Pogrebna oprema
Pogrebna oprema obuhvata široku ponudu neophodnu za organizovanje sahrana.

Sve ima svoj početak i kraj, pa i život. Nažalost, toga postajemo svesni tek kada nas zadesi smrt roditelja, bračnog partnera ili dragih prijatelja. Tek tada shvatimo koliko vredi svaki trenutak proveden sa njima.

Bez obzira da li je gubitak došao iznenada ili smo dugo slutili da se bliži kraj, ne postoji način da se pripremimo za nemili događaj. Zapravo, čovek se nikada ne navikne na to, čak i kada se pitamo: „kako nastaviti život posle smrti dragih osoba”.

Bol i nezmerna praznina su tu od prvog dana, istog intenziteta, kao deo tragike i uzvišenosti postojanja. Međutim, ono što nam najteže pada jeste priprema za poslednji pozdrav sa preminulim. A pogrebna oprema je, upravo, ključni deo tih priprema.

Šta ona obuhvata otkriva vam u ovom blogu pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Pogrebna oprema kovceg

Pogrebna oprema polazi od izbora kovčega

Kovčezi su osnovna pogrebna oprema za ispraćaj pokojnika. Postoje više od 7.000 godina. O čemu svedoče sahrane kroz istoriju. Tačnije, arheološko nalazište u kineskoj pokrajini Šensi.

Gotovo da ne postoji kultura i vera koja ne podrazumeva kovčeg kao pogrebnu opremu. On je neophodan čak i za kremiranje. U tom slučaju se koristi posebni ekološki. Odnosno, modeli napravljeni od mekog drveta, bez sjajnog premaza i metalnih delova.

Za razliku od jevrejske sahrane koja ističe skromnost, u hrišćanstvu ne postoje tačno određena pravila u pogledu kovčega. Pa sama porodica, u zavisnosti od želje i finansija, vrši izbor. Tako da su im na raspologanju standardni pravougaoni, trapezoidni i šestougaoni. Takođe, mogu biti poluzatvoreni ili sa potpuno zatvorenim poklopcem. Zatim u beloj, crnoj i braon boji, kao i napravljeni od hrasta, bukve ili topole.

Uz kovčeg obavezna pogrebna oprema je i pokrov. Obično se izrađuje od najfinijeg tafta, brokata i satena u zlatnoj, šampanj, beloj i braon boji. Mada se sreće i u crvenim nijansama.

Pogrebna oprema kremiranje

Nadzemna pogrebna oprema

Pogrebna oprema obuhvata i nadgrobna obeležja. Kod Hršćana to je krst koji može biti izrađen od topole, bukve i hrasta. A sreće se u 2 verzije – klasični model, ravnih strana i Svetosavski model.

Tradicija muslimanske sahrane, pak, nalaže nadgrobno obeležje je u obliku piramide.

Cveće za sahrane kao deo pogrebne opreme

Iako izbor cveća mnogima nije na prvom mestu u teškim trenucima, ono nosi posebnu simboliku.

Naime, izrada porodičnih suza i venaca je svejevrsni način ukazivanja pažnje preminulom. Jer, nema ništa dostojanstvenije, niti nežnije, od cveća u tragičnom momentu. Ono priča posebnim jezikom kada reči utehe kad neko umre nisu dovoljne.

Koliki značaj ima cveće na sahrani dokazuje i činjenica da postoje određena verovanja vezana za način izrade. Suze za sahrane moraju da sadrže paran broj cvetova kako bi bili deljivi na 2 dela. Jer je jedan namenjen telu pokojnika, a drugi duši koja odlazi.

cvece za sahrane

Venci označavaju Sunce, pa obavezno moraju biti kružnog oblika. Na taj način je predstavljen životni krug preminulog.

Imajte u vidu da vera često uslovljava vrstu cvetnog aranžamana. A ukoliko niste sigurni kako izabrati cveće za sahrane najbolje je da se odlučite za ljiljane, hrizanteme i ruže. Sa njima nikada nećete pogrešiti.

Pogrebnu opremu vrhunskog kvaliteta pronaći ćete u ponudi kompanije Drnda Internacional. U njene pogrebne usluge spada i prevoz pokojnika iz inostranstva.

 

 

5 Trackbacks:

[…] se služba završi povorka sastavljena isključivo od muškaraca kreće na mesto sahrane. Pogrebna oprema je veoma skromna, pa se telo sahranjuje bez […]

[…] Pogrebna oprema je obuhvatala i hranu, piće, alat, oružje, odeću, dragocenosti, poklone za gospodara podzemlja i druge predmete koji su bili neophodni na putovanju. […]

[…] u organizovanju sahrane može vam pružiti Drnda Internacional. Dugogodišnje iskustvo, bogata pogrebna oprema, poštovanje svih želja i vera, a pre svega, međunarodni prevoz pokojnika učinili su ovo […]

[…] Pogrebna oprema je ključni deo sahrane. Zato Drnda Internacional veliku pažnju posvećuje svom asortimanu. Pri čemu konstantno radi na njegovom obogaćivanju kako bi zadovoljili svetske standarde kvaliteta. […]

[…] sa kojim se treba nositi, čeka nas nemila priprema za poslednji pozdrav sa preminulim. Iako je pogrebna oprema najvažniji deo, nemojte da zaboravite da transportne usluge čine dostojanstvenim ispraćaj na […]

Comments are closed.