Sahrane na Havajima Drnda Internacional 1
Sahrane na Havajima donose jedinstvenu poruku o životu, ali i smrti.

Duge, peskovite plaže, kristalno more, nestvarni zalasci sunca, egzotično bilje i aktivni vulkani – najbolji su opis Havaja. Te ne čudi što je ovaj raj na zemlji glavna destinacija turista iz celog sveta, kao i zanimljivo odredište za surfere i biologe.

Iako narod danas najvećim delom čine Hrišćani, u pojedinim delovima domorodačka tradicija je zadržana. Upravo se Havaji izdvajaju po toj raznovrsnoj kulturi. Ona je izražena kroz jezik, ples, muziku, umetnost, kuhinju, pa i pogrebne običaje.

Kako izgledaju sahrane na Havajima otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Na Havajima se neguje posebni odnos prema pokojniku

Za razliku od drugih naroda, Havajci imaju, pomalo paradoskalni, stav prema smrti. Umesto da gubitak bliske osobe prati žalost, na ovom ostrvu se odigravaju pravi mali pogrebni rituali. Tako da ćete ovde sresti ispraćaj na moru, bacanje cveća, pevanje i igranje kao svojesvrnu proslavu života preminulog.

Sahrane na Havajima drnda 1

Porodica igra ključnu ulogu u organizovanju sahrane. Pre nego što se okupe rođaci, prijatelji i komšije, najuži članovi vrši pripremu pokojnika.

Prvi korak jeste pranje tela u slanoj vodi. Ona se naziva “vodom opraštanja”, jer se veruje da pročišćuje pokojnika. Zatim se priprema posebna odeća za ukop. Istovremeno, pravi se tkanina od unutrašnje kore duda ili sličnog drveta. Ona služi za obmotavanje tela, a ta čast pripada pokojnikovom sinu ili ćerki.

Nakon pripreme tela priređuje se gozba koja okuplja širi krug gostiju.

Pogrebni ples kao važan deo sahrane na Havajima

Svima je poznat čuveni hula ples, koji se izvodi uz pesme pod imenom “mele”. Međutim, on ne služi samo za zabavu turistima. Ima, pre svega, ritualni i ceremonijalni karakter. Što znači da predstavlja i odavanje poštovanja prema preminulom. Svaki pokret je posebna priča o ratu, prijateljstvu ili tuzi.

Tradicionalno, hula ples su plesali sveštenici na pogrebu. Dok ga sada izvode prijatelji i porodica. Možete ga videti i na katoličkim sahranama, jer je Vatikan zvanično odobrio ovaj ples za poslednju misu pokojnika.

Ipak, trebate imati u vidu da se pogrebni hula ples razlikuje od klasičnog. Tokom njegovog izvođenja ožalošćeni ostaju tihi.

Sahrane na Havajima drnda 2

Sahrane na Havajima odigravaju se na moru

Baš kao sahrane Vikinga, tako je morski pogreb ustaljena tradicija na Havajima. Ožalošćeni, odeveni u aloha odeću, odnosno tipične havajske košulje i šortseve, okupljaju se na plaži. Transport posmrtnih ostataka, tj. pepela vrši se kanuom. Zajedno sa njim idu i članovi uže porodice. Takođe, svako ko je previše slab ili premlad da bi plivao vozi se kanuom.

Kada se pogrebna povorka udalji nekoliko stotina metara od obale, prosipa se pepeo. Ova ceremonija praćena je molitvom ili pesmom. Sa pepelom ožalošćeni bacaju i vence od cveća koje su do tada nosili oko vrata. Naime, venci od različitog cveća na havajskim sahranama imaju veliki značaj, jer simboliziju ljubav prema pokojniku i njegovoj porodici.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima dugododišnje iskustvo u organizovanju sahrana. Naše brižno osoblje pomoći će vam da voljenoj osobi pripredite ispraćaj kakav zaslužuje. Zbog toga pogrebne usluge kod nas obuhvataju ne samo najraznovrsniju ponudu opreme, već i prevoz pokojnika iz inostranstva.