Šta se nosi na izjavu saučešća?

Šta se nosi na izjavu saučešća?

Šta se nosi na izjavu saučešća?

Šta se nosi na izjavu saučešća? Pitanje koje je, nažalost, svako od nas postavio makar jednom u životu.

Savremeno doba karakteriše brz životni tempo. U moru privatnih i poslovnih obaveza retki su oni koji se trude da svaki trenutak iskoriste maksimalno. Zapravo, samo mali broj ljudi, zaista, shvata koliko je život kratak. Većina, postaje svesna prolaznosti tek kada se suoči sa gubitkom najbližeg.

Bez obzira da li je smrt roditelja ili bračnog partnera došla iznenada ili ste kraj slutili, niko vas ne može pripremiti za ono što sledi. Niko vam ne može dati odgovor na pitanje: “kako nastaviti život posle smrti dragih osoba”.

Ipak, u svojoj boli niste usamljeni. Odmah nakon vesti o tragičnom događaju u domu se okupljaju najbolji prijatelji i bliski rođaci kako bi izrazili saučešće i pomogli u organizovanju sahrane.

Šta se nosi na izjavu saučešća 1-Drnda

Izjava saučešća jeste nešto što nam svima teško pada. Mnogi nisu sigurni šta treba da učine, niti koje su prave reči utehe kad neko umre. Zbog toga pogrebno preduzeće Srbija, Drnda Internacional vam daje savete za pitanje: “šta se nosi na izjavu saučešća”.

Šta se nosi na izjavu saučešća određeno je verom i običajima

Prilikom razmatranja pitanja: “šta se nosi na izjavu saučešća” morate imati u vidu veru pokojnika. Običaji u Srbiji, tj. u pravoslavlju nalažu da onaj koji dolazi mora da se pozdravi sa svakim članom rodbine na kog naiđe u dvorištu i kući. Tom prilikom, obično, se donosi flaša pića, kafa i kutija kolača.

Nakon izjave saučešća, sledi odlazak u prostoriju u kojoj je kovčeg kako bi se odalo poštovanje i zapalila sveća. Ukoliko pokojnik nije umro u kući sveća se pali uz ikonu i krst, a u novije vreme uz fotografiju preminulog.

Međutim, narodna verovanja za sahrane u pojedinim krajevima naše zemlje malo su drugačija. Naime, pri ulasku u dom gde leži pokojnik ne pozdravlja se ni sa kim. Već se prvo prilazi pokojniku, zapali se sveća, pokloni se i kaže: “Neka mu je laka crna zemlja”. Posle toga se izjavljuje saučešće porodici.

Običaji vezani za izjave saučešća slični su i u katoličkoj veri. Dok tradicija muslimanske sahrane ističe da se ništa ne nosi na izjavu saučešća, niti se odlazi u kuću preminulog. Ne samo da bi se time smetalo porodici u pripremi sahrane, već bi povećali njihovu tugu, podsećajući ih na pokojnika.

Šta se nosi na izjavu saučešća zavisi i od naroda

U zapadnim zemljama odgovor na pitanje: “šta se nosi na izjavu saučešća” najčešće je vezan za hranu. Obično se nosi korpa voća ili, pak, omiljeni kolač preminulog.

Šta se nosi na izjavu saučešća 2-Drnda

U pojedinim slučajevima, kada ste bliski sa porodicom pokojnika, možete poneti i jelo koje ste pripremili. Na taj način oslobodićete ožalošćene da u narednim danima vode brigu o kuvanju obroka. Ujedno, pokazaćete im da mogu u svakom trenutku da računaju na vašu pomoć.

Kako treba da glasi izjava saučešća?

Izjava saučešća je, pre svega, odavanje poštovanja preminulom, ali i njegovoj porodici. Takođe, ona ukazuje na vašu brigu i saosećajnost u tuzi, pa je veoma važno da izaberete prave reči kojima ćete iskazati saučešće.

Najjednostavnije forme su i najbolje. Najčešće se koristi rečenica: “Primite moje iskreno saučešće”. Mada su pogodne i: “Mnogo mi je žao zbog vašeg gubitka” ili “Moje molitve su sa tobom i tvojom porodicom”.

Kod Muslimana saučešće se izjavljuje na drugi način. Odnosno rečinicama: “Da ti je zdrava glava” ili “Doista smo mi Alahovi i doista ćemo se njemu vratiti”.

Pored najbližih, značajnu pomoć i oslonac u teškim trenucima nudi vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional. Dugogodišnje iskustvo, najkvalitetnija pogrebna oprema i najsigurnije transportne usluge u zemlji i inostranstvu opravdale su poverenje brojnih klijenata.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite odmah!
error: Sadržaj zaštićen od daljeg kopiranja