Ako već morate da birate, birajte najbolje.

pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik pogrebno drnda srpski jezik

+436767425897

AUSTRIJA

+491727167408

NEMAČKA

+41797379442

ŠVAJCARSKA

Sahrane na Jamajci – Tradicija i običaji

+381 63 15 32 202

24/7 dana u nedelji

office@drnda.com

Sahrane na Jamajci

Sahrane na Jamajci su bogate istorijom, običajima, pa i bontonom.

Južno od Kube i zapadno od Hispaniole u Karipskom moru smeštana je država na istoimenom ostrvu koja po veličini zauzima treće mesto u Velikim Antilima.

Naseljavali su je pripadnici naroda Aravak i Taino još u 4. milenijumu pre Nove ere, da bi u 15. veku ostrvo otkrio Kristofor Kolumbo. U narednim vekovima, posebno nakon osvajanja Engleske 1665. godine, mnogi stanovnici iz Evrope su stigli na Jamajku, donevši sa sobom svoju kulturu i religiju. Tako da danas sahrane na Jamajci predstavljaju mešavinu pogrebnih afričkih rituala i hrišćanskih običaja.

Priprema sahrane na Jamajci

Umesto mračne službe po uzoru na tradicionalno bdenje, sahrane na Jamajci slave pokojnika kroz “Devet noć”. Ovaj događaj je poznat i kao “Mrtvo dvorište” ili “Set-up”. U pitanju je svojevrsna proslava koja se održava 9 noći nakon smrti.

Sahrane na Jamajci

Broj 9 ima veliku simboliku. Prema verovanju robova koji su naseljevali ostrvo u davna vremena 9 dana nakon smrt čovekov duh, tj. “duppy”, kako se naziva, se zadržava na zemlji. Tek u 9. noći stiže u rodnu Afriku gde će pronaći svoj mir. Tradicija “Devet noći” zadržana je i u modernom dobu, ali pod uticajem Hrišćanstva, ističe se da će u 9. noći duh biti oslobođen i moći će da ode u Raj.

Među narodima Jamajke vlada mišljenje da duh u tih 9 dana može da se osveti svakom ko je učinio nepravdu. Zbog toga se trude da organizuju slavlje kao dostojni ispraćaj, a pre početka u kući pokojnika održava se kratka verska ceremonija. Na njoj se izgovaraju molitve kojima se daje duši do znanja da je vreme da napusti zemaljski život.

Pogrebna ceremonija na Jamajci okuplja celu zajednicu

Večernja proslava “Devet noći” počinje svake večeri u 8 časova i traje celu noć. Pri čemu se mora nameštaj u domu preurediti. Naime, tradicija počiva na verovanju da preuređivanjem stvari se sprečava da duh prepozna svoj dom i zadrži se u njemu. Zato se dušek u spavaćoj sobi pokojnika okreće kako “duppy” ne bi došao u iskušenje da se uvuče u krevet. Dok se ogledala pokrivaju tako da ne može da vidi sebe ili druge.

Pored obilja hrane, slavlje prate i muzika, pa i ples. Prvi pogrebni ples, ujedno i najvažniji, jeste “Dinki-Mini”. Njime se duše predaka pozivaju da se pridruže gozbi.

Ukop ili kremiranje?

Opelo se služi 10. dana i sa njim počinje pogreb. Na Jamajci se preminuli sahranjuju ukopom, jer kremiranje nije prihvaćeno.

Običaj nalaže da se u kovčeg za sahranu stavi rum, hrana, novac i lični predmeti pokojnika koji će mu pomoći da stigne u zagrobni svet. U slučaju da je smrt bila tragičan događaj, noževi i drugo oružje takođe se stavljaju kako bi duša mogla da se osveti.

Još jedna uobičajena tradicija je da se odojče ili malo dete nekoliko puta prebaci preko tela u kovčegu. Na taj način se sprečava da “duppy” nanese bilo kakvu štetu detetu ili porodici.

Sahrane na Jamajci

Značaj cveća za pogreb je veliki. Kako su crvena i bela boje žalosti na Jamajci biraju se cvetovi isključivo u ovim bojama, a najčešće su to ruže, ljiljani i orhideje.

Ukoliko je vaša porodica pogođena gubitkom bližnjeg pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam može pomoći u organizovanju sahrane, uključujući i prevoz umrlih iz inostranstva. Stojimo vam na raspolaganju 24 časa dnevno, 365 dana u godini.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Popularni blogovi

prevoz pokojnika iz španije

Prevoz pokojnika iz Španije

Prevoz pokojnika iz Španije je složeni posao koji zahteva angažovanje profesionalaca. Na jugu Evrope, tačnije na Pirinejskom poluostrvu i na dva arhipelaga, Balearska ostrva u

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje

Urne za kremiranje imaju dugu tradiciju u pogrebnim običajima mnogih naroda. Pojavile su se u bronzanom dobu u vidu grubih krčaga. Da bi se vremenom

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije

Prevoz pokojnika sa Sicilije zahteva posebnu proceduru. Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru sa površinom od 25.709 km², a od kopna je odvojeno Mesinskim