Ikebane za sahrane
Ikebane za sahrane imaju važnu ulogu u pogrebnoj ceremoniji.

Život je pun uspona i padova. Sa svakim od njih moramo se suočiti, čak i kada donose bolne emocije. Upravo je smrt voljene osobe najtragičniji događaj koji nas može zadesiti. Saznanje da smo zauvek izgubili drago biće prati neizmerna tuga koju ništa ne može nadoknaditi.

I dok se suočavamo sa velikim bolom moramo pronaći snagu da donesemo važne odluke vezane za organizovanje sahrane. Počev od grobnog mesta, preko pogrebne opreme, pa do običaja – svaki, pa i najmanji detalj je važan kako bi preminuli imao dostojanstven ispraćaj.

Imajući ovo u vidu Drnda Internacional vam otkriva kako da izaberete ikebanu za sahranu.

Značaj cveća za pogreb kroz istoriju

Ikebane za sahrane imaju dugu istoriju. Koristile su se u pogrebnim ritualima još pre 60.000 godina. O tome svedoče arheološka otkrića koja je sproveo Dr Ralph Solecki sredinom prošlog veka. U pećini Shanidar u severnom Iraku otkriveno je nekoliko neandertalskih grobova na kojima je tlo imalo ostatke cveća.

Iako se smatraju jednim od najstarijih oblika izražavanja žalosti, u početku su imale i drugu ulogu. Naime, izlaganje tela pre sahrane u to doba često je trajalo više dana. Da bi se prekrili neprijatni mirisi koji su se širili, oko tela se stavljalo cveće. Na taj način svi koji su došli da odaju poštovanje mogli su nesmetano da se oproste sa preminulim.

U Srednjem veku ikebane za sahrane nosile su tzv. cvetne dame. Ove žene su bile veoma cenjene u društvu, baš kao i nosači kovčega na sahrani.

Značaj ikebana na sahrani danas

Ikebane za sahrane imaju zadatak da pruže utehu porodici preminule osobe. Njima, zapravo, pokazujete brigu i podsećate ožalošćene da ne moraju sami da prolaze kroz nevolju koja ih je snašla.

Kao svojevrsna proslava života, ove ikebane nose i duboku sentimentalnu vrednost. One nam pomažu da stvorimo svečanu atmosferu, kakva dolikuje poslednjem ispraćaju. Ujedno, ostavljaju utisak da ste mislili na porodicu preminulog u ovom teškom periodu njihovog života. Takođe, predstavljaju izraz poštovanja prema pokojniku.

Ikebane za sahrane

Uprkos svom kratkom veku, ikebane za sahrane nas podsećaju na vrednost života. Služeći kao podsetnik podstiču nas da život više cenimo.

Saveti za izbor ikebana za sahranu

Ikebane za sahrane dolaze u različitim oblicima. Ipak, sve one moraju da imaju formalni karakter. To znači da treba da budu izrađene samo od cveća. Plišane životinje, baloni i drugi dodaci nisu preporučljivi, jer imaju slavljenički ton.

Stručnjaci savetuju da dodate rukom pisanu poruku, tj. kratku frazu saučešća, kratku pesmu ili citat. Ukoliko niste sigurni da ćete pronaći prave reči saučešća zamolite cvećara da to učini umesto vas.

Izbor vrste cveća je potpuno lični. Nije redak slučaj da se u ikebani nađe omiljeno cveće preminulog ili osobe koje je donosi.

Najpopularnije cveće za ikebane za sahrane jesu ljiljani, karanfili, ruže, gladiole i hrizanteme. Beli ljiljani simbolizuju mir, dostojanstvo i milost. Ruže služe za prikazivanje dubokih osećanja. Dok se hrizanteme smatraju izrazom tuge.

Gladiole krasi graciozna forma, te su česte u pogrebnim aranžmanima. Veliku simboliku imaju i karanfili. Beli karanfili simbolizuju ljubav i nevinost. Ružičasti sećanje, a crveni su znak velike ljubavi i divljenja.

Ikebane za sahrane

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana. Pored velikog izbora pogrebne opreme nama možete poveriti i izradu ikebane za sahranu.