Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Pogrebna oprema

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Pogrebna oprema

Pogrebna oprema obuhvata široku ponudu neophodnu za organizovanje sahrana.

Sve ima svoj početak i kraj, pa i život. Nažalost, toga postajemo svesni tek kada nas zadesi smrt roditelja, bračnog partnera ili dragih prijatelja. Tek tada shvatimo koliko vredi svaki trenutak proveden sa njima.

Bez obzira da li je gubitak došao iznenada ili smo dugo slutili da se bliži kraj, ne postoji način da se pripremimo za nemili događaj. Zapravo, čovek se nikada ne navikne na to, čak i kada se pitamo: „kako nastaviti život posle smrti dragih osoba”.

Bol i nezmerna praznina su tu od prvog dana, istog intenziteta, kao deo tragike i uzvišenosti postojanja. Međutim, ono što nam najteže pada jeste priprema za poslednji pozdrav sa preminulim. A pogrebna oprema je, upravo, ključni deo tih priprema.

Šta ona obuhvata otkriva vam u ovom blogu pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Pogrebna oprema kovceg

Pogrebna oprema polazi od izbora kovčega

Kovčezi su osnovna pogrebna oprema za ispraćaj pokojnika. Postoje više od 7.000 godina. O čemu svedoče sahrane kroz istoriju. Tačnije, arheološko nalazište u kineskoj pokrajini Šensi.

Gotovo da ne postoji kultura i vera koja ne podrazumeva kovčeg kao pogrebnu opremu. On je neophodan čak i za kremiranje. U tom slučaju se koristi posebni ekološki. Odnosno, modeli napravljeni od mekog drveta, bez sjajnog premaza i metalnih delova.

Za razliku od jevrejske sahrane koja ističe skromnost, u hrišćanstvu ne postoje tačno određena pravila u pogledu kovčega. Pa sama porodica, u zavisnosti od želje i finansija, vrši izbor. Tako da su im na raspologanju standardni pravougaoni, trapezoidni i šestougaoni. Takođe, mogu biti poluzatvoreni ili sa potpuno zatvorenim poklopcem. Zatim u beloj, crnoj i braon boji, kao i napravljeni od hrasta, bukve ili topole.

Uz kovčeg obavezna pogrebna oprema je i pokrov. Obično se izrađuje od najfinijeg tafta, brokata i satena u zlatnoj, šampanj, beloj i braon boji. Mada se sreće i u crvenim nijansama.

Pogrebna oprema kremiranje

Nadzemna pogrebna oprema

Pogrebna oprema obuhvata i nadgrobna obeležja. Kod Hršćana to je krst koji može biti izrađen od topole, bukve i hrasta. A sreće se u 2 verzije – klasični model, ravnih strana i Svetosavski model.

Tradicija muslimanske sahrane, pak, nalaže nadgrobno obeležje je u obliku piramide.

Cveće za sahrane kao deo pogrebne opreme

Iako izbor cveća mnogima nije na prvom mestu u teškim trenucima, ono nosi posebnu simboliku.

Naime, izrada porodičnih suza i venaca je svejevrsni način ukazivanja pažnje preminulom. Jer, nema ništa dostojanstvenije, niti nežnije, od cveća u tragičnom momentu. Ono priča posebnim jezikom kada reči utehe kad neko umre nisu dovoljne.

Koliki značaj ima cveće na sahrani dokazuje i činjenica da postoje određena verovanja vezana za način izrade. Suze za sahrane moraju da sadrže paran broj cvetova kako bi bili deljivi na 2 dela. Jer je jedan namenjen telu pokojnika, a drugi duši koja odlazi.

cvece za sahrane

Venci označavaju Sunce, pa obavezno moraju biti kružnog oblika. Na taj način je predstavljen životni krug preminulog.

Imajte u vidu da vera često uslovljava vrstu cvetnog aranžamana. A ukoliko niste sigurni kako izabrati cveće za sahrane najbolje je da se odlučite za ljiljane, hrizanteme i ruže. Sa njima nikada nećete pogrešiti.

Pogrebnu opremu vrhunskog kvaliteta pronaći ćete u ponudi kompanije Drnda Internacional. U njene pogrebne usluge spada i prevoz pokojnika iz inostranstva.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“