Kako izabrati cveće za sahrane
Kako izabrati cveće za sahrane? Pitanje sa kojim se svako od nas u jednom trenutku svog života susretne.

Odabir cveća sigurno vam nije prva briga prilikom organizovanja sahrane, jer postoji toliko drugih stvari o kojima morate da vodite računa. Izbor grobnog mesta i administrativni deo, oprema za ispraćaj pokojnika, pa i prevoz pokojnika za Srbiju, samo su neki od bitnih odluka koje morate da donesete kada vas zadesi smrt roditelja ili voljene osobe.

Međutim, i cveće, uz muziku i govor za sahranu, igra važnu ulogu. Cvetni aranžmani su od davnina korišćeni za ukrašavanje kovčega i mesta sahrane. Oni su svojevrsni podsetnik vrednosti života, ali i uteha onima koji tuguju.

Takođe, cveće predstavlja poseban način iskazivanja poštovanja prema preminulom, kao i izraz saosećanja za njegovu porodicu. Pa ne čudi što mnogi ljudi imaju dilemu koje je adekvatno cveće za ovaj tužni događaj.

Kako izabrati cveće za sahrane otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

venac za sahrane krug

Kako izabrati cveće za sahrane? Razmislite kakav je bio vaš odnos sa pokojnikom

Cveće za sahrane zavisi, najpre, od bliskosti sa preminulim. Tako je izrada porodičnih suza i venaca namenjena samo za najbliže rođake.

Ukoliko ste izgubili najboljeg prijatelja pravi odraz iskrenog saučešća jesu cvetni aranžamani u obliku srca. Dok za kolege i poznanike možete izabrati razne korpe sa cvećem ili velike bukete.

Kako izabrati cveće za sahrane prema veri?

Prilikom razmatranja pitanja: “Kako izabrati cveće za sahrane” nemojte da zaboravite na veru i narodna verovanja za sahrane. Jer, ono što je pogodno u jednoj kulturi, u drugoj može biti neprikladno i obrnuto.

cvece za sahrane

Kod katolika i pravoslavaca nema jasno izraženih pravila. Mada se najčešće donosi cveće bele boje, kao simbol nevinosti i čistote. Jevreji imaju običaj slanja cveća u dom preminulog. Dok ono nije prisutno na samom pogrebu.

U Budizmu preporučljivo je belo cveća, a crveno nikako nije poželjno. Tradicija muslimanske sahrane ističe da treba poštovati želje porodice preminulog. Pa ako niste sigurni, najbolje da ih lično pitate za savet.

Koje je najčešće cveće za sahrane?

Dilemu: “kako izabrati cveće za sahrane” možete rešiti odabirom onog koje ima najširu upotrebu.

Zbog svoje otmene elegancije i veze sa nevinošću i anđelima, ljiljani se najčešće sreću na sahranama. Oni sugerišu da se duša preminule osobe vratila u stanje nevinosti i mira. Pa se biraju ne samo za bukete, već i za vence i ikabene koji se nalaze na samom kovčegu.

Ruže su verovatno najpopularnija vrsta koja se šalje u bilo kojoj prilici, uključujući sahrane. Na jeziku cveća tamnocrvene ruže označavaju duboku tugu. Šarene označavaju večno sećanje, a roze uvažavanje i plemenitost. Kao i kod drugih cvetova, bele ruže su simbol nevinosti i poštovanja.

U kulturi dalekog istoka bele ili žute hrizanteme su izraz tuge. Pa su obavezni detalj cvetnih aranžmana. I u Evropi se koriste isključivo za sahrane, jer se smatraju cvećem smrti.

Svojim opojnim mirisom karanfili su izraz nežne ljubavi. Ujedno, ružičaste vrste poručuju: “nikada te neću zaboraviti”. Dok bele lale predstavljaju opraštanje sa najbližim.

Kompanija Drnda Internacional ima višedecenijsko iskutsvo u organizovanju sahrana. Tako da naše kompletne pogrebne uslugeobuhvataju i pomoć u izboru pravog cveća za sahrane.