Transportne usluge
Transportne usluge su sastavni deo svake sahrane.

Svesni smo da je život neopisivi put ispunjen magičnim trenucima, koji, nažalost, imaju svoj kraj. Ma koliko mislimo da smo spremni za sve izazove koje donosi, za smrt roditelja i dragih osoba ništa nas ne može pripremiti. U samo jednoj sekundi, kada saznamo da nas je zauvek napustilo milo biće, ruši se čitav naš svet.

Tada, nisu dovoljne reči utehe kad neko umre, niti topli zagrljaj bliskih prijatelja može da zameni hladnoću u srcu koju osećamo. I dok pokušavamo da shvatimo da je gubitak voljene osobe, gubitak sa kojim se treba nositi, čeka nas nemila priprema za poslednji pozdrav sa preminulim. Iako je pogrebna oprema najvažniji deo, nemojte da zaboravite da transportne usluge čine dostojanstvenim ispraćaj na večni počinak.

Zašto se kompletne pogrebne usluge ne mogu zamislite bez prevoza pokojnika otkriva vam pogrebno preduzeće, Drnda Internacional.

prevoz kovčega za sahrane

Transportne usluge nastale su sa prvim obredima sahranjivanja

Još su sahrane kod starih naroda ukazivale na značaj koji imaju pogrebne transportne usluge. Tako su u Drevnom Egiptu pokojnika polagali na specijalna drvena nosila sa točkovima. Njihova funkcija je bila prevoz od kuće do grobnog mesta.

Kod Grka transportne usluge predstavljale su poseban ritual. Naime, kovčezi su nošeni na rukama kroz grad. Pogrebne povorke su morale na određena mesta da se zaustave kako bi žene oplakale preminule.

Tek Početkom 19. veka, pogrebne usluge su postale bogatije. Pa je i transport podignut na viši nivo. Upravo u tom periodu počinje upotreba posebno dizajniranih kočija koje su bogato ukrašavane raznim pozlaćenim detaljima.

Korak dalje dogodio se 1854. godine kada je iz Londona krenuo pogrebni voz. Pa možemo slobodno da kažemo da je ovo prvi međunarodni prevoz pokojnika. Ipak, veću pažnju privukao je voz sa telom američkog predsednika Abrahama Linkolna koji je za 2 nedelje prešao put od Vašingtona do Springfilda.

Od 1. maja 1908. godine pogrebne transportne usluge su motorizovane.

Šta obuhvataju transportne usluge?

Prevoz pokojnika do kapele ili groblja je neophodan bez obzira da li je osoba umrla u svom domu ili bolnici. Zapravo, ovo je osnovna usluga svakog pogrebnog preduzeća.

Međutim, postoji i specijalna vrsta transporta. U pitanju je prevoz pokojnika iz inostranstva, koji spada u složenije procedure. Obavlja se isključivo pomoću posebne potvrde koja se naziva spovodnica. Za njeno pribavljanje potreban je pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige umrlih, potvrda sanitarne inspekcije o bezbednosti sanduka, potvrda o grobnom mestu gde će se izvršiti sahrana, izveštaj lekara o uzroku smrti.

Prikupljena dokumentacija, tj. zahtev za izdavanje spovodnice se podnosi u Ambasadi ili Generalnom konzulatu Republike Srbije u zemlji koja se vodi kao poslednje prebivalište preminulog.

Tek nakon njenog dobijanja moguće je obaviti prevoz pokojnika za Srbiju.

prevoz kovčega za sahrane drnda

Transport  kompanije Drnda Internacional

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višedecenijsko iskustvo u svim vrstama transportnih usluga.

Prevoz pokojnika iz Evrope se vrši najmodernijim Mercedes Benz vozilima koja su specijalno dizajnirana za ovu delatnost. Celokupni vozni park zadovoljava svetske standarde pogrebnog transporta, kako u pogledu klimatizacije, tako i u pogledu opremljenosti. Što potvrđuju i redovne kontrole od strane nadležnih institucija.

Uz stručno i brižno osoblje, koje poznaje sve propise inostranog transporta, prevoz pokojnika je siguran i brz, bez obzira na vremenske uslove i stanje na putevima.

Svesni smo da je organizovanja sahrane najteži događaj u životu vaše porodice. Zato vam tim Drnda Internacional stoji na raspolaganju 24 časa, svih 365 dana u godini.