Pogrebno cveće
Pogrebno cveće ima dugu tradiciju.

Bez obzira na veru i kulturu, svi narodi u svetu imaju jedan zajednički običa, to je nošenje cveća za sahranu. Svojim delikatnim izgledom, cveće daje dostojanstveni ton ovom tužnom događaju. Ujedno, predstavlja pokazatelj poštovanja prema preminulom, ali i utehu njegovoj porodici.

Međutim, mnogi ljudi su u nedoumici kako izabrati cveće za sahrane. Koje vrste su prikladne? Da li treba birati omiljeno cveće preminulog? Kakav cvetni aranžman je najbolji? Samo su neka od pitanja koja se često postavljaju.

Imajući ovo u vidu Drnda Internacional vam otkriva koje je najpopularnije pogrebno cveće.

Koje vrste pogrebnih cvetnih aranžmana postoje?

Pogrebno cveće može biti na različite načine aranžirano. Iako imate potpunu slobodu kako će vaš izbor izgledati stručnjaci savetuju da se pridržavate određenih pravila.

Pogrebno cveće

Suze su specijalni cvetni aranžmani za sahrane. U pitanju su raskošni buketi cveća sa dugim stabljikama. Koriste se za ukrašavanje kovčega. Zbog toga imaju ravnu zadnju stranu.

Korpe i ikebane za sahranu su najrasprostranjeniji aranžmani. Dolaze u različitim bojama, stilovima i veličinama i mogu se napraviti prema vašim zahtevima.

Venac je verovatno najpoznatiji pogrebni cvetni aranžman. Sastoji se od trake i cveća koji su pričvršćeni zajedno u krug. Kružni oblik predstavlja večni život. Mada kod nekih naroda krug simbolizuje ljubav koje ne prestaje ni nakon smrti. Zato vence najčešće donose najbliži. Mogu biti izrađeni u različitim veličinama i od raznih cvetova.

Srca i krstovi, takođe, su česti pogrebni aranžmani. Za njih se vezuje religiozni i emocionalni značaj, te ih češće bira najbliža porodica za kasnije pomene.

Najčešće pogrebno cveće

Ruže su, definitivno, najpopularnije pogrebno cveće. Pri čemu svaka boja ima malo drugačije značenje. Tako, na primer, bela označava čistoću i nevinost, a tamnocrvene ruže simbolizuju ljubav i tugu.

Ljiljani predstavljaju mir i dostojanstvo, što ih čini čestim cvećem za izražavanje saučešća. Dok su hrizanteme nezaobilazan deo aranžmana. One su simbol prolaznosti života, te su širom sveta tradicionalno pogrebno cveće. Naročito su poželjne žute, jer označavaju žaljenje. Mada se često koriste u buketima i bele koje su simbol odanosti i crvene koje izražavaju ljubav.

Svojim dugim gracioznim stabljikama, gladiole su pogodne za pogrebne aranžmane. Dolaze u velikom rasponu boja i predstavljaju snagu karaktera i integritet.

Saveti za izbor pogrebnog cveća

Ukoliko niste sigurni koje je bilo omiljeno cveće preminulog možete izabrati ono koje vas podseća na njega. Za osobe pune energije tu su cvetovi živih boja. Nežne nijanse su prikladne za mlađe osobe, dok sa belim ružama nikada nećete pogrešiti kada je preminula osoba poznih godina.

Pogrebno cveće

Izbor cvetnog aranžmana zavisi od vašeg odnosa sa pokojnikom. Preminulim članovima porodice i bliskim prijateljima možete odabrati raskošne ikebane i cvetne korpe. Za kolege i poznanike dovoljni su i veliki buketi.

Poznavanje vere, takođe, može odrediti izbor. Ukoliko niste sigurni najbolje je da se raspitate koje je vere preminuli. U pojedinim religijama cveće određenih boja nije prikladno za izjavu saučešća.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višedecenijsko iskustvo u kompletnom organizovanju sahrana. Osim bogatog izbora pogrebne opreme kod nas vas čekaju i raznovrsni cvetni aranžmani za sahrane.

 

Оставите одговор