Muzika za sahrane Drnda
Muzika za sahrane je važni deo kompletne pogrebne usluge.

Smrt je neminovnost svakog života. Upravo je ona najteži događaj sa kojim ćemo se ikada suočiti. Iako smo svesni da je gubitak voljene osobe, gubitak sa kojim se treba nositi, ne možemo da se pomirimo sa činjenicom da ništa nije večno. Boli saznanje da nas je milo biće napustilo. Da više nikada nećemo videti osmeh na njegovim licu, niti čuti zvonki glas. Na njihovo mesto dolazi neopisiva tuga koju krijemo duboko u sebi.

I dok pokušavamo da shvatimo da nas je zadesila smrt roditelja ili bračnog partnera, čekaju nas velike odluke vezane organizovanje sahrane. Počev od izbora grobnog mesta i suze za sahrane, preko opreme za pokojnika, pa do govora – svaki detalj je važan za dostojanstveni ispraćaj najbližeg. Zbog toga pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam skreće pažnju na značaj koji ima muzika za sahrane.

Muzika za sahrane od davnina Drnda

Muzika za sahrane postoji od davnina

Muzika prati sahrane kroz istoriju. Uz pogrebni marš su sahranjivani velikani, vladari, kao i bogati ljudi viših slojeva. Pa možemo slobodno da kažemo da ne postoje narod i kultura koji ne neguju tradiciju poslednjeg pozdrava uz počasnu muziku.

Svima su dobro poznate gajde na škotskim i irskim pogrebima. Kako su ranijih decenija mnogi policajci u Americi bili irskog porekla gajde su se mogle čuti kao muzika za sahrane i na ovom kontinentu. Običaj je zadržan do današnjeg dana, bez obzira na etničku pripadnost i poreklo policajaca.

Za razliku od svedenog zvuka gajdi, u Nju Orleansu se odvija prava “eksplozija” jazz tonova. Naime, ispraćaj pokojnika u ovom gradu započinje kao svečani, suzdržani marš koji ukazuje na tugu porodice zbog gubitka svog voljenog člana. Krećući se ulicama do groblja, on prerasta u veselu melodiju koja slavi život i obećava nebesku nagradu nakon smrti.

U pojedinim krajevima muzika za sahrane je povezana sa plesom. Tako je tzv. “Haka” karakteristična za novozelandsko pleme Maori. Dok se u Gani angažuju profesionalni plesači koji uz posebnu pesmu ove zemlje prate pogrebnu povorku.

Muzika za sahrane Drnda

I običaji u Srbiji podrazumevaju muziku za sahrane. Pored prepoznatljivog pogrebnog marša česti su starogradski zvuci. A spuštanje kovčega u zemlju najčešće se izvodi uz taktove “Tiho noći”.

Muzika za sahrane daje tužnom događaju svečani karakter

Baš kao cveće za sahrane, tako je i muzika posebno sredstvo izražavanja bola. Ona nam pomaže da pokažemo osećanja kada ne možemo da pronađemo prave reči. Istovremeno, muzika za sahrane jača odnos sa drugima koji učestvuju u našem gubitku. Zapravo, kroz poznate tonove, dolazi neverovatni izraz ljubavi i poštovanja prema preminulom, ali i podrška njegovim najbližima.

Uz govor za sahranu, muzika je sećanje na pokojnika, drage uspomene i trenutke koje ste delili sa njim. Te ne čudi što ima moć da premosti jaz između prošlosti i sadašnjosti.

Kako izabrati muziku za sahrane?

S obzirom da izazva snažne emocije, muziku za sahrane treba birati sa velikom pažnjom. Ne morate se držati klasične forme. Već birajte pesme koje su bile omiljene preminulom ili, pak, melodije koje vas asociraju na vaš zajednički život.

Kako izabrati muziku za sahrane Drnda

Preduzeće Drnda Internacional je specijalizovano e za organizovanje sahrana i međunarodni prevoz pokojnika. U svom višedecenijskom radu kao pogrebne usluge nudi i angažovanje duvačkog orkestra i pomoć pri izboru adekvatne muzike.

2 Trackbacks:

[…] pa do današnjih dana – karakteriše ih počasna straža, ispaljivanje počasnih plotuna, muzika sa sahrane i zastava koja se nadvija nad […]

[…] pa do današnjih dana – karakteriše ih počasna straža, ispaljivanje počasnih plotuna, muzika sa sahrane i zastava koja se nadvija nad […]

Comments are closed.