Gubitak bliske osobe

Gubitak bliske osobe

Gubitak bliske osobe

Gubitak bliske osobe predstavlja najteži događaj u životu svakog čoveka.

Smrt roditelja, bračnog druga ili prijatelja je bezuslovan i nepromenjiv gubitak koji donosi neizmernu bol. Bez obzira da li smo bili svesni da se kraj bliži ili je rastanak došao iznenada, tragična vest nas uvek zatekne. Za nju nikada nećemo biti spremni, jer je u samo jednom trenu odnela drago biće.

I dok se pitamo: “kako se nositi sa tugom”, čeka nas nemili posao – priprema sahrane. Dok nam srce ispunjava praznina moramo da izaberemo grobno mesto, pogrebnu opremu i cveće za sahrane kako bi naš najvoljeniji bio dostojanstveno ispraćen. A onda – šta sledi?

Gubitak bliske osobe 2 - Drnda

Prošao je pogreb, sve je manje rođaka u vašem domu, stigle su i prve zadušnice… Vreme polako prolazi, dok se vama čini da je život stao.

Da biste mogli da prihvatite gubitak bliske osobe pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam pruža dragocene savete.

Gubitak bliske osobe različito doživljavamo

Svaki čovek je poseban, pa ne čudi što svako od nas različito reaguje na vest o smrti. Jednima će krenuti suze niz lice. Drugima će se otrgnuti vrisak iz grudi, dok će treći zanemeti od bola. Ipak, svako od nas shvata da gubitak bliske osobe znači, zapravo, gubitak odnosa koji smo imali sa njom.

Upravo, to nedostajanje boli. Dovoljan je jedan pogled na zajedničku fotografiju i na naša nasmejana lica na njoj pa da se javi težina u grudima. Srce počinje toliko jako da lupa da nam se čini da će svakog trenutka iskočiti. Ne, nije srčani udar. Već samo naše raširene ruke žele da još jednom osete toplinu zagrljaja i bliskost koja se više nikada neće ponoviti.

Da li će tuga koju je doneo gubitak bliske osobe ikada prestati?

Kako je gubitak voljene osobe gubitak sa kojim se treba nositi neophodno je vreme za žaljenje.

Naime, tugovanje je prirodni proces koji karakteriše 5 faza. Stručnjaci ističu da tek kada prođemo kroz svaku od njih postajemo, zaista, svesni da smo doživeli gubitak bliske osobe. Odnosno, tek tada možemo da se oprostimo od dragog bića.

Gubitak bliske osobe 3 - Drnda

Prva faza se razvija sa primljenom vešću. Uz početni šok javljaju se neverica i poricanje. Njih zamenjuje bes, ogorčenje, čak i ljutnja na osobu koja nas je napustila.

Treća faza označava povratak kontrole. Polako postajemo svesni onog što smo doživeli, te nastupa apatija, a neretko i depresija i loše misli.

U poslednjem stadijumu prihvatamo realnost. Tačnije, počinjemo na gubitak bliske osobe da gledamo drugačije. To ne znači da je zaboravljamo, već shvatamo da moramo da nastavimo život.

Kako nastaviti život posle smrti dragih osoba?

Okružite se prijateljima koji razumeju vašu tugu. Sa njima možete “patiti u tišini”. Takođe, oni vam mogu pomoći da sačuvate uspomenu na preminulog. Započnite novu tradiciju okupljanja u njegovu čast ili napravite album, jer su stare fotografije najbolji podsetnik na najbližeg koji više nije sa nama.

Gubitak bliske osobe nas uči da više cenimo sebe. Zato pažljivo birajte kome ćete posvetiti pažnju i svoje vreme. A za organizovanje sahrane neka vaš oslonac bude pogrebno preduzeće sa tradicijom – Drnda Internacional.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite odmah!