Sahrane u Nigeriji
Sahrane u Nigeriji oslikavaju bogatu istoriju pogrebnih običaja.

U zapadnom delu Afrike, tj. između Nigera na severu, Čada na severoistoku, Kameruna na istoku, Benina na zapada i Gvinejskog zaliva na jugu, smeštena je Savezna Republika Nigerija.

Zbog ogromne populacije često se naziva „Afričkim gigantom”. Naime, Nigerija je najnaseljenija zemlja u Africi i sedma najnaseljenija zemlja na svetu. U njoj živi oko 188 miliona stanovnika. Pri čemu obuhvataju preko 500 etničkih grupa. Među njima najrasprostranjeniji su pripadnici Hausa, Igbo i Joruba. Takođe, veliki je broj Hrišćana i Muslimana, te sahrane u Nigeriji obiluju različitim pogrebnim običajima.

Sahrane u Nigeriji su prožete različitim kulturama i religijama

Bez obzira što svaka etnička grupa ima svoja verovanja i tradicije karakteristični su pogrebni rituali 3 vodeće grupe. Među njima se prepoznaju hrišćanski i muslimanski običaji, te možemo slobodno da kažemo da su sahrane u Nigeriji spoj starosedelačkih i svetskih religija.

Pleme Hausa čini preko 36 odsto stanovništva. Pripadaju Muslimanima, te smatraju da smrt nije kraj. Zapravo, život na zemlji je test pripreme za zagrobni život. Zbog toga ovi Nigerijci nastoje da poštuju verske obeveze, poput posta, molitva, humanitarnih priloga, kako bi obezbedili dobar zagrobni život.

Sahrane u Nigeriji

Drugo po veličini pleme u Nigeriji, Joruba, čini 15 odsto stanovništva. Članovi plemena su Hrišćani ili Muslimani, koji veruju u reinkarnaciju unutar porodice. Odnosno, da će se pokojnik vratiti u život kao novorođeno dete u istoj porodici.

Pleme Igbo ima najveću populaciju Hrišćana u Nigeriji. Samim tim, poštuje učenje ove religije, te se i njihove sahrane zasnivaju na njemu.

Sahrane u Nigeriji su centralni događaj u porodici

Verovali ili ne, najveći životni događaj u Nigeriji su sahrane. Istovremeno predstavljaju osnovu jačanja jedne porodice, ali i čitave zajednice. Imajuči ovo u vidu ne čudi što se za njih izdvaja veliki novac. O kojoj sumi je reč najbolje govori podatak da su pojedine porodice osiromašile nakon pripreme sahrane za svog voljenog. Razlog tome jeste nastojanje da se ispune ne samo običaji za sahrane, već i sve želje preminulog kako bi njegov duh mogao da stigne u zagrobni svet.

Bez obzira kojoj religiji i etničkoj grupi pripadao pokojnik, prema običajima sahrane uključuju žrtvovanje životinja i raskošnu gozbu. Prate ih pogrebna muzika i pogrebni ples.

Sahrane u Nigeriji

Tradicija u Nigeriji nalaže i posebnu odeću za sahranu. Ona zavisi od starosti pokojnika. Ukoliko je osoba doživela značajno zrelo doba, članovi porodice biraju određene boje. Obično je kombinacija 2 boje, a moraju je nositi svi članovi porodice, pa i deca. Mlađi se, pak, sahranjuju u tamnim bojama koje ukazuju na tugu usled rano izgubljenog života.

Sahrane u Nigeriji

Posebna pažnja se posvećuje i načinu sahranjivanja. Osim Muslimana koji telo preminulog okreću prema Meki, drugi Nigerijci sahranjuju ljude u zavisnosti od njihovog pola. Muškarci se sahranjuju okrenuti ka istoku tako da vide izlazak sunca, dok se žene sahranjuju okrenute prema zapadu kako bi videle zalazak sunca i mogle da pripreme večeru za svog muža u sledećem životu.

Druga sahrana

Karakterististično za Nigerijce jeste organizovanje sahrane nakon pogreba.

Druga sahrana predstavlja pravo veselje u čast pokojnika, a prema verovanju ljudi u ovoj zemlji obezbeđuje mu prolaz u svet mrtvih. Što znači da ako se ona ne održi duša preminulog ostaje na zemlji da progoni najbliže koji nisu ispunili svoju poslednju obevezu prema njemu.

Ukoliko se vaša porodica suočila sa najtragičnijim događajem pripremu sahrane prepustite pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Naše pogrebne usluge uključuju i prevoz umrlih iz inostranstva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *