejati kada smo neraspoloženi? Samo su neka od pitanja sa kojima se suočavamo pitajući se kako nastaviti život posle smrti dragih osoba.

Kada nas najbliži napusti život postaje drugačiji. Moraćemo da promenimo pojedine navike koje smo delili sa njim. Istovremeno, shvatićemo da nismo sami, da postoje ljudi oko nas koji nas vole i brinu kako nam je. Oni su naša potpora, naše rame za plakanje, ali i značajna pomoć kako bi svi običaji nakon sahrane bili ispoštovani.

Zato, okrenite se prijateljima i rođacima i nemojte se stideti da potražite savet i pomoć kad god vam je potrebno.

Kako nastaviti život posle smrti dragih osoba – čuvajte uspomene

Smrt drage osobe ne boli toliko, kao ono što sledi nakon nje. Bole nedorečene reči i praznina koja nikada više neće biti popunjena.

Kako nastaviti život posle smrti dragih osoba

Vremenom, smanjiće se osećaj nemoći i ostaće samo drage uspomene koje će vam mamiti osmeh na lice. I dok ćete pojedine želeti da sačuvate samo za sebe, druge, pak, podelite sa bliskima. Na taj način, zajedničkim snagama, prisetićete se sa kakvom ste neverovatnom osobom delili život. Čak i kada nje više nema videćete koliku joj zahvalnost dugujete što vas je naučila da se borite sa svim nedaćama.

Kompanija Drnda Internacional sa svojim profesionalnim i saosećajnim osobljem pomoći će vam u najtežim trenucima u životu. Nama možete poveriti čitavu proceduru vezanu za organizovanje sahrana, uključujući i međunarodni prevoz pokojnika.

 

2 Trackbacks:

[…] Naime, smisao života uviđamo tek kada se nađemo u opasnosti ili bolest pogodi naše najbliže. Nažalost, čak i kada osetimo da je kraj blizu niko nas ne može pripremiti za ono što sledi. Niko nam ne može opisati bol i tugu koju ćemo osetiti u trenucima naverice i šoka. I baš niko nam ne može dati pravi odgovor na pitanje: “kako nastaviti život posle smrti dragih osoba?” […]

[…] dok tragamo za rešenjem “kako nastaviti život posle smrti dragih osoba”, život polako prolazi pored nas. Prošao je i dan ispraćaja preminulog, ispoštovani su i prvi […]

Comments are closed.