Sahrane poznatih

Sahrane poznatih

Sahrane poznatih

Sahrane poznatih oduvek su privlačile pažnju.

Od davnina ljudi imaju posebno poštovanje prema svojim precima, te su i sahrane kroz istoriju beležile različite načine odavanja počasti preminulom. One su, pre svega, zavisile od vere, tradicije, pa i finansijskog statusa porodice.

Iako se i danas širom sveta poštuju brojni običaji i narodna verovanja za sahrane, ceremonija ispraćaja neke javne ličnosti se posebno izdvaja. Bilo da je u pitanju filmska diva, muzičar, sportista ili, pak, političar, sahrane poznatih se pamte. Mnogi će se, čak, sećati i trenutka kada je u medijama odjeknula vest da nas je omiljena zvezda napustila. Drugi će pamtiti gradske ulice i trgove prepune obožavatelja koji čekaju da odaju posledni pozdrav pokojniku. Dok će treći ovaj gubitak doživeti lično, kao smrt roditelja ili najboljeg prijatelja.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam otkriva najspektakularnije sahrane poznatih.

Sahrane poznatih -1-

Sahrane poznatih u 19. veku

Istoričari ističu da je Abraham Lincoln najveći predsednik koji je SAD ikada imala. Nažalost, njegova politička karijera nasilno je prekinuta, atentatom. Naime, 14. aprila 1865. godine John Wilkes Booth je u teatru Ford pucao predsedniku u glavu smrtno ga ranivši. Devet sati kasnije Lincoln je preminuo, pa su njegovo telo, umotano u zastavu, po kišnom vremenu gologlavi oficiri preneli u Belu kuću.

Ono po čemu se ovaj ispraćaj izdvaja u odnosu na druge sahrane poznatih jeste vreme trajanja. Tokom 3 nedelje posmrtni ostaci su posebnim vozom prošli put dug preko 2.700 km kroz 7 država i 180 gradova. Službe su vršene na više lokacija u Pensilvaniji, Njujorku, Ohaju, Indijani i Ilinoisu. Tako da se više miliona Amerikanaca oprostilo od svog voljenog predsednika.

Takođe, ovom prilikom prvi put su uvedene transportne usluge koje su postale osnova za današnji međunarodni prevoz pokojnika.

Abraham Lincoln je sahranjen 4. maja na groblju Oak Ridge, u ​​Springfieldu. Devet godina kasnije završena je grobnica na kojoj dominira obelisk od granita visok 36 m, dok je prostor okružen bronzanim statuama vojnika i mornara.

Sahrane poznatih koje su imale najveću televizijsku publiku

Kada se pomenu sahrane poznatih mnogima na um padne prelepa Princeza Diana.

Tog 31. avgusta 1997. godine svet je ostao u šoku saznanjem da je 36-godišnja princeza poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Dianin kovčeg na aerodromu sačekali su bivši suprug, Charles i dve sestre, odakle je upućen u Kraljevsku kapelu, da bi 6. septembra, u 9 časova iz Kensington palate započela sahrana sa svim kraljevskim počastima. Tako je osam pripadnika kraljevske velške straže pratilo kovčeg prekriven kraljevskom zastavom. Dok su se na vrhu nalazila 3 venca belog cveća od brata, Earla Spencera i sinova, Princa Williama i Princa Harryja.

Tokom jednočasovne voženje na londoske ulice izašlo je više od million stanovnika kako bi pozdravilo najomiljenijeg člana kraljevske porodice. A samoj službi u Vestminsterskoj opatiji prisustvovalo je 2.000 poznatih ličnosti – počev od političara i zvaničnika drugih zemalja, preko zvezda, pa do predstavnika humanitarnih organizacija.

Nakon zvanične ceremonije, obavljena je privatna sahrana u krugu porodice Spencer.

Isparaćaj Princeze Diane spada u najgledanije sahrane poznatih. Samo u Engleskoj emitovanje je pratilo 32 milona ljudi, a gledanost u svetu dostigla je 2 milijarde.

Sahrane poznatih -2-

Sahrane poglavara

Sahrana Pape Jovana Pavla II predstavlja najveći skup poglavara ikada. Na Trgu svetog Petra, 8. aprila 2005. godine našlo se 15 kraljeva, kraljica, prinčeva i velikih vojvoda, 44 predsednika, 25 premijera i oko 120 drugih političkih i verskih zvaničnika.

Čitav pomen upriličen je po rimo-katoličkoj tradiciji za organizovanje sahrana, te je pre početka pripreme uništen Papin prsten kako bi se sprečilo falsifikovanje dokumenata. Zatim je poglavar obučen u belu mantiju i belu albu. Preko njih je dolazila crvena misnica, koja je karakteristična boja žalosti kod papa.

Telo Pape Jovana Pavla II bilo je izloženo u Bazilici Svetog Petra, a čuvala ga je švajcarska garda. Nakon službe, prema običaju, u prisustvu kardinala, verskih velikodostojnika i svetskih lidera položeno je u kriptu ispod Bazilike.

Ukoliko želite dostojanstven pomen najmilijem iskoristite kompletne pogrebne usluge koje nudi kompanija Drnda Internacional.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite odmah!