Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Priprema sahrane – Poslednji ispraćaj pokojnika

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Priprema sahrane

Priprema sahrane je složeni posao, posebno kada se zna da dolazi u trenutku najveće tuge i bola koja može da vas zadesi u životu.

Gubitak bliske osobe je jako stresan za sve članove porodice. Bez obzira da li se desio iznenada ili smo već neko vreme slutili da se rastanak bliži, vest o smrti je neopisivi šok. Čini se da je u samo jednom trenu nestala sva radost, i čitav svet je izgubio smisao.

I dok se pitamo kako ćemo nastaviti dalje bez voljenog bića, moramo da sakupimo snagu kako bismo organizovali dostojanstveni oproštaj.

Šta obuhvata priprema sahrane otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Priprema sahrane započinje bdenjem

Bdenje je od davnina prisutno u tradiciji mnogih kultura. Razlog za to bila su narodna verovanja za sahrane. Naime, smatrano je da zao duh može da zauzme telo preminulog, pa su okupljeni članovi porodice do sahrane imali zadatak to da spreče.

Običaj “čuvanja” pokojnika zadržan je do današnjih dana, po pravilu, u toku 24 časa u pokojnikovoj kući se okuplja rodbina i prijatelji kako bi odali poštovanje i  ujedno pomogli porodici oko pripreme sahrane.

Bdenje je praćeno molitvama za pokoj duše, kao i darovima u vidu cveća i hrane koje donose posetioci.

Priprema sahrane određena je religijom

Smrt je sastavni deo života, koji predstavlja prelazak iz ovozemaljskog, privremenog u nebeski, večni život. Čim ona nastupi kreću pripreme za sahranu.

Priprema sahrane

Pokojnik se, najpre, kupa kako bi se sa tela skinuo ovozemljaski sloj, jer pre Boga se mora izaći čist. Ovaj posao obavlja najstariji čovek iz komšiluka ili žena ukoliko je preminula osoba ženskog pola, zatim sledi oblačenje.

Pogrebna oprema, tj. odelo kod Hrišćana obavezno je novo, nikad nošeno. Priprema je još za života sam pokojnik, što znači da ona zavisi od njegovih ličnih želja.

Za razliku od Hrišćanstva, u muslimanskoj sahrani ne postoji pogrebna odeća, već se pokojnik obmotava u 3 platna – donje, gornje i veliko za čitavo telo. Ženama se dodatnim pokrovima prekrivaju glava i grudi, tako umotano telo se vezuje kanapima, pri čemu jedan ide oko glave, jedan oko članaka, a 2 oko tela.

Judaizam propoveda da ne postoji razlika u staležima, pa se svi Jevreji nakon smrti oblače u isto odelo, tzv. tahrihim. Izrađuje se od platna, bez poruba i čvorova i u beloj je boji, jer ona simbolizuje životni krug.

Izbor opreme za ispraćaj pokojnika

Priprema sahrane obuhvata i izbor kovčega i nadgrobnih obeležja.

Počev od standardnih pravougaonih, preko trapezoidnih, pa do šestostranih heksagonalnih oblika – različiti dizajn donosi široku ponudu. Takođe, u izboru je uključena i vrsta drveta. Najčešće se prave od presovanog mahagonija, oraha, trešnje, javora, breze, hrasta, bora i topole u beloj, braon i crnoj boji.

Ukoliko se porodica umesto klasičnog ukopa odluči za kremiranje, neophodan je specijalni, ekološki kovčeg. On mora biti od mekog drveta, bez ikakvih metalnih delova ili premaza.

Priprema sahrane

Nadgrobno obeležje čini krst koji je, obično, izrađen od topole, bukve i hrasta. Za pokojnike islamske vere i ateiste umesto krsta kao nadgrobno obeležje dolazi piramida.

Drnda Internacional je pogrebno preduzeće sa tradicijom. Zahvaljujući višedecenijskom iskustvu u organizovanju različitih sahrana i bogatom asortimanu pogrebne opreme spremni smo da odgovorimo svim zahtevima klijenata.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova

Naknada pogrebnih troškova od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje olakšava organizovanje sahrane. Ma koliko da smo svesni da život ne može da

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije

Prevoz pokojnika iz Slovenije je jedna od najtraženijih usluga pogrebnog preduzeća Drnda Internacional. Srpski i slovenački narod povezuje duga istorija. Još početkom 20. veka Slovenci

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane

Organizovanje sahrane je složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca. Od prvih dana čovečanstva prisutno je odlaganja posmrtnih ljudskih ostataka. Istorija obiluje dokazima ne samo o