Najpoznatije sahrane kraljeva

Najpoznatije sahrane kraljeva

Najpoznatije sahrane kraljeva

Najpoznatije sahrane kraljeva pokazuju veličinu i uticaj važnih istorijskih ličnosti.

Od davnina narodi su se trudili da preminulima organizuju dostojanstveni ispraćaj. Iako svaka sahrana predstavlja odavanje poštovanja prema voljenima posebnu pažnju privlače poslednje ceremonije članova kraljevskih porodica.

Koje su najpoznatije sahrane kraljeva otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Najpoznatije sahrane kraljeva u Engleskoj

Kraljica Viktorija ostavila je duboki trag ne samo u britanskoj, već u svetskoj istoriji. Sve do 2015. godine njena šezdesettrogodišnja vladavina bila je najduža na prestolu britanskog monarha. Prvo mesto preuzela joj je sadašnja kraljica Elizabeta II.

Osim titulu kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske, Viktorija je bila prvi monarh koji je poneo i titulu carice Indije. Takođe, ostaće upamćena po velikim socijalnim, ekonomskim i tehnološkim promenama toga doba u Velikoj Britaniji.

Čak su i sahrane u viktorijansko doba doživele izmene. Naime, za nošenje crnine posle sahrane zaslužna je upravo kraljica Viktorija. Pogođena velikom tugom zbog smrti supruga, princa Alberta kraljica je odlučila da do kraja svog života nosi isključivo crne haljine. Tako su one postale odeća za žaljenje koju su preuzele i druge žene.

Kraljica Viktorija je ostavila tačna upustva vezana za svoju sahranu. Osim insistiranja na punoj državnoj sahrani, naložila je da se u kovčegu nađu uspomene na njenu porodicu, uključujući i kućni ogrtač voljenog supruga.

Nažalost, tadašnja Velika Britanija nije bila spremna za kraljičinu smrt, što su pokazali i propusti na sahrani. Klerikalna povorka slučajno je stigla u kapelu Svetog Đorđa sat vremena ranije. Broj gostiju koji su pozvani da sede tokom ceremonije bio je premali, pa su organizatori u poslednjem trenutku morali da rašire njihova mesta, dok su se amovi upregnutih konji, koji su trebali da vuku kočiju sa kovčegom, pokidali. Zbog toga ih je sama straža dovukla do kapele.

Bez obzira na probleme, sahrana kraljice Viktorije je, nesumnjivo, bila veličanstveni događaj. U dvočasovnoj povorci učestvovalo je 33.000 vojnika i milioni ožalošćenih koji su se nizali ulicama Londona.

Sahrana koja je okupila najveći broj svetskih lidera

Kralj Husein ibn Talal nasledio je tron Jordana 1952. godine. Vladao je zemljom sve do smrti, 7. februara 1999. godine, dan kasnije sahranjen je u glavnom gradu, Amanu.

Najpoznatije sahrane kraljeva

Kovčeg prekriven zastavom, u kojem se nalazilo telo kralja Huseina, u pratnji trupa počasne straže, više od 90 minuta je prolazilo ulicama grada. Procenjuje se da je oko 800.000 Jordanaca izašlo da pozdravi svog kralja, pa je put dug preko 14 km morala da obezbeđuje policija.

Po dolasku u palatu Raghadan nizali su se zvaničnici, svaki je u skladu sa svojom tradicijom iskazao poštovanje. Kovčeg je prenet u džamiju uz zvuke gajdi, dok je na čelu povorke išao beli pastuv bez jahača sa parom praznih čizama u uzengijama koje su simbolizovale kralja. Molitvama u džamiji prisustvovali su samo Muslimani, a svi drugi, pa i mnogi svetski lideri, čekali su napolju.

Sahrana kralja Huseina ibn Talala okupila je najveći broj političara. Prisustvovalo je 60 šefova država i vlada, 15 bivših lidera i oko 100 vladinih predstavnika. Tako su pored predsednik Bila Klintona Ameriku predstavljali i bivši predsednici Džordž Buš, Džimi Karter i Džerald Ford. Zatim, predsednik Hosni, britanski premijer Toni Bler, generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan, belgijski kralj Albert, generalni direktor UNESCO-a Koïchiro Matsuura… Čak su se i protivnici našli na sahrani, uprkos nezadovoljstvu. Odnosno, češki predsednik Vaclav Havel i ruski predsednik Boris Jeljcin, kao i lider Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine, Nayef Hawatmeh i izraelski predsednik Ezer Weizman.

Najpoznatije sahrane kraljeva u našoj zemlji

Ispraćaj Petra II Karađorđevića opravdano je svrstan u najpoznatije sahrane kraljeva. U 21. godini života kralj je bio prinuđen da napusti presto i emigrira prvo u Grčku, a onda u Egipat. Dugo godina živeo je u Engleskoj, dok je poslednje proveo u Americi, gde je i umro 3. novembra 1970. godine. Nakon 72 godine organizovana je kraljevska sahrana kod nas, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Najpoznatije sahrane kraljeva

Zajedno sa kraljem tog dana položeni su i posmrtni ostaci njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića.

Ukoliko želite da vaš najmiliji ima dostajanstven ispraćaj organizaciju sahrane prepustite pogrebnom preduzeću Drnda Internacional.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite odmah!