Oprema za ispraćaj pokojnika – Šta je sve potrebno za poslednji ispraćaj?

Oprema za ispraćaj pokojnika – Šta je sve potrebno za poslednji ispraćaj?

Oprema za ispraćaj pokojnika – Šta je sve potrebno za poslednji ispraćaj?

Oprema za ispraćaj pokojnika je ključni korak prilikom pripreme sahrane.

Smrt je neizbežan tok života. Po hrišćanskom verovanju ona predstavlja prelazak iz ovozemaljskog, privremenog u nebeski, večni život, a na tom putu potrebna je adekvatna oprema za ispraćaj pokojnika.

U trenucima najveće tuge, pogođeni smrću voljenog, članovi porodice moraju da pronađu snagu kako bi organizovali ispraćaj na večni počinak. Pored obimne administracije, odluke vezane za pogrebno mesto i kapelu, organizovanje obuhvata i opremu za sahrane.

Oprema za ispraćaj pokojnika

Firma za pogrebne usluge Drnda Internacional vam ukazuje koja je oprema za ispraćaj pokojnika obavezna.

Oprema za ispraćaj pokojnika – sanduk i pokrov

Sanduk je glavni deo kada je oprema za ispraćaj pokojnika u pitanju. Prema definiciji to je pogrebna kutija koja se koristi za izlaganje, odnosno držanje posmrtnih ostataka.

Sahrane kroz istoriju beleže korišćenje drvenih sanduka još 5.000. godine pre Nove ere. U arheološkom nalazištu u kineskoj pokrajini Šensi iz tog perioda pronađeni su ostaci drvenog pravougaonog sanduka koji je pripadao četvorogodišnjoj devojčici.

Sanduci se razlikuju od kulture i religije. Tako jevrejska sahrana nalaže da se u smrti bogati i siromašni ne razlikuju, pa mrtvčki sanduk mora biti skromnog izgleda, od ravnih neobrađenih dasaka, bez ukrasa i bez metalnih eksera. Dok se za kremiranje koriste posebni ekološki sanduci, tj. modeli od mekog drveta koji ne smeju da imaju sjajni premaz i metalne delove.

Običaji u Srbiji, danas, omogućavaju izbor oblika i dizajna prema želji porodice preminulog. Standardni pravougaoni oblik je najduže u upotrebi. Drugi popularni oblik jeste trapezoidni, poznat i kao “kiln” oblik koji se smatra varijantom šestostrane heksagonalne vrste kovčega.

Osim po obliku, sanduci se razlikuju i prema načinu izrade. Te mogu biti na poluotvaranje ili sa potpuno zatvorenim poklopcem, napravljeni od različite vrste drveta u beloj, braon i crnoj boji.

Uz sanduk, obavezna oprema za ispraćaj pokojnika je i pokrov. On ukazuje da je pokojnik pod pokroviteljstvom Hristovim. Takođe, svaki sanduk je opremljen predviđenom garniturom koju čine dušek, jastuk, gornji i donji tapacir. Celokupna tekstilna oprema za ispraćaj pokojnika izrađuje se od najfinijeg tafta, brokata i satena. Najčešće je u zlatnoj, šampanj, beloj i braon boji, a poslednjih godina i u crvenim nijansama.

Oprema za ispraćaj pokojnika

Drnda Internacional u svojoj ponudi ima sanduke i tekstilnu opremu od najkvalitetnijih materijala koji zadovoljavaju najviše standarde. Ova kompanija se izdvaja posebnom ponudom poklopca za kovčeg s klima-uređajem. Svojevrsna rashladna vitrina je najbolje rešenje za vrele letnje dane u prostorijama bez klime u kojima je sanduk izložen.

Oprema za ispraćaj pokojnika – nadgrobna obeležja

U nadgrobna obeležja spada krst koji od kapele do grobnog mesta nosi mladić na čelu pogrebne povorke.

Krstovi su najčešće izrađeni od topole, bukve i hrasta. Najupotrebljavaniji su klasični, ravnih strana i Svetosavski modeli. Za pokojnike islamske vere i ateiste umesto krsta kao nadgrobno obeležje dolazi piramida.

Oprema za ispraćaj pokojnika – venci i cveće

Cveće za sahrane čini najstariji oproštajni ritual.

U davna vremena pokojnik se pokrivao cvećem. Na taj način se prikrivao neprijatni miris tela nakon smrti. Danas se ono nalazi na sanduku tokom opela, te svojom lepotom ukazuje na prolaznost života.

Pored buketa i ikebana, za sahrane se koriste i venci koji imaju posebno značenje. Naime, njihov okrugli oblik simbolizuje završeni krug života, a cvetovi predstavljaju zrake sunčeve svetlosti koji su svojevrsna žrtve u čast pokojnika.

Oprema za ispraćaj pokojnika

Kompanija Drnda Internacional u sklopu pogrebnih usluga nudi kompletnu opremu za ispraćaj pokojnika, kao i najrazličitije komade crne garderobe za period žalosti.

Kako bi smo ožalošćenim porodicama u potpunosti izašli u susret vršimo prevoz pokojnika iz inostranstva, kao i prevoz pokojnika za Srbiju.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite odmah!