Cveće za sahrane

Cveće za sahrane

Cveće za sahrane

Cveće za sahrane služi da iskažemo saučešće, odnosno tugu usled smrti drage osobe.

Cveće za sahrane ima dugu tradiciju

Cveće za sahrane predstavlja oproštajni ritual poznat hiljadama godina. Teško je tačno odrediti kada se prvi put pojavilo.

Otkriće Dr Ralpha Soleckog 1951. godine u pećini Shanidar u Iraku je pokazalo da je ovaj običaj star gotovo koliko i obredi sahranjivanja pokojnika. Naime, u grobnicama iz 62.000 godina pre Nove ere pronađeni su fragmenti polena. Uzorci tla utvrdili su da je cveće postavljeno na grobove. Ovo otkriće je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji oblik ljudskog rituala na svetu.

Cveće za sahrane

U prošlosti, cveće za sahrane je imalo sasvim drugačiju namenu. Ono se prvobitno koristilo za prikrivanje neprijatnih mirisa tela nakon smrti. U zavisnosti od mnogih faktora kao što su životna sredina, stanja tela i vremena sahranjivanja, stavljane su različite količine cvetova kako bi ljudi koji žele da odaju poslednju poštu preminulom mogli da prisustvuju sahrani.

Cveće za sahrane ima i duhovni karakter. Koristilo se kao simbol životnog ciklusa – od rođenja do smrti. Baš poput nežnog i krhkog cveta, takav je i ljudski život. Za rast i napredovanje cveće zahteva odgovarajuće uslove. Isto važi i za čoveka, a njegov kratki vek trajanja ukazuje na prolaznost života.

Takođe, cveće za sahrane ima estetsku vrednost. Jer njegova lepota pomaže u balansiranju našeg emocionalnog odgovora na percipiranu ružnoću smrti, i sama boja cvetova ima specifičnu simboliku. Tako je ljubičasta simbol pokornosti i kraljevstva, bela je upotrebljavana za svetle simbole, a zeleno cveće se povezuje sa prirodom.

Cveće nosi duboku poruku

U tragičnom trenutku teško je iskazati osećanja, gotovo je nemoguće u boli naći odgovarajuće reči. Te je cveće, kada je sahrana onog ko nam je nešto značio, pravo sredstvo izražavanja. Ono je izraz ljubavi i poštovanja kako prema preminulom, tako i prema njegovim najbližima.

Ujedno, stvara pozadinu topline i lepote u teškoj situaciji, i donosi dostojanstvo i utehu porodici u danima žalosti koji predstoje. Jer, nakon službe, kada dolazi do pitanja kako se nositi sa tugom nakon smrti drage osobe, pored divnih uspomena na pokojnika, utehu pruža i sećanje na pregršt cvetnih aranžmana na sahrani. Stručnjaci, zapravo, smatraju da nam ono pomaže da prihvatimo gubitak voljenog.

Običaji u Srbiji nalažu da se cveće na sahrane nosi u parnom broju sa ispisanim pozdravom na ukrasnoj traci. Godine pokojnika i pol često određuju boju i vrstu cveta.

Ipak, hrizanteme su najpoznatije cveće za sahrane. Krase ih krupni cvetovi žute, bele ili narandžaste boje koji simbolizuju prolaznost života. Pored njih tu su i ruže, orhideje, gerberi, gladiole i margarete. Kale i ljiljani asociraju na nevinost pa su namenjene osobama koje su mlade umrle.

Za žene najviše se uzima cveće u roze, beloj, narandžastoj i crvenoj boji. Za muškarce su pak prikladni crveni, beli, plavi, žuti i zeleni tonovi.

Značenje venca na sahrani

Pored buketa i ikebana, sastavni deo na sahranama su i venci. Kao i ostalo cveće za sahrane, tako i oni stoje 40 dana, a zatim se sklanjaju sa groba.

Venci imaju posebno značenje. Isključivo su okruglog oblika koje predstavlja Sunce, tj. završeni krug jednog života. Cvetovi na njima su iskre sunčeve svetlosti. Venac služi da umilostivi božanstva. On je svojevrsna žrtva u čast pokojnika, a vrednost pokojnika se meri prema njihovom broju na sahrani.

Cveće za sahrane

Kompanija Drnda Internacional u sklopu pogrebnih usluga nudi i veliki izbor cveća za sahrane. Ukoliko niste u mogućnosti da odete na sahranu, naša dostavna služba će pažljivo dekorisan aranžman kao izraz saučešća odneti u vaše ime.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite odmah!