Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Sahrane u Meksiku

Sahrane u Meksiku imaju posebno značenje. One, zapravo, pokazuju odnos ovog naroda prema smrti i životu, veri i veliko poštovanje prema precima.

Na samoj granici sa SAD, a oivičena Tihim okeanom sa jedne i Meksičkim zalivom i Karipskim morem sa druge strane, smestila se postojbina drevnih Maja, Asteka i Zapoteka. Da bi je u 17. veku osvojili Španci, donevši sa sobom svoju tradiciju i kulturu.

Upravo ovaj spoj drevnih naroda i katoličke vere ukorenjen je u sve običaje, a naročito u sahrane u Meksiku. Bez obzira na raznolikost društvenih slojeva postoji jedinstveni način odavanja počasti preminulom, koji se poštuje i u modernom dobu.

Kako izgledaju sahrane u Meksiku otkriva vam pogrebno preduzeće Srbija, Drnda Internacional.

Sahrane u Meksiku uključuju sve članove porodice

Sahrane u Meksiku Drnda

U Meksiku se smrt posmatra kao prirodni deo života. Pa se deca od malena uče ovom uverenju, aktivno učestvujući u organizovanje sahrana. I dok tradicija muslimanske sahrane nalaže da se sahrana obavi u što kraćem roku, u Meksiku ožalošćeni nastoje da provedu što više vremena sa preminulim. Na taj način mu odaju poštovanje.

Bdenje traje obično 48 sati. Ispred tela pokojnika, koje je prekriveno samo čaršavom ili položeno u običan kovčeg, smenjuju se prijatelji i rodbina. Kao izraz saučešća porodici se donose pokloni u vidu hrane ili novca. U znak sećanja čitaju se noćne molitve i služi hrana i piće.

Nakon 2 dana sprema se oprema za ispraćaj pokojnika. Ona obuhvata i omiljene predmete preminulog, jer prema verovanju osoba započinje novi život nakon smrti. Samim tim, određene stvari koristiće i u zagrobnom životu.

Sveće i cveće za sahrane u Meksiku

Sahrane u Meksiku odvijaju se u katoličkom duhu. Pre ukopa pale se sveće u svakom uglu kovčega i postavljaju venci i suze za sahrane.

Cveće za sahrane u Meksiku Drnda

Zatim, sveštenik čita molitve za pokoj duše, čak i kada preminuli nije katoličke vere. Po tradiciji kazuje se govor za sahranu, dok se izrazito ispoljavanje tuge smatra nepristojnim. Nakon sahrane, ožalošćeni se okupljaju na ručku u kući preminulog.

Poseban deo žalosti naziva se „Novenas“. Naime, prvih 9 dana članovi porodice se mole za zaštitu voljene osobe na Božanskom putu. Ujedno, ovo je period u kome je dozvoljeno pokazivanje tuge.

U Meksiku postoji Dan mrtvih

Kult mrtvih je veoma izražen u ovoj zemlji. Pa se od 31. oktobra do 2. novembra slavi Dia de los Muertos, koji potiče iz paganskih običaja Asteka.

Svojevrsna fešta održava se u čast preminulih, kada, prema verovanju, oni posećuju svoje bližnje. Pa se porodice okupljaju na grobljima kako bi dočekali i zajedno sa precima proslavili Dan mrtvih.

Dan mrtvih Sahrane u meksiku Drnda

Nakon 2. novembra, grobovi se čiste i ostavljaju darovi – sombrero, marama za vrat i hrana. Takođe, ukrašavaju se novim krstovima i upaljenim svećama.

Ukoliko vas je zadesila smrt roditelja ili bračnog druga, kontaktirajte Drnda Internacional. Ovo pogrebno preduzeće ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju sahrana. Tako da ćete biti sigurni ne samo u kvalitet usluga, već i da su ispoštovani svi običaji u Srbiji za sahrane. Po potrebi, stručni tim vrši i prevoz pokojnika iz inostranstva luksuzno opremljenim vozilima i u najkraćem mogućem roku.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“