Otvoren ili zatvoren kovčeg
Otvoren ili zatvoren kovčeg? Pitanje koje često postavlja porodica preminulog pri organizovanju sahrane.

Gubitak voljene osobe je najtragičniji događaj koji nas može zadesiti u životu. Dok se suočavamo sa saznanjem da dragog člana porodice više nikada nećamo videti, prirodno je da želimo da mu pripredimo dostojanstven ispraćaj.

Počev izbora grobnog mesta, preko pogrebne opreme, pa do cveća za groblje i muzike na sahrani – svaki deo ima važnu ulogu u poslednjem pozdravu. Ipak mnogima je najvažniji odabir kovčega, jer on daje tragičnoj ceremoniji notu elegancije i uzvišenosti.

Osim odluke o vrsti, boji, materijalu izrade, morate razmisliti da li želite da bude otvoren ili zatvoren kovčeg.

Značaj otvorenog kovčega na sahrani

Otvoren kovčeg ima veliki emocionalni značaj za porodicu. Pre svega, pruža priliku da još jednom vide dragu osobu. Istovremeno, omogućava da se sa njom zauvek oproste. Ovo je naročito važno za one koji to nisu mogli da učine pre smrti ili je ona nastupila iznenada, te nisu stigli. Sada imate poslednju šansu da preminulom kažete koliko ga volite i koliko će vam nedostajati.

Otvoren ili zatvoren kovčeg

Za pojedine ljude, viđenje pokojnika pomaže u procesu tugovanja, jer shvataju da je njihova voljena osoba otišla. Upravo je ovo jedan od glavnih razloga prilikom razmatranja da li izabrati otvoren ili zatvoren kovčeg na sahrani.

Na svojevrstan način čuva i uspomenu na osobu koja je preminula. Nažalost, sećanja s godinama blede. Međutim, sahrana sa otvorenim kovčegom stvara trajna sećanja, koja mogu da probude lepe uspomene iz zajedničkog života.

Otvoren kovčeg obezbeđuje da svi prisutni odaju poštovanje. Na taj način izražavaju i saosećanje sa porodicom preminulog.

Značaj zatvorenog kovčega na sahrani

Postoji i mišljenje da zatvoreni sanduk za sahranu bolje čuva sećanje na preminulog. Posebno u slučaju da je umro od neke teške bolesti ili posledica saobraćajne nesreće, te se njegov fizički izgled drastično razlikuje od onog tokom života.

Sigurni smo da u takvim situacijama radije ćete izabrati sahranu sa zatvorenim kovčegom. Umesto da članovi porodice i svi prisutni pamte pokojnika po njegovom stanju nakon smrti, sećaće ga se iz nekih srećnijih vremena.

Otvoren ili zatvoren kovčeg

Videti preminulog može neke uznemiriti. Zbog toga se zatvoren kovčeg sve češće bira i kao vid zaštite ljudi koji prisustvuju sahrani. Mada nije redak slučaj da osoba pre smrti izrazi želju za ovom opcija kako bi sačuvala svoju privatnost.

Da li izabrati otvoren ili zatvoren kovčeg?

Odlučivanje između otvorenog i zatvorenog kovčega polazi, najpre, od vaših i pokojnikovih ličnih uverenja. Da li je pokojnik izrazio želju ili misli u vezi ovog dela sahrane? Šta se vama i vašim najmilijima čini prikladnije i utešnije? Da li ste prisustvovali sahrani sa otvorenim kovčegom, i ako jeste, kako ste se zbog toga osećali? Ova i slična pitanja pomoći će vam pri izboru.

Uzmite u obzir i kulturne i verske tradicije, koje mogu uticati na vašu odluku.

Odluka, takođe, zavisi i od stanja u kome se telo nalazi. Zatim od datuma sahrane. Većina sahrana se obavi u roku od nedelju dana nakon smrti. Ukoliko je taj rok duži nije preporučljiv otvoren kovčeg, bez obzira na savremene sisteme hlađenja u mrtvačnicama.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional ima višegodišnje iskustvo u organizovanju sahrana. U našoj bogatoj ponudi pronaći ćete veliki izbor pogrebne opreme za sahranu, uključujući i kovčege vrhunskog kvaliteta.