Sahrane Amiša- Drnda Internacional
Sahrane Amiša pokazuju neki potpuno drugačiji svet.

Na prostoru Severne Amerike, pre svega u Pensilvaniji, Ohaju, Indijani, Ajovi, Kanzasu i Ilinoisu, žive pripadnici Starog reda amiške menonitske crkve. U pitanju je konzervativna hršćanska grupa, koje se svojim učenjem izdvaja od ostalih. Naime, Amiši zagovaraju jednostavan način života, bez ikakvih modernih uređaja, uključujući i automobile, te kao prevozno sredstvo još uvek koriste konje i kočije.

Sahrane Amiša 1- Drnda Internacional

Žene se prepoznaju po dugim haljinama sa rukavima, beloj kecelji i kosi uvijenoj u punđu preko koje dolazi bela kapica za udate, odnosno crna za neudate pripadnice lepšeg pola. Muškarci nose tamna odela bez revera, crne cipele i crni ili slamnati šešir. Nikada ne puštaju brkove, ali nakon venčanja brada je obavezna.

Jednostavan životni stil se odražava i na njihove pogrebne tradicije, te se i na tom polju pokazuju vrednosti za koje se zalažu, a to su: “skromnost, poniznost i uzajamna pomoć”

Koja su narodna verovanja za sahrane Amiša otkriva vam pogrebno preduzeće, Drnda Internacional.

Priprema za sahrane Amiša

Organizovanje sahrana traje 3 dana nakon smrti. Tom prilikom uključeni su mnogi članovi, a ne samo rodbina. Počev od odeće za ukop, preko drvenih kovčega, pa do kopanja rake – celokupna pogrebna oprema izrađuje se ručno.

Balsamovanje je u većini zajednica sastavni deo sahrane Amiša. Telo se, zatim, vraća kući gde počinje oblačenje. Ako je preminuli muškarac, porodica mu oblači beli prsluk, bele pantalone i belu košulju. Dok se žene oblače u dugu belu haljinu, kapu i kecelju. Često su kapa i kecelja upravo one koje je preminula nosila na dan svog venčanja. Na telo se ne nanosi nikakva šminka i kreme, a na odeći nisu dozvoljeni ukrasi.

Sahrane Amiša 2 - Drnda Internacional

Sahrane Amiša se sastoje iz 3 dela

Amiši 3 puta odaju počast pokojniku. Prvi put u kući, tj. u sobi u kojoj se nalazi kovčeg. S obzirom da čitav život provode u skromnim uslovima, takvi ostaju i u smrti, te se kovčezi prave od bora, bez ručki i sjajnog premaza. Čak i prostorija u kojoj je izloženo telo pre unošenja sanduka se prazni. Tako da u njoj nema nameštaja, kao ni ličnih predmeta.

Drugo odavanje počasti vrši se tokom same pogrebne službe. Ona se obavlja u samoj kući pokojnika ili štali, jer Amiši nemaju formalne crkve. Pogreb kod kuće omogućava personalizovaniju službu. Međutim, ne postoje spomen-ukrasi, niti se donosi cveće za sahrane. Jedino su dozvoljene kerozinske lampe kao znak žalosti. Služba traje 2 sata i sastoji se od verskih propovedi i molitvi.

Nakon što se kovčeg zatvori, premešta se na groblje. Tu se obavlja i treće odavanje počasti preminulom u vidu bacanja zemlje dok se telo spušta u zemlju.

Sahrane Amiša 3 - Drnda Internacional

Sahrane Amiša su specifične i po spomenicima. Da bi se pokazala jednakost u zajednici pogrebne ploče su izrađene od kamena jednakih veličina. Na njima se nalazi samo gravura imena, datuma rođenja i smrti i starosti pokojnika. Dečji grobovi su obično neobeleženi ili imaju mali ravni nadgrobni spomenik na zemlji. Takođe, nema cveća oko groba.

Običaji nakon sahrane

Iako sahrani prisustvoju gotovo svi u zajednici, samo porodica i bliski prijatelji se vraćaju u dom pokojnika na mali i skromni obrok.

Amiši veruju da je smrt data od Boga, te se suzdržavaju od tuge i ne pokazuju javno svoja osećanja. Ipak, to ne znači da ne tuguju zbog smrti voljenih ljudi. Crnina posle sahrane se nosi godinu dana. Tokom tog perioda porodica svake nedelje posećuje grob preminulog.

Običaji u Srbiji za sahrane sasvim su drugačiji. A u njihovom poštovanju i organizovanju dostojanstvenog ispraćaja člana porodice može vam pomoći Drnda Internacional. Naše kompletne pogrebne usluge uključuju i prevoz pokojnika iz inostranstva, ukoliko je smrt nastupila u nekoj drugoj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *