Gubitak voljene osobe – Gubitak sa kojim se treba nositi

Gubitak voljene osobe – Gubitak sa kojim se treba nositi

Gubitak voljene osobe – Gubitak sa kojim se treba nositi

Gubitak voljene osobe je sastavni deo života svakog čoveka.

Sa gubicima se srećemo svakog dana. To su one male stvari koje čine život. Trenutak kada ste zakasnili na autobus, kada je neko u redu ispred vas uzeo poslednji kolač koji ste želeli ili, pak pokušaj da se setite gde ste ostavili ključeve od stana.

Čak i raskid, otkaz na poslu ili prokockano poverenje prijatelja su sitnice koje život čine uzburkanijim. Osim nervoze i besa one ne donose trajni nemir u glavi, jer znamo da će sve doći na svoje mesto. Naćićemo novi posao, imamo i druge prijatelje oko sebe, a i nova ljubav je na pomolu.

Na žalost, postoje i veliki gubici sa kojima se u jednom momentu moramo suočiti. Smrt roditelja, supružnika ili dragih prijatelja ostavlja neizbrisiv trag na duši.

Zapravo, gubitak voljene osobe je najveći izazov u životu. Niko nas ne može tačno pripremiti na osećanja koja ćemo doživeti. Niko nam ne može dati tačan odgovor na pitanje „kako se nositi sa tugom?“ Jer, „veština“ tugovanja se uči, a mi sami smo svoji učitelji u neopisivom bolu.

gubitak voljene osobe

Gubitak voljene osobe i želja da vratimo vreme

Svaka osoba je posebna, svaka pati na svoj način.

Prve trenutke neverice kada saznamo loše vesti, zamenjuje gužva oko organizivanja sprovoda. Čini se kao da smo samo nemi posmatrači u priči našeg života dok moramo da donesemo brojne odluke. Koja oprema za ispraćaj pokojnika je najbolja? Koje cveće za sahrane će najbolje dočarati život voljenog? Kome poveriti govor za sahranu? Samo su neka od pitanja koja se roje u našoj glavi u prvim satima.

Pravi osećaj vezan za gubitak voljene osobe sledi nakon sahrane. Tek kada se vratimo u prazan stan shvatimo da drago biće više nikada nećemo videti. Da nas neće sačekati sa osmehom na vratima i ispratiti sa brižnim pogledom svaki put kada odlazimo na put. Više nikada nećemo čuti dragocene savete koje smo tada zanemarivali. A sada? Sada bismo sve dali da još jednom osetimo, makar, ukor u glasu.

Gubitak voljene osobe nam deluje kao da je nastala pukotina u našem odnosu. Toliko jaka da osećamo kao da je sa njom nestao deo nas.

Gubitak voljene osobe – zahvalnost za svaki trenutak

Da li ćemo se ikada oporaviti? Da li gubitak voljene osobe može da se proboli? Ne, nećete preboleti.

Ali, vremenom, ćete prihvatiti. Svaki novi dan je nova priča za sebe, pa ćete naučiti da živite bez nje. U stvari, naučićete ponovo da živite. Teški periodi, postepeno, će postati manje intenzivni i kraći, i ispunjavaće vas male radosti.

gubitak voljene osobe

To ne znači da ćete zaboraviti preminulog. Naprotiv, sasvim je uobičajeno da i godinama nakon gubitka osetimo snažnu tugu, naročito kada dođu praznici, rođendani, godišnjice. Hiljadu stvari podsetiće vas na dragu osobu, ali tada, pored boli osetićemo zahvalnost. Zahvalnost i sreću da je takva osoba ušla u naš život, i da smo mogli mnogo toga da naučimo od nje.

Baš kao što opisao Johan Volfgang fon Gete: „Život je najlepši pronalazak prirode, a smrt njena veština, da što bolje iskoristimo život.“

Kompanija Drnda Internacional sa svojim profesionalnim osobljem punim razumevanja za vaš gubitak pomoći će vam oko čitave organizacije sahrane, čak i ako je potreban prevoz pokojnika iz inostranstva kao i prevoz pokojnika za Srbiju.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite odmah!
error: Sadržaj zaštićen od daljeg kopiranja