Izrada porodičnih suza i venaca
Izrada porodičnih suza i venaca je ključna za organizovanje sahrana.

U prirodi čoveka je da sa drugima deli radosne trenutke, ali i tugu. Zapravo, tek kada nastupi teško vreme, kada se spuste tamni oblaci nad našom porodicom shvatimo koliko su nam potrebne reči utehe.

Jer, život je nepredvidivi krug koji sa sobom, ponekad, donose neprijatna iznenađenja. Jedno od njih je smrt roditelja ili gubitak voljene osobe. I baš u tim, najtežim momentima, kada izgleda kao da ceo naš svet nestaje, moramo da donesemo važne odluke. Počev od grobnog mesta, preko opreme za ispraćaj, pa do običaja kojim ćemo ispuniti poslednju želju pokojnika. Važan deo u nemilom planu ima i cveće za sahrane. Upravo ono činu sahrane daje svečani i dostojanstveni ton.

Šta podrazumeva izrada porodičnih suza i venaca otkriva vam preduzeće za pogrebne usluge Drnda Internacional.

Izrada porodičnih suza i venaca krije najdublju emociju

Izrada porodičnih suza i venaca služi kao svojevrsni “poklon” preminulom. Oni daju lepotu, miris i život tmurnom događaju. Takođe, simbolizuju ljubav i najteža osećanja, ali i večnost i besmrtnost.

Koliko je ovaj običaj važan kroz istoriju dokazuju tragovi polena nađeni u grobovima neandertalaca. Tako su, tradicionalno, stari narodi koristili cveće i razno bilje za pomazivanje tela pokojnika. Dok su njihove aromatične vrste upotrebljavane za ukrašavanje mesta ukopa.

Danas, širom sveta, cveće je ostalo kao jedan od najlepših načina kojim možemo da uputimo poslednji pozdrav pokojniku. Običaji u Srbiji, pored cveća koje donose rođaci i prijatelji, nalažu da kovčezi budu prekriveni porodičnom suzom ili vencem.

Izrada porodičnih suza i venaca

Čak i narodna verovanja za sahrane u našoj zemlji pokazuju simboliku koju ima izrada porodičnih suza i venaca. Naime, suze za sahrane moraju biti sa parnim brojem cvetova kako bi mogli da se podele na dva dela. Jedan je namenjem telu pokojnika, a drugi duši koja odlazi. Pri tome mora se voditi računa da cvetovi u svakom delu budu neparni, jer je to srećan broj.

I sam venac ima posebno značanje. Isključivo je okruglog oblika koje predstavlja Sunce, tj. završeni krug jednog života. Dok su cvetovi na njemu iskre sunčeve svetlosti.

Kako izabrati pravi?

Baš kao što buketi koje svakodnevno poklanjamo imaju svoju priču, tako i izrada porodičnih suza i venaca treba da pokaže odnos koji ste imali sa preminulom osobom.

Najčešće upotrebljavano cveće jesu ljiljani. Svojim jakim mirisom sugerišu da se duša pokojnika vratila u mirno stanje nevinosti. Zbog toga se smatra da je i sam grob Bogorodice pokriven ovim cvetom.

Kao jedno od najprepoznatljivijih cveća, ruže mogu biti prekrasan deo aranžmana porodičnih suza i venaca. Bele ruže pokazuju poštovanje, poniznost, nevinost i mladost. Crvene prenose ljubav, ali i duboku tugu. Dok ružičaste ruže označavaju uvažavanje i plemenitost.

Običaji u Srbiji

Gladiole imaju visoku cvetnu stabljiku sastavljenu od višestrukih cvetova koja daje dozu elegancije u ovom tužnom trenutku. Kako dolaze u širokom spektru boja možete ih vrlo lako ukombinovati sa ostalim cvećem.

Hrizanteme se često koriste za izradu porodičnih suza i venaca. U mnogim evropskim zemljama one su pravi simbol smrti, te se nose samo za sahrane. Japanska i kineska sahrana obavezno imaju u cvetnom aranžmanu bele hrizanteme, jer predstavljaju žalost zbog gubitka.

Izrada porodičnih suza i venaca preduzeća Drnda Internacional

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional već 25 godina je oslonac u najtežim trenucima. Seosećajnost i razumevanje pružićemo vam u svakom koraku organizovanja sahrana. Posebnu pažnju prema detaljima pokazujemo i jedinstvenim cvetnim aranžmanima koje dostavljamo, direktno, na adresu groblja, pre zakazane sahrane.

 

Коментари су искључени на Izrada porodičnih suza i venaca
One Trackback:

[…] Izrada porodičnih suza i venaca je još jedna usluga kojom se može pohvaliti ovo pogrebno preduzeće sa tradicijom. A po potrebi vrši se i isporuka cveća na mesto sahrane. […]