Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Obeležja na nadgrobnim spomenicima

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Obeležja na nadgrobnim spomenicima

Obeležja na nadgrobnim spomenicima najbolji su dokaz tradicije jednog naroda.

Da li vam je ikada, dok ste prolazili grobljem, pogled pao na stare spomenike? Iako su mnogi od njih oronuli, sigurni smo, da vam je pažnju privukao njihov jedinstveni dizajn. Upravo on ih izdvaja od klasične forme koju imaju današnji nadgrobni spomenici.

Zapravo, groblja su svojevrsni gradovi u kojima na jednom mestu srećemo različite vere, kulture i narode. Dok na hiljade i hiljade spomenika, poput biografije, govore o životima preminulih. Ujedno, ukazuju na odnos prema smrti, poštovanje običaja, pa i bogatstvo.

I dok sada svi spomenici sadrže ime, prezime i datum rođenja i smrti, u davna vremena na njima su se nalazili brojni simboli.

Šta znače najpoznatija obeležja na nadgrobnim spomenicima otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Najčešća obeležja na nadgrobnim spomenicima

Anđeli su, svakako, najčešća obeležja na nadgrobnim spomenicima. S obzirom na to da simbolizuju nevinost nalaze se na spomenicima dece ili osoba koje su mlade preminule. Obično su prikazani kako pokazuju prema nebu ili kako se mole, kao gest saosećanja.

Obeležja na nadgrobnim spomenicima

Pored anđela, ruke koje se rukuju su, takođe, rasprostranjen simbol. Istorijske gledano, ljudske ruke su poput očiju na licu, jedan od najvažnijih elemenata ljudskog tela. Samim tim, one na spomenicima imaju višestruko značenje.

Oproštaj sa zemljaskim životom je najkarakterističnije tumačenje. Mada mogu da označavaju i dobrodošlicu u večni život. Odnosno, jedinstvo sa Bogom ili bliskom osobom koja je prva preminula. Na taj način ruke ukazuju na odanost i ljubav koja je jača od smrti.

Nije redak slučaj da su ruke obeležja na nadgrobnim spomenicima masona, ratnika, ali i umetnika i ljudi koji su se bavili kreativnim poslovima.

Najstarija obeležja na nadgrobnim spomenicima

Jedan od najstarijih uklesanih simbola koji su pronađeni na spomenicima jeste mrtvačka glava. U početku, bila je predstavljena u obliku ljudske lobanje ispod koje se nalazila jedna horizontalna kost ili dve ukrštene.

Vremenom, ovaj simbol se razvijao. Tako su lobanji dodata ptičija ili anđeoska krila. Da bi, na kraju, poprimila izraz ljudskog lica sa krilima, koja podsećaju na venac koji uokviruje lice.

Obeležja na nadgrobnim spomenicima

Mrtvačka glava je simbolizovala odnos života i smrti, tj. služila je da podseti ljude na njihovu smrtnost. Ukazivala je da ćemo svi jednoga dana završiti na istom mestu.

Biljna obeležja

Žalosna vrba je prepoznatljivo obeležje na spomenicima iz 19. veka. Često se vezuje za grčka groblja. Neretko uz nju stoje i drugi simboli, kao što su urna, nimfa ili grčki pijedestal.

Samo ime ukazuju na suze i tugu koju je izazvao gubitak bliske osobe. Ovo tumačenje je ustaljeno, ali stručnjaci ističu da žalosna vrba kao nadgrobno obeležje može biti i simbol besmrtnosti. Posebno, ako se ima u vidu njeno pominjanje u Bibliji, kao i same karakteristike stabla. Naime, ona raste relativno brzo i izuzetno je izdržljiva. Čak i kada izgubi veći deo svojih grana ili, pak, dođe do oštećenja korena, ima moć potpune regeneracije. Ne čudi što je simbol dugovečnosti.

Bez obzira što je smrt sastavni deo života, za nju nikada nismo spremni. Zato, prepustite organizovanje sahrane pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Ukoliko je tragični događaj vašu porodicu zadesio van zemlje, budite bez brige, jer naše usluge obuhvataju i transport pokojnika iz inostranstva.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje olakšava organizovanje sahrane. Ma koliko da smo svesni da život ne može da

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije je jedna od najtraženijih usluga pogrebnog preduzeća Drnda Internacional. Srpski i slovenački narod povezuje duga istorija. Još početkom 20. veka Slovenci

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane je složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca. Od prvih dana čovečanstva prisutno je odlaganja posmrtnih ljudskih ostataka. Istorija obiluje dokazima ne samo o