Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Tradicija muslimanske sahrane

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

tradicija muslimanske sahrane drnda internacional

Muslimanske sahrane imaju svoje specifične običaje.

Religija Islam ima mnogo sekti, pravaca i učenja, koji se međusobno razlikuju. Ipak, u pogledu smrti svi muslimani se slažu. Pa čine dobra dela za života koja će im doneti ulazak u Raj na Sudnji dan. Naime, oni veruju da mrtvi ostaju u grobovima sve dok ne dođe kraj sveta. Tog, Poslednjeg dana jedni će iskusiti rajski mir, a drugi patnju pakla.

Upravo zato muslimani se pripremaju za smrt. Odnosno, kada neko umire, članovi njegove porodice i najbliži prijatelji su kraj njega kako bi mu pomogli da izdrži agoniji i mučenje u tzv. „borbi za smrt“. U trenutku kada nastupa smrt umirujuća osoba treba da kaže „shahada“ što znači da nema boga osim Alaha. A prisutni uzvraćaju rečenicom: „Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un“ (Zaista pripadamo Alahu i njemu ćemo se vratiti). Zatim se čita molitva za oprost grehova pokojnika.

Koja je tradicija muslimanske sahrane otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

muslimanske sahrane tradicija groblje drnda internacional

Priprema tela za muslimanske sahrane

Prema islamskom zakonu preminuli treba biti što pre sahranjen. Što znači da organizovanje sahrana počinje odmah.

Da bi se telo pripremilo za sahranu, ono se mora oprati (Ghusl) i pokriti (Kafan). Po pravilu kupanje obavljaju bliske osobe koje su istog pola kao preminuli. Telo se pere najmanje 3 puta i to sledećim redom: gornja desna strana, gornja leva strana, donja desna strana, donja leva strana. Ženska kosa se nakon pranja uplita u 3 pletenica.

Za pokrivanje, tj. obmotavanje koriste se 3 platna – donje, gornje i veliko za čitavo telo. Kod žena postoje još 2 pokrova – za glavu i grudi. Ako je moguće, leva ruka pokojnika treba da leži na grudima, a desna na levoj ruci, kao u položaju molitve.

Tako umotano telo se osigurava konopcima. Jedan se vezuje oko glave, 2 oko tela i jedan oko članaka.

muslimanske sahrane tradicija drnda internacional

Muslimanske sahrane zabranjuju kremiranje i balsamovanje

Muslimanske sahrane obuhvataju čitanje pogrebne molitve koja je poznata kao „Salat al-Janazah“. Izvodi se u dvorištu džamije ili posebnoj sobi za molitvu, a okuplja sve članove zajednice.

Samom činu muslimanske sahrane prisustvuju samo muškarci. Preminuli se sahranjuje licem okrenutim ka Meki, a prisutni 3 puta bacaju šaku zemlje u grob.

Period žalosti kod muslimana

Tipičan period žalosti traje do 40 dana, ali se ožalošćeni mogu vratiti svojim redovnim aktivnostima nakon 3 dana. U tom periodu zabranjeno je primanje poseta, kao i nošenje raskošno ukrašene garderobe i nakita. Zapravo, odeća za žaljenje za muškarce podrazumeva tamna odela, a ženama je obavezna crna marama.

muslimanske sahrane tradicija žalost drnda internacional

Za udovice postoje drugačiji običaji. Žalost traje 4 meseca i 10 dana kako bi se potvrdilo da žena nije trudna sa preminulim suprugom. Upravo zato u ovom roku ona se ne može ni ponovo udati. Da bi se izbegle potencijalne simpatije udovicama je zabranjeno da komuniciraju sa nepoznatim muškarcima. Ovo pravilo se zanemaruje u hitnim slučajevima, kao što je odlazak kod lekara.

Najbolje pogrebne usluge pružiće vam kompanija Drnda Internacional. One obuhvataju ne samo organizovanju sahrana u našoj zemlji, već i prevoz pokojnika za Srbiju. Dugogodišnje iskustvo i saosećajnost koja krasi naš stručni tim značajna su pomoć porodici u teškim danima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“