Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Sahrane kod Protestanata

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Sahrane kod Protestanata drnda international

Sahrane kod Protestanata otkrivaju svoje karakteristične običaje.

Protestantizam je treća najveća hrišćanska veroispovesti sa oko milijardu pristalica širom sveta. Što čini 37 odsto svih Hrišćana. Nastao je reformacijom iz 16. veka. Naime, učenje nemačkog monaha Martina Lutera iz 1517. pokrenulo je 12 godina kasnije protest protiv onoga što su njegovi sledbenici smatrali greškama u Katoličkoj crkvi. Odnosno, protiv korupcije Katoličke crkve i njenih “srednjovekovnih izmišljotina”.

Protestanti odbacuju rimokatoličku doktrinu o papinoj nadmoći i sakramentima. Dok dele verovanje u Boga, doktrine o Trojstvu, kao i Isusovom vaskrsenje za spasenje i večni život. U skladu sa učenjem o smrti i zagrobnom životu odaje se i poslednje poštovanja i sećanje na preminule.

Kako izgledaju sahrane kod Protestanata otkriva vam u ovom blogu pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Pogrebni običaji slave život

Ako vreme i okolnosti to dozvole, najbliži članovi porodice se okupljaju da provedu zajedno sa voljenom osobom njegove poslednje trenutke. Obično se tada poziva i pastor kako bi pročitao poslednju molitvu. Upravo je on i prvi obavešten kada smrt nastupi.

Sahrane kod Protestanata usredsređene su na slavljenje života. Pa se gubitak bliske osobe posmatra kao   na radovanje što je ona sada na Nebu. Zbog toga je bdenje važan deo pogrebne tradicije. Rodbina i prijatelji preminulog dolaze da odaju počast. Ujedno da pruže njegovoj porodici podršku u najtežim trenucima.

Zavisno od želje članova porodice, pa i samog pokojnika, kovčeg može biti otvoren ili zatvoren. U pojedinim situacijama umesto izloženog tela nalazi se njegova fotografija. I vreme posete nije jasno naznačeno. Najčešće se obavljaju popodne i uveče.

Sahrane kod Protestanata drnda international 2

Oni koji nisu u mogućnosti lično da dođu, izraze saučešća iskazuju slanjem posebnih kartica sa porukama, cvećem, korpama sa voćem, pa i donacijama dobrotvornim organizacijama koje je odredila porodica.

Dok traje bdenje pastor počinje sa pripremom pogrebne službe.

Otvorene i zatvorene sahrane kod Protestanata

Najkasnije 3 dana od smrti održava se sahrana. Pojedine porodice biraju zatvoreni tip, tj. sahranu samo u krugu najbližih. Dok se drugi odlučuju za otvorene, tako da svi mogu da prisustvuju.

Za razliku od katoličke, koja dozvoljava bogosluženje kao deo molitvenog bdenja, u Protestantizmu molitve su sastavni deo pogrebne službe. Sahrane kod Protestanata se razlikuju i od pravoslavnih po specifičnom odavanju poštovanja u crkvi. Tako da govor za sahranu ne drži samo najbliži član porodice, već i prijatelji. Oni obiluju uspomenama, anegdotama iz života preminulog i pohvalama u njegovo ime. Neretko se izvode i omiljene pokojnikove pesme.

Kremiranje je najčešći oblik sahranjivanja u protestantskoj veri. Urna sa pepelom se postavlja u kolumbarijum ili se zakopava u zemlju, kao kod klasičnog ukopa.

Običaji nakon sahrane kod Protestanata

Nakon sahrane, porodica i bliski prijatelji se okupljaju na ručku. U pitanju su neformalna okupljanja koja se održavaju u crkvi ili u kući preminulog. Gosti često donose hranu kako bi olakšali ožalošćenoj porodici pripremu.

Sahrane kod Protestanata drnda international 1

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju sahrana različitih vera i naroda. Ono po čemu se posebno izdvaja jeste brz i siguran transport pokojnika iz inostranstva najsavremenijim vozilima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“