Sahrane u Nepalu
Sahrane u Nepalu oslikavaju tradiciju ove zemlje.

U južnoj Aziji, tačnije između Indije i Kine, nalazi se Savezna Demokratska Republika Nepal. Prema veličini zauzima 93. mesto na svetu, dok po poulacije je 41.

Ime zemlje se prvi put pominje u kasnom bronzanom dobu, oko 1. milenijuma pre nove ere. Ipak, pažnju je privukla tek pojavom „puta svile“ kojim su dominirali trgovci iz doline Katmandua. Zahvaljujući njima razvijena je tradicionalna umetnost i arhitektura. Karakteristike ovih dveju grana prepoznatljive su danas širom sveta.

Do 18. veka Nepal je postao ujedinjena država. Iako je sklopila savez sa Britanskim carstvom zemlja nikada nije bila kolonizovana. Služila je, pre svega, kao tampon država između Carske Kine i Britanske Indije.

Nepal je poznat po raznolikoj geografiji. Tu su smeštene plodne ravnice, šumovita brda i osam od deset najviših planina na svetu, uključujući Mont Everest, najvišu tačku na Zemlji. Značajno mesto zauzima i Lumbini u kome je rođen Sidarta Gautama, tj. Buda. Zbog toga se ovaj grad i danas smatra jednim od najsvetijih na svetu.

Najbrojnija religija je hinduizam. Čini je 81,3 odsto stanovništva. Samim tim se sahrane u Nepalu najvećim delom odvijaju prema hinduističkim pogrebnim običajima.

Sahrane u Nepalu su više od tužnog događaja

Kada je u pitanju smrt, hindusi veruju u reinkarnaciju. Pri čemu je težnja svakog da se oslobode ciklusa reinkarnacije. Odnosno dostignu Mokšu kojom su oslobođeni večnog toka rađanja i smrti. Zato kada se smrt približava samrtnik se posebnim mantrama podstiče na pozitivne misli.

Čim smrt nastupi porodica počinje organizovanje sahrane kako bi se dostojanstveno oprostila od voljene osobe.

Hindusi smatraju nečistim preterano dodirivanje pokojnika, te je samo jedna osoba zadužena za oblačenje. Telo preminulog se umotava u belu tkaninu. Zatim se nanosi susamovo ulje, a u usta se stavlja pirinač koji simbolizuje hranu tokom putovanja. 24 časa pre sahrane u Nepalu predviđena su za bdenje koje se odigrava u kući preminulog.

Kremiranje je sastavni deo sahrane u Nepalu

Za razliku od zapadnih zemalja, gde se kremiranje odvija u krematorijumu, na prostoru Nepala je pod vedrim nebom, na obalama reke Bagmati.

Sahrane u Nepalu

Telo se najpre tri puta zaranja u reku. Nakon toga glavni ožalošćeni, koji je obično sin pokojnika, pali pogrebnu lomaču. Pokojnikova porodica, takođe, učestvuje u pogrebnom ritualu kupanjem u reci, jer veruju da će ih reka duhovno i fizički pročistiti.

Kada se kremiranje završi većina porodica sakuplja pepeo u urnu kako bi mogla da ga prospe na posebnoj ceremoniji na kraju godine.

Period žalosti traje od 11 do 13 dana. Za to vreme porodica preminulog ne sme da jede određeno povrće ili meso. Ne sme da nosi odeću druge boje osim bele, niti išta od kože, kao što su kaiševi, satovi ili cipele.

Festival nakon sahrane u Nepalu

Pogrebni običaji u svetu obiluju neobičnim ritualima. Među njima se posebno izdvaja Gai Jatra festival u Nepalu. Održava se u avgustu ili septembru, prvog dana „mračne“ dve nedelje prema nepalskom lunarnom kalendaru.

Festival je zasnovan na drevnom obožavanju boga Jamaraja, Gospodara smrti, te festival predstavlja odavanje počasti onima koji su umrli u prethodnoj godini. Istovremeno je vreme za smeh i zabavu.

Tradicija je započela u 17. veku, za vreme vladavine kralja Pratap Mala. Nakon smrti sina, kraljica je pala u duboku depresiju. U nastojanju da ponovo vidi svoju voljenu ženu srećnu, kralj je na razne načine pokušavao da je razveseli. Tako je jednom prilikom pred kraljevsku porodicu izvedena povorka krava. Verovalo se da ove svete životinje u hinduzmu pomažu mrtvima na putu kroz zagrobni život.

Sahrane u Nepalu

Pratioci krava počeli su da zbijaju šale i ismevaju poznate ličnosti dvora, što je izazvalo smeh kraljice.

Tradicija vođenja krava kroz grad nastavljena je do današnjih dana. Svaka porodica koja je u proteklih godinu dana doživela smrt voljene osobe pridružiće se povorci, vodeći kravu. Ako ne mogu da nađu kravu, najstariji ili najmlađi sin porodice biće prerušen u ovu životinju. Dok ostali članovi oblače kostime jarkih boja, najčešće crvene i zlatne.

Ukoliko je vašu porodicu zadesio tragični događaj, prepustite organizovanje dostojanstvenog ispraćaja pogrebnom preduzeću Drnda Internacional.