Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Transport pokojnika iz inostranstva

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

transport pokojnika iz inostranstva drnda internacional 1

Transport pokojnika iz inostranstva ne mora predstavljati problem ako imate pouzdane saradnike na koje se možete osloniti. Pogrebno preduzeće Drnda Internacional već treću deceniju pruža sve usluge u vezi sa organizacijom sahrane.

Kako se organizuje transport pokojnika iz inostranstva?

Međunarodni prevoz pokojnika ponekad može izgledati kao isuviše zahtevan i težak poduhvat. U situaciji dovoljno stresnoj samoj po sebi, transport pokojnika iz inostranstva porodici preminulog čini se komplikovanim. Međutim, to ne mora biti tako.

Pribavljanje dokumentacije jedan je od prvih koraka u organizaciji prevoza preminulog iz neke inostrane zemlje. Međunarodne dozvole i dokumenta potrebna za sahranu u domovini neophodne su kako bi sahrana mogla biti sprovedena. Budući da birokratija nekada zna biti spora, veoma je važno biti uhodan kako bi sve bilo na vreme. Naše trodekadno iskustvo i visprenost od izuzetnog su značaja za blagovremeno prikupljanje dokumentacije.

transport pokojnika iz inostranstva drnda internacional 2

Nakon objave smrti u inostranstvu, potrebno je pribaviti sprovodnicu, odnosno dozvolu za prenos posmrtnih ostataka, koju izdaje Republika Srbija. Zahtev za ovaj dokument se podnosi Ambasadi ili Generalnom konzulatu naše zemlje u državi boravka pokojnika. U njemu je obavezno naznačiti kojim će putem biti obavljen transport posmrtnih ostataka (automobilom, avionom, brodom). Takođe, neizostavno se mora navesti mesto u kom će sahrana biti obavljena.

Bez obzira na to da li se prenosi telo pokojnika ili urna posle kremacije, sprovodnica je neizostavan dokument. Uz urnu, bitno je reći, obavezno se dostavlja i potvrda o kremaciji.

Dokumenta neophodna za pribavljanje sprovodnice za transport pokojnika iz inostranstva

Uz pomenuti zahtev za sprovodnicu, moraju se dostaviti sledeća dokumenta i isprave:

  • Pasoš preminulog lica;
  • Izvod iz Matične knjige umrlih, koji izdaje nadležni organ zemlje prijema;
  • Izveštaj lekara o uzroku smrti;
  • Potvrda o obezbeđenom grobnom mestu u Republici Srbiji;
  • Pismena saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije ukoliko je osoba preminula od posledica velikih boginja, kuge ili druge zarazne bolesti. Ovu saglasnost pribavlja diplomatsko-konzularno odeljenje Republike Srbije u zemlji prebivališta pokojnika.
  • Za osobe preminule u inostranstvu, čiji se posmrtni ostaci prenose preko Srbije u neku treću zemlju, potreban je poseban dokument. To je tranzitna sprovodnica, uz koju se podrazumeva sprovodnica zemlje u kojoj će lice biti pogrebeno.

transport pokojnika iz inostranstva drnda internacional 3

Zahtev za sprovodnicu može podneti rodbina preminule osobe, odnosno pogrebno preduzeće ovlašćeno za organizaciju sahrane.

Važno je pomenuti da mnogi još za života izvrše sve pripreme za sopstvenu sahranu. Ne želeći da obavezuju i opterećuju svoje bližnje, ljudi unapred angažuju pogrebno preduzeće i ugovore sve detalje transporta i sprovoda. U nekim slučajevima, i nema bliskih srodnika koji bi mogli ispuniti obaveze oko sahrane. Tada je najbolje angažovati pogrebnu firmu koja će na sebe preuzeti sve pojedinosti transporta pokojnika iz inostranstva i organizacije sahrane.

Organizacija sahrane nakon prevoza preminulog iz strane zemlje

Po prispeću pokojnika u zemlju klimatizovanim vozilima kompanije Drnda Internacional, naše angažovanje obuhvata brigu o svim detaljima sahrane. U skladu sa običajima i željama porodice, obezbeđujemo sve što je potrebno za sprovod.

Veliki izbor modela sanduka, od raznolikih materijala i u mnoštvu dezena, odgovoriće na vaše potrebe i mogućnosti. Floralni aranžmani koje izrađujemo mogu biti od prirodnog i veštačkog cveća. Mnogi se odlučuju suze od prirodnih cvetova, a za vence od veštačkog jer će oni duže trajati na grobnom mestu. Krstovi od različitih vrsta drveta i završne obrade prateći su elementi koje takođe možete pronaći u našem katalogu.

Kada je u pitanju crnina, u našim prodavnicama postoji veliki izbor odeće koja odgovara svim vremenskim prilikama. Obezbedili smo sakoe, pantalone, suknje, košulje, bluze, majice, marame, jakne i prsluke koji se mogu nositi u periodu žalosti. Muškarci i žene bilo kog starosnog doba i stasa kod nas će pronaći odgovarajuću odeću za ispraćaj pokojnika.

transport pokojnika iz inostranstva drnda internacional 4

U suočavanju sa gubitkom drage osobe, najčešće je teško fokusirati se na obaveze koje organizovanje pogreba nalaže. Skrhani bolom zbog nenadoknadivog gubitka, još u stanju neverice i poricanja, nismo voljni i sposobni za nemile dužnosti. Zbog toga je bitno potražiti pomoć pogrebnog preduzeća koje ima tradiciju u obezbeđenju svih uslova da se sahrana efikasno sprovede.

Drnda Internacional je bezmalo trideset godina sa vama u svim organizacionim i administrativnim zahtevima. Transport pokojnika iz inostranstva, uređenje dokumentacije i svih pojedinosti sahrane usluge su koje sa uspehom pružamo. Uz našu pomoć, zasigurno ćete lakše preboleti odlazak člana porodice ili bliskog prijatelja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“