Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Sahrane pripadnika oružanih snaga i policije

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Sahrane pripadnika oružanih snaga i policije

Sahrane pripadnika oružanih snaga i policije u izvesnoj meri se razlikuju od klasičnih ukopa. Pre svega, odlikuje ih visok stepen formalnosti. I to s pravom, jer je reč o ljudima koji su su umrli u aktivnoj službi, kao i onima koji su služili svojoj zemlji, ali su u međuvremenu penzionisani.

Odavanje počasti za sahrane pripadnika oružanih snaga i policije, zapravo, je jedan od načina da se pokaže duboka zahvalnost čitave nacije ljudima koji su u vreme rata i mira verno branili našu zemlju. Iako imaju mnogo oblika, ove sahrane prate izvesni, zajednički rituali. Počev od Balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, pa do današnjih dana – karakteriše ih počasna straža, ispaljivanje počasnih plotuna, muzika sa sahrane i zastava koja se nadvija nad kovčegom.

Kako izgledaju sahrane pripadnika oružanih snaga i policije otkriva vam u ovom blogu pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Izjave saučešća nakon smrti pripadnika oružanih snaga i policije

Nakon saznanja o smrti pretpostavljeni starešina upućuje delegaciju kod porodice preminulog kako bi izjavili saučešće i ponudli pomoć u organizovanju pogreba. Zavisno od čina koji je pokojnik imao formira se i delegacija.

Sam prilazak odru je odraz poštovanja. Zbog toga je propisan određenim pravilima. Naime, ako lica koja su u vojnoj ili policijskoj službi odeveni u svoje uniforme prilaze telu ne treba da skidaju kapu. Već se saučešće odaje vojničkim, odnosno policijskim pozdravom.

Sahrane pripadnika oružanih snaga i policije

Za razliku od njih, civili koji su došli da iskažu naklonost, kod kovčega moraju da skinu šešir ili kapu i da je stave na svoje srce. U slučaju da ih nemaju na sebi kao znak poslednjeg pozdrava stavljaju desnu ruku na srce.

Po čemu se izdvajaju sahrane pripadnika oružanih snaga i policije?

Sahrane pripadnika oružanih snaga i policije obuhvataju počasnu stražu, počasnu jedinicu, počasnu pratnju, lafet ili pogrebna kola, lica za nošenje nadgrobnog znaka, odlikovanja i venaca.

Pre početka sahrane, u kapeli, uz kovčeg stoji počasna straža u stavu mirno. Obično je sastavljena od šest lica, tri sa leve i tri sa desne strane kovčega. Kada dođe vreme smene straže, oni se okreću ka kovčegu kako bi pozdravili preminulog. Zatim, njihovo mesto zauzima šestoro narednih. Poslednja smena počasne straže, uz intoniranje posmrtnog marša, iznosi kovčeg i stavlja ga na lafet, odnosno u prevozno sredstvo.

Na čelu pogrebne povorke nalazi se lice koje nosi nadgrobni znak. Sledi osoba koja nosi venac jedinice, a iza njega se ređaju mladi koji nose ostalo cveće za sahrane. Na red dolaze lica koja nose odlikovanja koja se stavljaju pored krsta ili piramide. Zatim, ide počasna pratnja koja se kreće pored pogrebnih kola sve do mesta ukopa. Kao i kod straže, raspoređena su po tri lica u koloni sa svake strane. Posle kovčega nalazi se porodica preminulog, počasna jedinica, kao i svi drugi prisutni.

Tokom pogrebne povorke čuju se zvuci posmrtnog marša. U slučaju sahranjivanja pripadnika policije, ceremonija uključuje i angažovanje orkestra, ali samo u slučaju da je reč o aktivnom pripadniku policije ili nesrećnog gubitka života na zadatku.

Sahrane pripadnika oružanih snaga i policije

Po dolasku na mesto ukopa drži se oproštajni govor i vrši počasna paljba.

Sahrane pripadnika oružanih snaga i policije zahtevaju pogrebni bonton

Na sahrani je obavezno nošenje svečanih uniformi. I civili treba da budu odeveni prikladno. To znači da se ležerna odeća, poput farmerki, majica ili džempera smatra nepoštovanjem. Zato je preporučljivo da muškarci imaju odelo ili pantalone i košulju tamne boje, a žene haljine, suknje ili odela, takođe, u tamnim nijansama.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju svih vrsta sahrana, uključujući i pripadnika oružanih snaga i policije. Ukoliko je potrebno, kompletne pogrebne usluge mogu da obuhvate i međunarodni prevoz pokojnika.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje olakšava organizovanje sahrane. Ma koliko da smo svesni da život ne može da

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije je jedna od najtraženijih usluga pogrebnog preduzeća Drnda Internacional. Srpski i slovenački narod povezuje duga istorija. Još početkom 20. veka Slovenci

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane je složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca. Od prvih dana čovečanstva prisutno je odlaganja posmrtnih ljudskih ostataka. Istorija obiluje dokazima ne samo o