Pogrebni ples

Pogrebni ples

Pogrebni ples

Pogrebni ples činio je važni korak za organizovanje sahrana u mnogim krajevim sveta.

Baš kao i muzika za sahrane, tako i igra na poseban način slavi život pokojnika, te omogućava dostojanstveni oproštaj od voljene osobe. Ujedno, pomaže porodici u savladavanju tuge i bola zbog preživljenog gubitka.

Posmatrajući sahrane kroz istoriju možemo da zaključimo da pogrebni ples ima dugu tradiciju. Prvi sačuvani dokazi o njemu potiču iz Egipta. Naime, u periodu Nagade II, oko 3500. godine pre Nove ere Egipćani su uvrstili ples kao sastavni deo pogreba. Sastojao se iz, čak, 5 delova, koji su prikazivali svaki segment ispraćaja pokojnika.

Plesači su bili odeveni u kostime, dok su kosu sakupljali u konjski rep ukrašen crvenim krugom koji je simbolizovao Sunce.

Pogrebni ples 1- Drnda

Koliki je značaj imao pogrebni ples kod Egipćana najbolje govori podatak da su njihova narodna verovanja za sahrane ukazivala da on garantuje da će pokojnik nastaviti da živi u sledećem životu.

Ovaj ritual u Egiptu je odavno nestao, ali u pojedinim kulturama još uvek se praktikuje pogrebni ples. O kojim je reč otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Dinki – Mini pogrebni ples

Dinki-Mini je pogrebni ples afričkog porekla koji je karakterističan za narod Jamajke. Naziv potiče od reči “nidingi” što znači “pogrebna pesma”. Iako je ples za sahrane, on se, zapravo, izvodi devete noći nakon pogrebne službe.

Dinki-Mini slavi život i poziva duhove predaka, poznate pod nazivom “duppies”, da se pridruže svečanosti. U skladu sa tim centralni deo plesa je fokusiran na ženske reproduktivne organe kako bi se ukazalo da smrt nije kraj. Odnosno, da će se iz nje roditi novi život.

Za ovaj pogrebni ples se koriste karakteristični muzički instrumenti sa Jamajke – kata štapovi, ritualni bubnjevi i benta, tj. žičani instrument napravljen od bambusa. Mada nije redak slučaj da se za proizvodnju zvuka dodaju i limenke.

Melodija je veselog ritma, jer se smatra da ona može da uteši porodicu.

Da li ste čuli za Haku?

Haka je tradicionalni ratni ples Maora sa Novog Zelanda, kojim su ratnici pokazivali snagu i zastrašivali neprijatelja. Takođe, izvodi se u posebnim prilikama, kao što su sahrane važnih i cenjenih osoba.

Pogrebni ples 2 - Drnda

Haka ples, prema mitologiji potiče od boga sunca Tama-nui-te-rā koji je imao dve žene – letnju Hine-raumati i zimsku Hine-takurua, te je specifičnim plesom slavio dolazak letnje žene, odnosno dolazak leta.

U početku, plesači su bili isključivo muškarci. Dok u modernom dobu mogu se videti i žene, pa i deca, kako plešu čuveni maorski ples.

Ovaj pogrebni ples obuhvata energične pokrete, udaranje nogama i ritmično poskakivanje. Igranje je praćeno povicima i žestokim izrazom lica, uključujući i grimase, isplažen jezik i raširene oči.

Pogrebni ples u Sudanu

Keničani, narod iz centralnog Sudana, na dan sahrane izvode pogrebne plesove oplakivanja – Dodi ili Mutu. Na taj način se pokojniku obezbeđuje lagani hod dok putuje u drugi svet.

Ples izvode i muškarci i žene brzim, energičnim pokretima i udaranjem po nogama. Dok flaute, zvečke i bubnjevi proizvode karakterističnu melodiju.

Ukoliko vas je zadesila smrt roditelja ili voljene osobe, pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam stoji na raspolaganju u svakom trenutku, svih 7 dana u nedelji. Našem stručnom timu možete prepustiti organizovanje poslednjeg ispraćaja. Osim pogrebne opreme, kompletne pogrebne usluge našeg preduzeća obuhvataju i prevoz pokojnika iz Evrope, u slučajevima kada je to potrebno.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite odmah!
error: Sadržaj zaštićen od daljeg kopiranja