Sahrane u Gani
Sahrane u Gani su toliko neobične da se ne mogu uporediti ni sa jednim drugim narodom.

Na samom zapadu Afrike, tačnije od Gvinejskog zaliva na jugu pa do Burkine Faso na severu prostire se Republika Gana. Još od 11. veka ova država je predstavljala značajan trgovački centar zlata i robova. Zbog čega je bila poznata pod nazivom „Zlatna obala“. Dolaskom Evropljana na tlo crnog kontinenta Gana je postala multietnička zemlja. Iako su, danas, većina građana Hrišćani, ona je dom i mnogih Muslimana, ali i starosedelačkih plemena.

Unutar ove raznolikosti verskih i kulturnih tradicija sahrane u Gani postale su živopisan događaj.

Pripreme za sahrane u Gani traju nedeljama

Sahrane u Gani nisu namenjene samo za oplakivanje pokojnika. One su, ujedno, i prilika za proslavu njegovog život. Nije redak slučaj da se na njima okupi više stotina ljudi, jer, prema verovanju „što je veća sahrana, to je veća sreća za porodicu“. Odnosno, to znači da je „preminuli bio dobar prijatelj i veliki dobrotvor“. S obzirom da mnogi posetioci moraju da doputuju iz drugih krajeva organizovanje sahrana se obavlja nedeljama nakom smrti.

Sahrane u Gani

Da bi se priredio dostojanstveni ispraćaj u Gani se izdvaja čitavo bogatstvo. Prosečna sahrana, danas, iznosi između 15.000 i 20.000 dolara. Verovali ili ne, ona pored običaja često uključuje i iznajmljivanje bilborda u čast najmilijeg. Ipak, ovolika svota novca jednim delom je obezbeđena prilozima rodbine i prijatelja kao znak poštovanja prema ožalošćenoj porodici.

Sam čin sahrane održava se isključivo subotom. Tradicionalna odeća za žaljenje je crno-bela. Ove boje simbolizuju zahvalnost Bogu. U pojedinim kulturama članovi porodice nose crveno koja je simbol tuge u ovoj zemlji. Dok sinovi pokojnika na glavama imaju posebne mrežaste kape ukrašene paprikom i ljuskama jajeta. Ovi predmeti imaju veliku simboliku u narodu. Naime, crvena paprika ukazuje na ozbiljnost samog čina, a ljuske jajeta na osećaj tuge.

Muzika i ples su sastavni deo pogrebnog rituala

Upravo muzika i pogrebni ples pretvaraju sahrane u Gani u prave svetkovine. U njoj dominiraju zvuci džeza, duvačkih instrumenata i afričke melodije. Jedinstveni, prigušeni tonovi, zapravo, pričaju drevne priče o smrti i putovanju u zagrobni život. Svečano odeveni profesionalni plesači u ritmu muzike izvode karakteristični ples, noseći na ramenima kovčeg.

Imajući u vidu ovakvu atmosferu na pogrebu ne čudi što se u Gani sahrane smatraju veseljem koje služi da se na radostan način oda počast voljenoj osobi.

Unikatni kovčezi

Ono po čemu se posebno izdvajaju sahrane jesu neobični kovčezi. Unoseći dozu ekstravagantnosti, ovi sanduci su tako personalizovani da pomeraju granice svega do sada viđenog u pogrebnoj opremi.

Sahrane u Gani

Neretko, oslikavaju zanimanje, način života ili, pak, omiljeni predmet preminulog. Tako na, primer, obućar se sahranjuje u kovčegu u obliku cipele, a ribar u kovčegu u obliku ribe. Mada mogu biti izrađeni i u liku neke životinje, obliku aviona i automobila, knjige, pa i flaše Coca – Cole i svemirskog broda Enterprise iz filma „Zvezdane staze“. Mnogi istoričari su saglasni da ova svojevrsna pogrebna umetnička dela krasi neverovatna maštovitost.

Ukoliko je vašu porodicu zadesio tragični događaj, pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam stoji na raspolaganju svih 24 časa, 7 dana u nedelji. Počev od administrativnog dela, preko opreme za ispraćaj pokojnika, pa do transporta – dozvolite našem stručnom timu da organizuje poslednji ispraćaj drage osobe. Jer, mi smo vaš sigurni oslonac u teškim trenucima.