Značaj cveća za pogreb
Značaj cveća za pogreb je veliki.

Ništa ne može nadoknaditi gubitak bliske osobe. Međutim, postoje stvari koje mogu ne samo pokazati poštovanje prema preminulom, već doneti malo sjaja u atmosferu koja je puna tuge i boli. Neke stvari, samim svojim prisustvom, mogu da deluju utešno na ljude koji tuguju. Takvu moć ima cveće na sahrani.

Cveće je uvek bilo način da izrazimo svoja najdublja osećanja, kako srećna, tako i i tužna. Svojom prirodnom lepotom, osvežavajućim mirisom i neverovatnom simbolikom ono predstavlja svojevrsni “poklon” preminulom za poslednji ispraćaj.

Kakav je značaj cveća za pogreb otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Cveće je sastavni deo sahrana od davnina

Tradicija aranžiranja i stavljanja cveća oko pokojnika je prisutna hiljadama godina. Zapravo, ona se smatra jednim od najstarijih oblika žalosti, koji datira još iz kamenog doba. To potvrđuju i arheološka otkrića koja je sproveo Dr Ralph Solecki sredinom prošlog veka. Naime, u pećini Shanidar u severnom Iraku otkriveno je nekoliko neandertalskih grobova na kojima je tlo imalo ostatke cveća.

Cveće se koristilo i u praksi balsamovanja. Iako je mnogima ono asocijacija za sahrane u drevnom Egiptu, primenjivalo se i u Peruu i Čileu. Takođe, služilo je kao sredstvo za prikrivanje neprijatnog mirisa raspadanja. U zavisnosti od okruženja, stanja tela, vremena sahranjivanja i drugih različitih faktora, oko tela se stavljalo cveće kako bi ožalošćeni mogli da podnesu miris dok bdiju nad odrom preminulog.

Značaj cveća za pogreb

Vremenom, cveće za sahrane dobilo je drugačiji značaj, ali je zadržalo važnu ulogu u pogrebnoj ceremoniji. O tome najbolje govori postojanje tzv. “cvetnih dama” koje su tokom Srednjeg veka nosile cvetne aranžmane od doma preminulog do vozila za cveće, a zatim bi pomagale u postavljanju na groblje. Cvetne dame su birane sa velikom pažnjom, baš kao muškarci koji su nosili kovčeg za sahranu, te se ovaj posao smatrao izuzetnom čašću.

Značaj cveća za pogreb danas

U savremeno doba, donošenje cveća na sahranu ima višestruki značaj. Ono je, pre svega, sredstvo izražavanja. Kada ne možete da pronađete reči kojima ćete iskazati saosećanje sa porodicom preminulog cveće će to učini umesto vas, jer je ono vizuelni izraz ljubavi, utehe, simpatije i poštovanja.

Ujedno, stvara pozadinu topline i lepote, dajući dostojanstvo pogrebnoj službi. Nežnošću i mekoćom kakva ga krasi pomaže u ravnoteži između težine smrti, te nam pomaže da prihvatimo gubitak voljene osobe.

Cveće ne vene i ne umire u mislima ožalošćenih, već nas, poput dragih uspomena, iznova podseća na najmilije koji nisu više sa nama.

Kako izabrati cveće za sahrane?

Svi smo svesni koliki je značaj cveća za pogreb, ali su mnogi u nedoumici koji cvet izabrati.

U nekim evropskim zemljama, kao što su Francuska, Italija, Španija, Poljska, Mađarska, pa i kod nas, hrizanteme su simbol smrti i koriste se samo za sahrane i parastose. I u Kini, Japanu i Koreji bele hrizanteme simbolizuju tugu.

Značaj cveća za pogreb

Osim njih, ljiljani se povezuje sa smrću, jer označavaju nevinost koja je vraćena duši pokojnika.

Zbog svog niza boja, divnog mirisa i sklonosti da traju dugo, karanfili se često pojavljuju u pogrebnim cvetnim aranžmanima. Pri čemu pink predstavljaju sećanje na preminulog, crveni divljenje, a beli vernost i čistoću.

Graciozne orhideje su veoma cenjene među ožalošćenima, dok ruže predstavljaju prerano ugašeni život. Upravo se one dovode u vezu sa Isusovom žrtvom. Istovremeno ukazuju na večnu ljubav i bezgranično sećanje na voljene.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrana. Uz bogatu ponudu pogrebne opreme i siguran prevoz preminulih iz inostranstva kod nas možete pronaći i cveće za sahrane koje izrađujemo po vašim željama.