Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Urne za kremiranje

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom razvile u drugačije oblike. Tako su u Etruriji imale izgled malog glinenog sarkofaga sa figurama pokojnika na poklopcu. Dok su u Staroj Grčkoj podsećale na male stilizovane stolice napravljene od terakote.

Danas, ova pogrebna oprema dolazi u različitim oblicima i od različitih materijala, te njen izbor nije nimalo lak. Koja vam je veličina urne za kremiranje potrebna? Da li je jedan materijal za urne bolji od drugog? Koji raspon cena treba uzmeti u obzir? Samo su neka od pitanja sa kojim se susreće porodica preminulog.

Urne za kremiranje

Imajući ovo u vidu pogrebno preduzeće Drnda Internacional daje vam savete koji će vam pomoći pri odabiru urne za kremiranje.

Veličina urne za kremiranje

Prva i najvažnija stvar pri odabiru urne jeste veličine. Ona je izražena zapreminom, pri čemu morate znati da jedan kg telesne težine pre kremacije jednak je približno 16,3 kubnih cm pepela.

Urne obično obezbeđuju čuvanje pepela osobe do 100 kg. Ukoliko je preminuli imao veću telesnu masu morate izabrati urnu većeg kapaciteta.

Urne za kremiranje

Pored standardnih, postoje i ekstra veliki modeli koji su namenjeni za čuvanje kremiranih ostataka 2 osobe. Najčešće se koriste za članove porodice. Dok urne manjih veličina od standardnih, tzv. urne za uspomenu, dizajnirane su za manje količine pepela tako da više članova porodice može da čuva uspomenu na preminulog.

Gde ćete položiti urnu?

Dimenzije urne za kremiranje, pre svega, oblik i visina zavise i od mesta gde ćete pepeo svoje voljene osobe odložiti.

U većini slučajeva urne se smeštaju u posebne prostore na grobljima. Kolumbarijum, kako se naziva, sastoji se iz niša, tj. odeljka za odlaganje urne, koje su postavljene u formi zida ili zasebno izgrađenog objekta.

Za razliku od kolumbarijuma, rozarijum je posebno uređena zelena površina na groblju sa kasetama koje služe za pohranjivanje urni.

Niše, kao i kasete rozarijuma, su standardizovanih dimenzija, te morate voditi računa da izabrana urna može da stane u predviđeni odeljak. Zato pre kupovine kontakirajte službu na groblju kako biste saznali koju veličinu urne preporučuju.

Dimenzije urne, takođe, se moraju uzeti u obzir ako će ostaci biti sahranjeni u grobnoj parceli ili ako će biti sahranjeni pored voljene osobe u kovčegu.

Materijal urne za kremiranje

Urne su najčešće napravljene od metala, drveta, kamena i keramike. Odabir materijala isključivo zavisi od želja porodica. Ipak, većina se odlučuje za elegantni mermer ili granit. Drugi, pak, biraju keramičke vrste koje su ukrašene različitim motivima.

Urne za kremiranje

Baš kao što se kovčeg za sahranu izrađuje od različitih vrsta drveta, tako su vam na raspolaganju urne od javora, hrasta, oraha, bora, kedra…

Poslednjih godina u svetu sve više raste popularnost tzv. ekoloških sahrana. U skladu sa tim postoje i urne napravljene od biorazgradivih materijala kao što su papir, kora drveta, pa i pesak.

Gubitak voljene osobe je najtragičniji događaj, zato prepustite čitavu organizaciju pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Naša ponuda pogrebne opreme uključuje i veliki izbor urni, kao i cveća za sahrane.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim

Najpoznatije nekropole

Najpoznatije nekropole

Nekropole predstavljaju svojevrsna drevna groblja koja su, obično, zauzimala veći prostor od današnjih mesta za sahrane. Naziv potiče od grčkih reči „nekro“ što znači „mrtav“