Najpoznatija srpska vojnička groblja
Najpoznatija srpska vojnička groblja nalaze se u mnogim krajevima ne samo naše zemlje, već i čitave Evrope.

Tokom bogate viševekovne istorije teritorija Srbije je bila česta meta osvajanja. Počev od naseljavanja na Balkansko poluostrvo i Avarsko-srpskog rata u 7. veku, preko Srpsko-Ugarskih ratova, pa do sukoba novijeg datuma – brojni ratovi su obeležili istoriju našeg naroda. Među njima najveće žrtve odnele su Prvi i Drugi svetski rat, kao i Balkanski ratovi.

Koja su najpoznatija srpska vojnička groblja ostavili za sobom ovi ratovi otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Zebrnjak

Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjak spada u najpoznatija srpska vojnička groblja iz Prvog balkanskog rata. Podignuta je u čast poginulih srpskih vojnika tokom Kumanovske bitke. Upravo je ova borba označila početak oslobađanja kako Srbije, tako i Jugoistočne Evrope od Osmanskog carstva.

Najpoznatija srpska vojnička groblja

Sam spomenik je delo poznatog beogradskog arhitekte Momira Korunovića, a podignut je na brdu gde se odigrala bitka. Radovi na njemu su započeli 1934. godine. S obzirom da je teren bio veoma nepristupačan gradnja se odvijala sporo. Dodatni problem nastao je 2 godine kasnije kada je na polovini kule nestalo sredstava za gradnju. Ipak, uz sve nedeća koje su ga pratile završen je 1937. godine, te su u njega preneti posmrtni ostaci 678 vojnika.

Trougaona osnova spomen-kosturnice simbolizira trojstvo vere izginulih boraca. Takođe, označava učešće 3 srpske divizije: Dunavske, Drinske i Konjičke. Od osnove polazi kula u vidu obeliska visine 48,5 metara. U unutrašnjosti je smeštena muzeološka postavka, kao i memorijalna kapela.

Svojom impozantnom visinom predstavljala je najviši spomenik na teritoriji Balkanskog poluostrva. Mogao se videti čak i noću, jer su unutar bile smeštene 3 petro-maks lampe, kao večita kandila palim vojnicima.

Najpoznatija srpska vojnička groblja iz Prvog svetskog rata

Na nekadašnjoj periferiji grada, a danas u širem centru Soluna, nalazi se čuveno vojničko groblje na kome je sahranjeno 7.441 srpskih vojnika. Pored srpskih, nalaze se i grobovi francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih na Solunskom fronta.

Zejtinlik je podignut na prostoru srpske poljske bolnice u čijem sastavu je tokom 1916. godine bilo malo groblje za naše preminule vojnike. Deset godina kasnije započele su pripreme za izgradnju velikog kompleksa. Savo Mihailović, prvi čuvar groblja, dobio je zadatak da otkrije posmrtne ostatke naših vojnika na prostoru gde su se vodile borbe za Solunski front. Ekshumacija je obavljena sa oko 250 grobalja.

Najpoznatija srpska vojnička groblja

Na drugoj strani, u Srbiji uveliko su izrađivani elementi Zejtinlika po nacrtu arhitekte Aleksandra Vasića koji je razradio Nikolaj Krasnov. Celokupni materijal srpkog groblja potiče iz naše zemlje. Tako je kamen iz Džepa korišćen za izradu mauzoleja i krstova. Ploče su napravljene od granita iz Kadine Luke, a cement je iz Beočina.

Oko srpskog dela groblja posađene su mladice čempresa donete sa Hilandara. Dok je mozaike u kapeli po motivima srpskih srednjovekovnih fresaka izradila grčka umetnica Voila. Radovi na groblju završeni su 1936. godine, te je na Dan primirja u Prvom svetskom ratu osvešćena kapela, mauzolej i kosturnica.

Najpoznatija srpska vojnička groblja iz Drugog svetskog rata

U blizini nemačkog grada Osnabrika, tokom Drugog svetskog rata oformljen je logor u kome je bilo zarobljeno više hiljada oficira i vojnika Jugoslovenske kraljevske vojske.

Prvi zarobljenici doveženi su 26. aprila 1941.godine. Već naredne godine broj se popeo na oko 4.500 zarobljenika samo iz naše zemlje. Zbog čega je ovaj logor svrstan u drugi po veličini, odmah iza oficirskog logora u Nirnbergu.

U znak sećanja na srpske vojnike koji su stradali u njemu, 1966. godine podignut je spomen hram u Osnabriku, koji se nalazi u blizini srspkog vojničkog groblja.

Drnda Internacional je pogrebno preduzeće sa tradicijom dugom skoro 3 decenije za organizovanje sahrane u skladu sa verom i željama porodice.

Stojimo vam na raspolaganju 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji, a ukoliko je potrebno vršimo i prevoz umrlih iz inostranstva.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *