Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Pogrebna muzika – Poseban vid poslednjeg pozdrava

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Pogrebna muzika

Pogrebna muzika je, baš kao i cveće na sahrani, poseban vid poslednjeg pozdrava. Ona na specijalni način slavi život preminulog, dok njegovoj porodici pruža utehu u bolnom događaju.

Tokom života suočavamo se sa raznim gubicima, ali je smrt voljene osobe najteži. Bol koju osetimo pri saznanju da nas je drago biće zauvek napustilo ne može se ni sa čim uporediti. Čini se da se sa svakim uzdahom i otkucajem srca pojačava, dok ponor koji je nastao u duši ne može ništa da ispuni.

I dok učimo novu lekciju, kako da živimo bez oslonca u životu, moramo da pronađemo snage da organizujemo poslednji ispraćaj. Priprema sahrane je prožeta tradicijom, običajima i željama pokojnika i porodice. Upravo je jedna od njih pogrebna muzika.

Iako je mnogima prva asocijacija za ovu muziku pogrebni marš koji je obavezan deo sahrane pripadnika oružanih snaga i policije, zapravo, ima mnogo šire značenje.

Pogrebna muzika

Svaka kultura i religija ima svoju karakterističnu pogrebnu muziku. Ipak u pojedinim krajevima ona prevazilazi klasične granice. Koji se narodi izdvajaju svojom muzikom za sahrane otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Zvuci džeza na pogrebu

Nju Orleans je rodno mesto džeza. U gradu u kome se spajaju karipska, američka, francuska i afrička kultura muzika ispunjava svaki deo života, te ne čudi što ima važnu ulogu na pogrebu.

Prema tradiciji ispraćaj pokojnika započinje svečanim maršom kojim se izražava tuga zbog gubitka člana porodice. Kako se povorka približava groblju taktovi prelaze u pravu eksploziju brzog ritma. U duhu džeza pogrebna muzika u Nju Orleansu je prava improvizacija ne samo melodije, već i plesa, tako da prerasta u feštu koja slavi život i obećava nebesku nagradu, tj. odlazak u Raj.

Pojanje kao pogrebna muzika

Prema mišljenju mnogih najspecifičnija pogrebna muzika dolazi sa Novog Zelanda. Pleme Maori izvodi čuveni pogrebni ples koji je poznat pod nazivom “Haka”. U pitanju je ritual koji su u davna vremena izvodili ratnici kako bi zastrašili neprijatelja, a danas se može videti samo u svečanim prilikama, kao što je sahrana.

Haka ples obuhvata energične pokrete, udaranje nogama i ritmično poskakivanje. Praćen je pogrebnom muzikom koja se sastoji od veoma glasnih povika. Ovo neobično, gotovo neartikulisano, pojanje koje veliča lik preminulog, često se opisuje kao bučno i pomalo zastrašujuće.

Pogrebni zvuci uz specijalne instrumente

Narod Jamajke na pogrebu u prvi plan stavlja proslavu života preminulog, a ne žalost što voljena osoba nije sa njima. Zbog toga je celokupno organizovanje sahrane svojevrsni ritual koji ispunjava muzika.

Sahrane na Jamajci počinju tek 9. dana nakon smrti. Razlog za to leži u verovanju da se tog dana duh pokojnika vraća kući kako bi pronašao mir. “Proslava” u njegovu čast započinje uoči 9. noći. Pored porodice ona okuplja i dalje rođake i prijatelje koji će večerati, piti rum i pričati zanimljive događe iz života preminulog.

Poseban deo slavlja čini muzika. Pesme se pevaju uz melodije koje proizvode tradicionalni jamajčanski instrumenti. Kata štapovi, ritualni bubnjevi i benta daju svojstveni zvuk za odavanje poštovanja prema preminulom, ali i njegovoj porodici.

Pogrebna muzika

 

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrana. Stojimo vam na raspologanju za sve vaše želje, tako da možete nama prepustiti i angažovanje duvačkog orkestra i pomoć pri izboru adekvatne muzike.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Prevoz pokojnika iz Francuske

Prevoz pokojnika iz Francuske

Prevoz pokojnika iz Francuske obuhvata posebnu proceduru. Između Belgije i Luksemburga na severoistoku, Nemačke i Švajcarske na istoku, Monaka i Italije na jugoistoku i na