Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Najpoznatija groblja

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Najpoznatija groblja drnda international

Najpoznatija groblja na svetu su, verovali ili ne, turističke atrakcije.

Sahrane kroz istoriju najbolji su dokaz tradicije koja se menjala tokom vekova. Zajedno sa njima razvijali se i načini sahranjivanja. Ipak, ono što ih verno prati kroz čovečanstvo jesu groblja. Najstariji dokazi o njihovom postojanju datiraju oko 13000 godina pre Nove ere. Zapravo, prvo mesto na kome počivaju ostaci predaka jeste pećina Taforalt u Maroku.

Danas su groblja svojevrsni gradovi u kojima nadgrobni spomenici pričaju jedinstvene priče o životu. Većina su asocijacija na tugu i gubitak bliske osobe, ali pojedina privlače pažnju svojom lepotom, istorijskim događajima ili, pak, znamenitim ličnostima koje su tu sahranjene. Te ne čudi što ih godišnje posete desedine hiljada turista.

Koja su najpoznatija groblja otkriva vam pogrebno preduzeće Srbija, Drnda Internacional.

Najpoznatija groblja na kojima počivaju poznati

“Père Lachaise” u Parizu je, definitivno, prvo na listi kada su u pitanju najpoznatija groblja na svetu. Razlog tome jeste činjenica da u njemu počiva najviše značajnih ličnosti na svetu. Oskar Vajld, Frederik Šopen, Džim Morison, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Amedeo Modiljani, Ežen Delakroa, Molijer, Edit Pjaf – samo su neki od čuvenih umetnika čije grobove u toku samo jedne godine obiđe oko 3,5 miliona posetilaca. Pa je ovo groblje i najposećenija nekropola na svetu.

Ono je, ujedno, i prvo groblje sa nadgrobnim spomenicama, koji su karakteristični i danas za sahrane. Nastalo je u 19. veku, a naziv je dobilo po jezuitu, ispovedniku Luja XIV. Zbog udaljenosti od naseljnog dela grada u to doba, interesovanje za sahranjivanje na njemu bilo je sporadično. Tek nakon organizovanog prenosa posmrtnih ostataka Lafontena i Molijera povećao se broj sahrana. Tako da sada postoji duga lista čekanja za sahrane.

Père Lachaise nalikuje parku. U njemu se nalazi 47.000 biljaka i 5.300 stabala između kojih su smeštene raskošne grobnice i upečatljive statue.

Najpoznatija groblja koja se izdvajaju lepotom

“Highgate” groblje u Londonu ima status prirodnog rezervata. Iako je tokom godina više puta bilo zapušteno, vrtovi i bašte u njemu sačuvali su svoju lepotu koja prelazi kapije od kovanog gvožđa i impresivne gotske kamene ploče.

Groblje je nastalo u 19. veku, kao deo plana kojim bi se obezbedio dovoljni prostor za sahranjivanje. Zajedno sa njim nastalo je još 6 na teritoriji Londona. Te su ona poznata pod imenom “Sedam veličanstvenih”.

Highgate se sastoji iz Istočnog i Zapadnog dela. I dok novijom, istočnom stranom možete samostalno da šetate, na zapadnoj je dozvoljen ulaz samo u okviru turističkih tura.

Ovo groblje je, takođe, mesto na kome počivaju poznati, poput Karla Marksa, Džordža Eliota, Daglasa Adamsa…

Najšarenije groblje na svetu

“Cimitirul Vesel” se nalazi u selu Sapanca u Rumuniji i u prevodu znači “veselo groblje”. Naziv je dobilo po spomenicima ukrašenim jarkim bojama i različitim crtežima.

Naime, prastanovnici Rumunije, Dačani, verovali su da je smrt radosni događaj, jer vodi ka večnom životu. Na osnovu ovog predanja početkom 20. veka naivni umetnik Stan Joan Petraš stvorio je prvu šarenu nadgobnu ploču. Njegovu ideju brzo su prihvatili ostali. Te je na groblju “niklo” mnoštvo živopisnih spomenika.

Svaki spomenik je ručno izrađen od hrastovog drveta. Na njemu su obavezno iscrtani detalji koji oslikavaju pokojnikov život ili karakter. Na vrhu, iznad krsta nalazi se tzv. krov, a ivice su ukrašene geometrijskim ili biljnim motivima. Dok je pozadina spomenika obojena plavom bojom koja je simbol nade i slobode.

Pored slika, ovi spomenici su prepoznatljivi i po pesmama pisanim u prvom licu, kao posebnim porukama upućenim slučajnim prolaznicima.

Bez obzira u kom ste gradu i na kom groblju odlučili da vaš voljeni počiva, poverite organizovanje poslednjeg ispraćaja pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Više od dve decenije iskustva u organizovanju sahrana uključuje i međunarodni prevoz pokojnika.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“