Prevoz pokojnika u Srbiji
Rate this post
Prevoz pokojnika u Srbiji važan je deo priprema sahrane.

Život svakog čoveka je neverovatni put koji, nažalost, ima svoj kraj. Ma koliko bili svesni toga nikada nećemo biti dovoljno spremni za gubitak bliske osobe. Čini se da je u jednoj sekundi nestao čitav naš svet i nastupila neverica koju zamenjuje neopisivi bol. Ni reči utehe, ni topli zagrljaji bliskih prijatelja i rođaka ne mogu da ublaže tugu koju osećamo.

I dok u glavi pokušavamo da pronađemo razloge i objašnjenja zašto se sve tako dogodilo, čeka nas organizovanje pogreba. Iako mnogi smatraju da je izbor pogrebne opreme najznačajniji nemojte da zaboravite da i prevoz pokojnika igra važu ulogu u dostojanstvenom ispraćaju vašeg najmilijeg.

Standarni protokol za prevoz pokojnika u Srbiji

Prevoz pokojnika u Srbiji osnovna je usluga svakog pogrebnog preduzeća. Ukoliko je smrt nastupila u bolnici, po dobijanju Potvrde o smrti koja je zavedena u protokol te zdravstvene ustanove, pokojnika preuzima pogrebno preduzeće. Transport se obavlja direktno iz bolničke kapele do groblja.

U slučaju da je osoba preminula u sopstvenom domu po konstataciji smrti od strane mrtvozornika, profesionalni tim pogrebnog preduzeća dolazi na kućnu adresu. Prevoz se vrši do hladnjače, a odatle, u zakazano vreme sahrane, i do groblja.

Prevoz pokojnika u Srbiji

Vozila kojima se obavlja prevoz preminulih treba da ispune određene propisane uslove za ovu vrstu transportne usluge. Pre svega, moraju da budu dizajnirana tako da brzo i efikasno prevezu kovčeg sa pokojnikom, bez obzira na uslove puta, kao i na vremenske prilike. Takođe, moraju biti redovno kontrolisana i atestirana kako bi se potvrdilo da su potpuno bezbedna za transport.

Prevoz pokojnika u Srbiji u doba korone

Gotovo 2 godine svet se suočava sa pandemijom koju je izazvao korona virus. Bez obzira što smo već uveliko upoznati sa načinom prenošenja, simptomima, preventivnim merama zaštite i lečenjem, bolest nimalo ne jenjava. Opasni neprijatelj nam iznova pokazuje svoju moć, odnoseći iz dana u dan veliki broj žrtava. Dodatno zabrinjavaju navodi da ćemo i 2022. godinu dočekati u ovakvoj alarmantnoj situaciji, te ne čudi što se očekuje da organizovanje sahrana u Srbiji zadrži određeni protokol koji se poštuje od marta meseca 2019. godine.

S obzirom da korona virus spada u infektivna oboljenja sahrane lica koja su preminula od posledica zaraze po nalogu Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” obavljaju se u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i merama koje se primenjuju za sahranjivanje lica obolelih od infektivnih bolesti. Tim merama podleže i prevoz pokojnika u Srbiji. To znači da ne postoji tradicionalna priprema pokojnika kupanjem i oblačenjem, već se on sahranjuje u specijalnoj PVC vreći.

Oprema za ispraćaj pokojnika, pored klasičnog drvenog sanduka, obuhvata i limeni. Limeni uložak se, najpre, zavari, a zatim smešta u drveni koji se potom dezinfikuje. Tek tako pripremeljeno telo može se prevesti u kapelu na groblju. Pri čemu se pre i nakon svakog transporta vrši detaljna dezinfekcija vozila. Na taj način se štite ne samo radnici koji obavljaju prevoz, već i članovi porodice preminulih.

Najbolji prevoz pokojnika u Srbiji

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih.

Vozni park čine najmodernija Mercedes Benz vozila koja su posebno klimatizovana i luksuzno opremljena u skladu sa svetskim standardima. Sva vozila su prošla strogu kontrolu od strane nadležnih inspekcija čime je zagarantova sigurnost u svakoj situaciji.

Prevoz pokojnika u Srbiji

Svesni smo bola kroz koji prolazite, zato vam stojimo na raspologanju svih 24 časa, 7 dana u nedelji. Odmah po pozivu krećemo na put kako bismo pružili podršku u najtežem trenutku. Za naš tim ne postoje nikakva ograničenja, te osim prevoza iz svih krajeva Srbije vršimo i prevoz umrlih iz inostranstva u najkraćem mogućem roku.