Prevoz pokojnika iz Hrvatske
Rate this post
Prevoz pokojnika iz Hrvatske predstavlja složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca.

Na prostoru jugoistočne Evrope, tačnije između Slovenije na severozapadu, Mađarske na severu, Srbije na istoku, Crne Gore na jugu i Bosne i Hercegovine duž reke Save i Dinarskog planinskog masiva smeštena je jedna od najlepših država Balkana. Očaravajuća Dalmacija, Plitvička jezera od kojih zastaje dah. Bogata kultura prestonice, baroktni Varaždin – samo su neki od predela koji privlače turiste u Hrvatsku. Dok visok životni standard, kao i otvorena vrata Evropske Unije, čine ovu zemlju privlačnom za život ljudi iz drugih krajeva.

Prema popisu iz 2011. godine od ukupnog broja stanovnika 4,36 odsto dolaze sa teritorije Srbije. Iako povezani zajedničkom istorijom, prijateljskim, pa i rodbinskim vezama, mnogi od njih imaju želju da budu sahranjeni u svom radnom gradu. Zbog toga nakon smrti organizovanje sahrane uključuje i prevoz pokojnika iz Hrvatske.

Koja je dokumentacija potrebna za transport posmrtnih ostataka iz Hrvatske?

Kada smrt nastupi u inostranstvu, procedura sahrane je znatno komplikovanija. Razlog tome jeste obimna dokumentacija koju morate pribaviti da biste prevezli preminulog u Srbiju.

Prevoz pokojnika iz Hrvatske

Za prevoz umrlih iz inostranstva, tako i Hrvatske, potrebno je dostaviti pasoš preminule osobe, potvrdu lekara-patologa o smrti sa tačno naznačenim uzrokom smrti, izvod iz Matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige umrlih na međunarodnom obrascu, koji izdaje opštinska ili gradska služba u Hrvatskoj.

Potrebna je i potvrda sanitarne inspekcije o bezbednosti sanduka, potvrda o grobnom mestu, kao i podaci pogrebnog preduzeća koje će transpotovati telo.

Na osnovu ove dokumentacije Ambasada Srbije u Zagrebu izdaje sprovodnicu kojom se dozvolja prevoz pokojnika iz Hrvatske.

Posebni uslovi transporta preminulih iz Hrvatske

Pored administrativnog dela, prevoz pokojnika iz Hrvatske podrazumeva i pridržavanje međunarodnih propisa. To znači da sanduk mora biti obložen pocinkovanim limom. Ukoliko su posmrtni ostaci kremirani, obavezna je potvrda o kremaciji, a urne kojima se transportuje pepeo treba da budu neprozirne, čvrste i hermetički zatvorene.

U slučaju smrti od posledica Covid-19, kao i drugih zaraznih bolesti, prevoz se ne sme obaviti bez saglasnosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Transport, takođe, nalaže i poštovanje procedure na graničnom prelazu Batrovci.

Prevoz pokojnika iz Hrvatske se obavlja posebni vozilima

Prema Zakonu o komunalnim delatnostima, međunarodni prevoz pokojnika se može obaviti jedino vozilima koja su specijalno dizajnirana za tu namenu i koja ispunjavaju standarde kako u pogledu opreme, tako i dodatnih kontrola vezanih za dobijanje atesta. Na taj način možete biti sigurni da će čitav posao biti obavljen brzo, bezbedno i u najkraćem roku.

Prevoz pokojnika iz Hrvatske

Ipak, nemojte da zaboravite da vreme u velikoj meri zavisi od zadržavanja na graničnom prelazu, kao i od kilometraže između mesta. Udaljenost za:

  • prevoz pokojnika Zagreb – Beograd iznosi 393 kilometara, te je potrebno oko 4 sata
  • prevoz pokojnika Split – Beograd iznosi 822 kilometara, tj. oko 8 sati
  • prevoz pokojnika Rijeka – Beograd iznosi 554 kilometara i traje skoro 6 sati
  • prevoz pokojnika Osijek – Beograd iznosi 176 kilometara, odnosno nepuna 3 sata
  • prevoz pokojnika Zadar – Beograd iznosi 695 kilometara i traje 7 sati.

Bez obzira da li je smrt nastupila tokom putovanja ili je reč o poslednjoj želji pokojnika, prevoz poverite pogrebnom preduzeću Drnda Internacional. Višegodišnje iskustvo i izuzetnu brigu za svakog klijenta prepoznali su mnogi kojima smo postali sigurni partner u najtežim trenucima.