Category Blog
Muzika na sahrani
 

Muzika na sahrani je sastavni deo pogrebnih običaja u svetu.

Organizovanje sahrane je najteži zadatak koji možete dobiti. Nakon saznanja da vas je voljena osoba zauvek napustila morate naći snage da pripremite dostojanstveni ispraćaj. I dok je glavni fokus na izbor sanduka za sahranu i druge pogrebne opreme, ne treba zaboraviti stvari koje pogrebu mogu dati svečani ton. Jedna od njih je pogrebna muzika.

Zvuk dobro poznate melodije koji se širi grobljem je jedinstveni prikaz boli. Umesto reči ona izražava tugu, ali i poštovanje prema preminulom. Ujedno, predstavlja vezu sa prisutnima u pogrebnoj povorci, prenoseći porodici njihovu podršku.

Imajući u vidu koliki je značaj muzike na sahranama Drnda Internacional vam daje savete kako da izaberete pravu pesmu za poslednji pozdrav sa dragim bićem.

 Muzika na sahrani postoji od davnina

Istorijski gledano, muzika je oduvek bila element sahrane. Bilo da je izvođena na nekom primitivnom instrumentu ili samo u vidu pevanja, ona se provlačila vekovima kroz pogrebnu tradiciju naroda.

Vremenom, pogrebna muzika se izdvojila kao zasebna oblast. Mnogi kompozitori klasične muzike su napisali „Rekvijeme“. U pitanju su kompozicije koje se povezuju sa smrću, umiranjem i tugom. Upravo su one najčešće izvođene na sahranama.

Međutim, pojedini krajevi imali su svoje karakteristične melodije. Tako su gajde bile obavezni pratilac na škotskim i irskim pogrebima. Ova tradicija je zadržana do današnjih dana.

U Americi, tačnije u Nju Orleansu, muzika na sahrani donosila je jedinstveni spoj zvukova. Naime, ispraćaj pokojnika u ovom gradu započinjao je tužnim melodijima, koje bi zamenili brzi ritmovi džeza. Zbog toga su poznate kao „džez sahrane“.

 Muzika na sahrani prema žanru

Ranije je izvođena isključivo klasična muzika na sahrani. Dok danas sve više se mogu čuti i drugi muzički pravci.

Muzika na sahrani

Svojim jakim tonovima koji izražavaju tugu, klasične kompozicije su ostale bezvremenski izbor za sahrane. Najčešće su „Na lepom plavom Dunavu“, „Lenjinov posmrtni marš“, „Ave Marija“, kao i „Marš na Drinu“.

Pop, rok i starogske pesme postaju sve popularnije. U njima se mogu pronaći reči koje oslikavaju najdublja osećanja. Mada su ponekad u pitanju omiljene pesme koje je voljena osoba slušala u svakodnevnom životu. „Tiho noći“, „Na te mislim“, „Kad bi ove ruže male“, „Bila je tako lijepa“ – neke su od čestih. Od stranih to su obično „My Way“ i „Let It Be“, ali i novijeg datuma „Angels“ i „Tears in Heaven“.

Ponekad se porodica preminulog odlučuje za muziku iz filmova, jer ima jak emotivni karakter. Tu se posebno izdvajaju „Somewhere Over The Rainbow“ iz „Čarobnjaka iz Oza“, „My Heart Will Go On“ iz „Titanika“ i „There You’ll Be“ iz filma „Pearl Harbor“.

Kako izabrati muziku za sahranu?

U većini slučajeva porodica bira pesme koje su bile omiljene preminulom ili koje ih podsećaju na njega. Iako ne postoje pravila, morate voditi računa da su reči i zvuk primereni događaju.

Izabrana muzika je namenjena da oda počast vašoj voljenoj osobi. Zato se uverite da muzika odražava osobu. Ne samo da ćete ih pamtiti, već će vas ove pesme najverovatnije zauvek podsećati na preminulog.

Muzika na sahrani

Još jedna važna stvar koju morate uzeti u obzir jeste broj pesama. Najčešće se izvodi 3 do 5 pesama. Pri čemu poslednja prati spuštaje sanduka u grob, te treba da bude ona koju će ljudi pamtiti.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrana. Naše pogrebne usluge obuhvataju i angažovanje duvačkog orkestra i pomoć pri izboru adekvatne muzike.