Sanduk za sahranu
Sanduk za sahranu je najstariji deo pogrebne opreme. Prvi istorijski podaci o njegovom postojanju datiraju iz 6. milenijuma pre nove ere. Pronađeni su u kineskoj pokrajini Šensi.

U davna vremena, kovčezi su imali zadatak da pokažu društveni status. Tako su obični, drveni, napravljeni od jednostavnih dasaka bili namenjeni nižim, siromašnijim slojevima. Dok su raskošno ukrašeni služili plemstvu i bogatašima.

Iako se njihova izrada vremenom menjala, jedno je ostalo isto – sanduk za sahranu je poslednje počivalište. Kao takvo, ono predstavlja izraz poštovanja i ljubavi porodice prema preminulom. Imajući ovo u vidu ne čudi što se bira sa posebnom pažnjom.

Da bi vam olakšao izbor pogrebnog sanduka Drnda Internacional vam daje korisne savete.

Simbolika sanduka za sahranu

Izbor sanduka, baš kao i ostale pogrebne opreme za sahranu, zavisi od ličnog ukusa, želje pokojnika, kao i kulture i religije. Ipak, postoji određena simbolika u njegovim osnovnim delovima.

Materijal može nositi različita simbolička značenja. U većini slučajeva, kovčeg se izrađuje od drveta, poput mahagonija, oraha ili trešnje. Ono se koristi kako za tradicionalne sahrane, tj. ukope, tako i prilikom kremiranja. Drvo simbolizuje izdržljivost, snagu i bezvremensku prirodu ljubavi.

Istorija beleži i upotrebu metalnih kovčega. Obično su pravljeni od bronze, bakra ili nerđajućeg čelika. Ovi materijali simbolizuju trajno sećanje i neuništivost duha.

Sanduk za sahranu

Boja je još jedan aspekt simbolike kovčega. Beli sanduk za sahranu označava čistoću i nevinost. Zbog toga se najčešće sreće na sahranama mlađih osoba. Tamnije boje, kao što su crna ili braon, su simbol dostojanstva.

Dizajn sanduka za sahranu

Kovčezi dolaze u različitim vrstama, te je dizajn prva stvar koju morate razmotriti prilikom izbora.

Klasični sanduk za sahranu je šestougaonog oblika, sa vrhunskim sjajem. Poznat je pod nazivom „klin”. Drugi model jeste osmougaoni. Zbog svog elegantnog oblika jedan je od traženijih. Obe vrste sanduka imaju jednodelni poklopac.

Za razliku od njih, tzv. američki sanduk za sahranu karakteriše poklopac koji je podeljen na pola tako da se može otvoriti samo gornja polovina. Na taj način je omogućeno da telo preminulog bude izloženo pogledima. Ovaj dizajn se najčešće koristi za sahrane predsednika, članova kraljevskih porodica i drugih zvaničnika. Mada nije redak slučaj da ga izabere porodica u želji da poslednji put vidi drago biće.

Posebnu vrstu čine sarkofazi. Većih su dimnezija i ukrašeni sa više detalja, te opravdano spadaju u najvišu klasu.

Sanduk za sahranu prema religijskim običajima

Različite religije imaju jedinstvene tradicije i pogrebne običaje, uključujući i one vezane za izbor sanduka.

Kod pravoslavnih i katoličkih običaja nema nikakvih ograničenja, te je izbor potpuno lični. Sa druge strane, judaizam ističe da ne postoje razlike u staležima kada je sahranjivanje u pitanju. U skladu sa tim sanduk za jevrejsku sahranu mora da bude skroman. Odnosno, napravljen od ravnih neobrađenih dasaka, bez ukrasa i bez metalnih eksera.

Sanduk za sahranu

U tradiciji muslimanske sahrane ne koristi se standardni sanduk, već tabut koji se sastoji od pet dasaka prekrivenih platnom. Pri čemu se on koristi do mesta ukopa, a telo se sahranjuje bez kovčega, na desnom boku ili na leđima, sa glavom okrenutom prema Meki.

Veliki izbor sanduka za sahranu vrhunskog kvaliteta, kao i celokupne pogrebne opreme, možete pronaći u ponudi pogrebnog preduzeća Drnda Internacional.